Aansluiting HWA

Tom_m

  • #1
Hallo klussers,

Omdat ik in verband met renovatie werkzaamheden moest kijken hoever de riolering onder onze tuin doorliep, ben ik vandaag aan het graven geweest.

Ik stuitte hierbij op de volgende aansluiting van de regenpijp:



Inmiddels ruim 30 jaar oud, wil ik deze aansluiting vervangen. Zoals op de foto te zien is deze nu voorzien van een stankafsluiter. Het onderste deel van de 1e "zwanenhals-aansluiting" onder de regenpijp" rust op een stuk foundering, en kan dus niet dieper de grond in.

Ik vroeg me af of ik deze afvoer ook op een andere manier aan kon sluiten zodat het allemaal niet wat dieper in de grond komt te liggen. De huidige tegels bleken nu namelijk op de pijp te rusten.

Tevens vroeg ik me af hoe ik de verbindingen het beste kan maken? Lijmen of met rubberen moffen? (dit ivm verzakking wellicht)

Alvast bedankt!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Je kunt die sifon verwijderen en een nieuwe HWA sifon 80mm



daar plaatst je een bocht 80mm 90graden op en sluit het vervolgens op je liggende leiding.

Je hoeft de Hwa in de grond niet te lijmen, zodat je bv bij verstopping de boel gemakkelijk los kunt krijgen.

Kijk hier nog een overzicht van verschillende HWA sifons klik hier
 

Tom_m

  • #3
Hartelijk dank voor deze snelle reactie.

Ik heb vanavond de benodigde spullen gekocht, en ga morgen aan de slag.
Ik vroeg me nog af, mag ik in de grond ook gebruik maken van een diagonaal lopende leiding?

De huidige constructie ligt namelijk nogal ondiep, en ik wil door het gebruik van 2 45graden bochten "sneller" de diepte in.

M'n plan is dan om op de nieuwe sifon inderdaad een 90graden bocht te zetten, hierop een 45 graden bocht naar beneden, stuk pijp ertussen, weer een 45 graden bocht en dan de aansluiting op het riool. Er loopt dan dus wel een stuk diagonale buis in de grond, maar weet niet of dit "mag"

De sifon dieper ingraven is geen optie, daar de onderkant nu al rust op een uitlopend stuk fundering van het huis...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een beetje onduidelijk :lol: Je sifon verplaatsen dus regenpijp, haakse bocht stukje recht naar het diepe gedeelte daar de stankafsluiter en dan op de horizontale buis.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Je kunt die sifon ook eerst onder aan de liggende leiding aan sluiten en daar vandaan met 80mm buis naar je vertikale buis zodat deze ook dieper komt zodat tegels niet op buis rust.

en je sifon ook niet gauw bevriest in de winter.
 

Tom_m

  • #6
Hartelijk dank voor alle reacties!

De syfon rust momenteel op de fundering, wat opzich wel handig is bij een snel verzakkende omgeving. Binnenkort wordt de gehele wijk met >30cm opgehoogd, de syfon zal dan dieper komen te liggen.

Ik heb nu zelf het volgende bedacht:


Ik heb nog niks verlijmd, maar dit lijkt me een prima oplossing. Grappig is dat je als je zo wat aan het puzzelen bent, op veel andere oplossing komt.!

Over het verlijmen? Moet dit trouwens, m'n idee is om het eerste stuk vanaf de sifon tot aan het stuk dat in de riolering schuift te verlijmen, zodat je dit altijd in z'n geheel kan verwijderen. Of raden jullie aan om toch alles te lijmen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Niet verlijmen bij verstopping kan je alles gewoon los halen want je kan het dekseltje onder de sifon niet los draaien want zit tegel onder.
 

Tom_m

  • #8
Ik heb vandaag alles aangekoppeld en getest met een flinke sloot water in de dakgoot. Het ziet er allemaal goed uit, alleen is er een punt waar wat water uitsijpelt:



Ik denk dat ik hier toch maar moet verlijmen of zijn deze kleine lekkages normaal en acceptabel?
 

Henk E

  • #9
Mijn idee, lijm maar vast behalve de h.w.a. in de sifon, dan kun je die er nog uit halen en de sifon met een waterstofzuiger leeg kunnen zuigen
(maar dat zou ook via een te maken luikje kunnen doen)
en in de grondleiding heb je al een ontstoppings stuk zitten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Nergens voor nodig om te lijmen, de "10 druppels" water die er per jaar uit lekken vindt niemand terug.
 

EvdL

  • #11
Je kan hem ook "lijmen " met siliconen kit. Dan is die met een beetje wrikken altijd los te krijgen
 

JenM

  • #12
Altijd lijmen zoiets: wortels zoeken hun weg naar vocht en zullen uiteindelijk in die pijp uitmonden, wanneer ze daar vinden wat ze zoeken (water), zullen ze dikker worden en je aansluitingen kapot drukken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu