Aansluiting regenton werkt niet goed

JeroenDi2

  • #1
Onlangs heb ik mijn regenpijp vervangen en een vulautomaat geïnstalleerd. Al bij installatie viel het mij op dat de opvang rand vrij smal is (5mm), maar ik ben er vanuit gegaan dat dit blijkbaar goed genoeg is, omdat het anders niet verkocht zou worden. Mijn regenton (100l) vult echter heel slecht (niet vol na alle regen).
Ik heb een jaren 30 tussenwoning, en het afschot loopt neer naar de buren. Onlangs heb ik een dammetje gemaakt met een dakpan, zonder verbetering. Omdat ik niet direct kan oordelen hoeveel water er door pijp loopt vraag ik mij af of iemand ervaring heeft met een dergelijk vulautomaat? Is de opvang rand voldoende om goed te moeten kunnen werken? Of is het gewoon een prut ding? Hebben jullie tips om meer water te forceren door mijn regenpijp?
Ik heb een foto toegevoegd van de binnenkant van het automaat (er zat geen vuil in) en van de regenpijp, de ton staat half in de heg.

13644103-65B3-4501-B21A-3B91CE7D25BF.jpeg DBD964FE-CB5F-4D7D-8ED7-C698EE6A53AD.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Bij een hellend dak speelt de windrichting een grote rol bij de hoeveelheid water die op het dak terechtkomt.
De vierkante m2 dak als grondvlak maal de mm regen die gevallen is, regenmeter, geeft het aantal liters water.
Buis naar de ton wel op afschot naar de ton toe?
 
  • Like
Waarderingen: JeroenDi2

JeroenDi2

  • #3
@Rola : het is een automaat met 4cm pijpje eraan vast. Deze zit onder ruime afschot vanuit de fabriek. De windrichting begrijp ik goed, maar ik zou verwachten dat het debiet in de ton ruim voldoende zou moeten zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Als het niet waait, regent het verticaal, staat de wind op de achtergevel, dan krijgt het dakschild aan de voorzijde minder water.
Zet de ton rechtstreeks onder de pijp, of zet een dop, speciedeksel oid op de doorlaat in de automaat.
Dan gaat al het water naar de ton.
Als het afschot in de goot verkeerd om is, dan gaat zo maar 80% van het water naar een andere afvoer.
Gooi 10 liter water vanuit de dakkapel in de goot en vang het aan de automaat op om te testen.
 

Fmrama

  • #5
Je zou het binnenste doorvoer gat eens tijdelijk afsluiten. Als het dan regent en de ton vult zich dan wel goed weet je dat de vulautomaat niet goed zijn werk doet. Het kan zijn dat het water zich meer een weg zoekt in het midden van de pijp.
Ik zie nu dat @Rola me net even voor was…… :wink:
 

JeroenDi2

  • #6
De afschot test heb ik gedaan vanuit m’n dakraam, ongeveer 2m van afvoer. Dat is idd niet positief voor mij. Wat er precies gebeurt, als het water vanaf het hoekhuis komt, kan ik niet testen helaas. Ik denk dat er niks anders op zit dan afkoppelen om te meten. Komende week geen regen helaas
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu