Aansluiten trafo tbv Ezviz DB1 deurbel

DikkieDick

  • #1
Zelfde situatie als beschreven in https://www.klusidee.nl/Forum/topic/aansluiten-vervangen-beltrafo-in-meterkast.123568/

Overzicht meterkast:

IMG_20200903_160605526.jpg


Daarbij zit een trafo voor de bel:

IMG_20200903_160806413.jpg

er komen 2 rode draden uit, waarvan er 1 naar de deurbel gaat en 1 naar de gong. Ik heb het verder (nog) niet losgehaald, maar vermoed dat net als in het geciteerde draadje de blauwe draden net zo zullen lopen.

Bij de EZViz chime welke ik ook had besteld zit de volgende trafo:
IMG_20200903_160928000.jpg

Omdat de handleiding van de chime zegt dat de deurbel het beste werkt bij 12V wil ik deze installeren. Het vreemde is dat de handleiding van de DB1 daar geen melding over maakt, dus zonder de Chime (gewoon een stekker die je in een stopcontact sluit en dan verbindt via wifi met de DB1) zou je niet anders dan verwachten te volstaan met de huidige setup.

De huidige setup werkte echter stond er constante spanning op de gong wat logisch is en niet fijn. Met de powerkit is dit op te lossen. Echter bestaat dan het idee dat ie niet genoeg stroom krijgt. Dit wilde ik overigens opmeten om tot de ontdekking te komen dat mijn multimeter het begeven heeft.
Stel ik sluit deze trafo aan, wat wellicht ook nog zou kunnen op een lege plek, wat sluit ik dan aan op de trafo, behalve 1 van de 2 rode draden die nu op de bestaande trafo is aangesloten, maar wat gebruik je als 0-draad? Huidige 0-draad, blauwe loopt vermoedelijk rechtstreeks van de deurbel naar de gong.
En even zien waar ik de 230V vandaan pluk. Kan dat van het onderste 'rijtje'? Daar zitten een paar vrije aansluitingen, alhoewel als ik goed zie ik daar dus niet de stroom van uit kan schakelen. Of moet dit vanuit 1 van de groepen?

Alvast bedankt.

mvg, Dick
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Bij jou loopt er vermoedelijk inderdaad een draad rechtstreeks van drukker naar de gong. Of deze zit ergens in de groepenkast verstopt, maar dat maakt eigenlijk niet zo veel uit.

Je hoeft enkel maar de 2 rode draden los te halen en op de nieuwe trafo aan te sluiten op het 1e en 3e contact ( 0V en 12V ).

De voeding van 230V aan de onderzijde van de trafo moet je aftakken van een groep. Nu gebeurt dit met een busboard maar jouw nieuwe trafo heeft aparte voeding nodig. Aftakken van een groep doe je met een aftakblokje; niet met 2 draden in 1 klem.

Aftakken nooit doen vanaf de blokjes onderin de kast want dan zit je zelfs nog voor de aardlekschakelaar dus is de trafo geheel niet beveiligd of gezekerd.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

DikkieDick

  • #3
Dat klopt idd.

Ik was aan het zoeken welke draad naar de drukker gaat en welke naar de gong en zag vervolgens dit:

IMG_20200903_163439639.jpg


Die gele kom ik verder 'nergens' meer tegen. Maar als ik beide rode dan zet op de nieuwe trafo, waar komt de draad van de gong? 'Gewoon' op de 8V? En wat is wijsheid in deze? Oude trafo verwijderen en vervangen door nieuwe? Of hem 'er naast' plaatsen?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Om aan de 230V zijde te beginnen.
Je beltrafo mag absoluut niet vóór de zekeringen aangesloten worden.
Je dient deze aan de bovenkant van een van de zekeringen aan te sluiten d.m.v.
aftakblokjes, verwar deze niet met kroonsteentjes, deze mogen absoluut niet in een groepenkast, met de juiste aftakblokjes (voor de afgaande kant) kun je veilig 2 draden op een automaat klem aansluiten.
Hoe zit nu je huidige trafo dan op de 230V aangesloten?

Antwoorden, enz, kun je tot 20 minuten na plaatsen veranderen dooe links onder je verhaal 'bewerken' aan te klikken.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: XanderH

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Jules, de huidige trafo wordt door het busboard gevoed.

TS; de rode draden komen niet uit dezelfde kabel. Eentje komt van de gong en de andere van de drukker.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dan is het 230V verhaal opgelost.
Nu het andere nog, ik zit even een gebruiksaanwijzing te besnuffelen.
 
Laatst bewerkt:

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als ik zo op de gebruiksaanwijzing van de EZVIZ kijk heb je er hier buiten de benodigde 12V trafo ook een EZVIS deurbel bij.
De WIFI unit steek je gewoon ergens in een contactdoos (stopcontact) binnen het bereik van de WIFI.
Op de nieuwe trafo sluit je dan je EZVIZ bel aan op de plaats waar de oude bel of gong nu hangt (ook binnen het WIFI bereik). Dus je hoeft alleen de twee rode draden op de trafo (12V) aan te sluiten, op de plaats waar nu je huidige gong hangt sluit je de EZVIZ bel aan.

Ik vermoed dat de bel speaker dan door de EZVIZ deurbel via een WIFI signaal aangestuurd wordt, deze laatste wordt weer door de beldrukker via 12V aangestuurd.

Hier de link van de gebruiksaanwijzing, Nederlands vanaf pagina 46.
 

DikkieDick

  • #8
Het klopt dat de 2 rode draden niet uit dezelfde kabel komen. Dat is ook het punt of beide draden dan wel op dezelfde nieuwe trafo moeten.
De enige plek waar ik volgens mij fatsoenlijk die aftapblokjes kan plaatsen is halverwege de kast dus boven 1 van de 2 'verzamelgroepen'. Dan zit je in ieder geval achter de aardlekschakelaar. Of mag dit ook niet en moet dit echt boven de groepen waar het een spaghetti van draden is?

En ik zit naar die aftakblokken te kijken maar zie door de bomen helaas het bos (nog) niet welke ik het beste kan hebben.

En is de dikte van de draad welke dan van het aftakblok naar de trafo gaat nog van wezenlijk belang? Hebi in de schuur nog wel draad liggen maar dat is ietwat dunner dan wat er nu allemaal in de meterkast is aangesloten.

Is het te simpel gedacht als ik zeg van: ik sluit een kabel met stekker aan op de ingang van de trafo die dan in een stopcontact gaat (in de meterkast) als input? Heeft als voordeel ook nog dat je hem uit kan schakelen zonder een groep uit te zetten.
 

DikkieDick

  • #9
Jules, ik zou graag nog van de oude gong gebruik willen maken. Nou ja, beter het wordt wel een nieuwe want de oude heb ik subtiel om zeep geholpen. De gong, waar ook de trafo bij geleverd werd, kan ik elders plaatsen in huis zodat die ook voor belgeluid kan zorgen, bv. op de 1e of 2e verdieping. En idd wordt die EZViz-gong via wifi gekoppeld aan de deurbel. Het is idd ook nog een optie om geheel geen gebruik meer te maken van de huidige aanwezige gong. Had na het om zeep helpen wel een nieuwe besteld, welke morgen binnenkomt. Dat zou dan ook de backup worden zolang de nieuwe setup nog niet werkt. Momenteel kan er niet aangebeld worden bij ons, wat op zich ook wel weer een voordeel kan zijn. ;-)
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik denk dat de bijgeleverde gong ervoor dient om de WIFI speaker aan te sturen.

De trafo moet echt achter een zekering komen, achter een aardlekschakelaar alleen mag niet.
Hier kun je achter komen door de groepen een voor een af te schakelen en te kijken of dat de trafo op een van de uitgeschakelde groepen ook echt uit gaat, anders moet je dat (laten) veranderen.
Als je dan toch vóór de automaten mocht zitten, heb je toch de genoemde aftakblokjes nodig.
Mocht je het zelf niet durven of kunnen, niet zelf doen. Achter de trafo kun je het zelf wel doen (12V).
Groepenkast is geen plek voor leken.
 
Laatst bewerkt:

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #11
Tis van mij niet rot bedoeld hoor, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, als je niet weet waar je mee bezig bent, niet zelf in de groepenkast sleutelen.

Jules1962 schreef:
Dan is het 230V verhaal opgelost.
Nog niet opgelost. :oops:

De gong, die je bij het setje geleverd heb gekregen, is hier toch voor bedoeld?
Volgens mij heb je geen andere gong nodig.

Hier heb ik een Youtube filmpje gevonden over het hoe of wat.

 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Ten aanzien van dat 230V stuk; je moet echt van een groep boven in aftakken. Er zijn vele aftakblokjes te koop, ga in ieder geval voor een geïsoleerde exemplaar. Draaddikte zou ik op 2.5mm houden, dat is dus eigenlijk de standaard elektradraad in huis.

De trafo in de groepenkast plaatsen en dan een stekker naar buiten voeren is geen goede oplossing, dat wordt een rommeltje. Ook is het meer werk dan gewoon een paar aftakblokjes kopen en dan twee stukjes draad erop.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH en Jules1962

DikkieDick

  • #13
Jules, thanx. Het filmpje kende ik ook. Die gong is optioneel. Maar ik had hem er wel bij gekocht.

Maar als ik een kabel en stekker aan de nieuwe trafo bevestig als input en die in een stopcontact stop zit ie ook achter een zekering. Het leek/lijkt mij de snelste oplossing zonder gesleutel in de meterkast afgezien van het loshalen van de draden van de huidige trafo.
Of kan/mag zoiets ook niet?

Update: op moment dat ik dit tik reageert Vonken_Trekker ook. ;-)
Zou de trafo ook naast de groepenkast kunnen plaatsen en dan valt het m.i. qua rommeltje nog wel mee vind ik dan. Maar goed, dat kan m.i. alleen als de laatste vraag een negatief antwoord oplevert.

En als het wel kan/mag dan is dat eerst een tijdelijke oplossing totdat ik er iemand bij haal.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dit zal het aansluitschema moeten zijn, deze heb ik even aangepast met waar welke draden uitkomen.
Ik schat in dat jou dit moet lukken, maar het 230V verhaal zou ik even laten doen, dat moet gewoon goed en volgens de norm gebeuren.

db1_doorbellchimewiring-diagram.png
 
  • Like
Waarderingen: DikkieDick en Vonken_trekker

DikkieDick

  • #15
Dank Julius, zo ziet de bestaande situatie er eigenlijk uit. De losse chime hoeft overigens nergens op aangesloten te worden. Dat is ‘gewoon’ een ding met stekker die je in het stopcontact steekt.
De transformator via stopcontact met kabel zou een tijdelijke oplossing zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Ja dat met die stekker mag wel voor zover mij bekend maar erg overzichtelijk wordt het er niet op. Heb je niet toevallig iemand onder de familie of vrienden die dit stukje 230V voor je kan aansluiten?
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

DikkieDick

  • #17
Niet 1,2,3 bij de hand en dichtbij. In het kader van Corona zie ik ook niet al teveel mensen op een paar na. ;-)
Dan ga ik toch even voor deze tijdelijke oplossing. Weet ik ook of het gaat werken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Voor tijdelijk sowieso geen probleem .

Een korte uitleg:
Spanning van de kast af
2 Draden (L en N) boven op een automaat/groep loshalen
2x aftakblokje plaatsen op de automaat waar je zojuist de draden hebt losgehaald
De losgehaalde draden weer aansluiten op de aftakblokjes.
2x stukje draad van andere contact van aftakblokjes naar de trafo.
Spanning weer op de kast
En klaar!

Voorbeeld van een aftakblokje:

Eaton-aftakblok-achter-ALS-2x10-geisoleerd.jpg
 
  • Like
Waarderingen: DikkieDick en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ik sluit me bij het antwoord van Vonkentrekker aan, we staan vooropgesteld niet achter de stekkeroptie, het hoort niet op die manier, maar om het even uit te proberen...
Maar maak dat wel zo snel mogelijk in orde (of laat dat doen) volgens de beschrijving van Vonkentrekker hierboven.
 
  • Like
Waarderingen: DikkieDick en Vonken_trekker

DikkieDick

  • #20
Dank beiden. Ik heb de bel nu met die chime aan de praat. Had nog wel wat voeten in de aarde want hij wilde de laatste stap, het koppelen aan het account niet doen. Heel maf. Toen maar eens met de iPad en daar ging het wel goed. Het geluid van die belmelodien van die chime is nou niet heel erg hard. Je zou bijna een 2e moeten hebben voor de bovenverdieping.

Vroeg me af of die 2e draad naar de originele gong niet op de oude trafo kan/kon blijven. Want dan heb je daar die 8V nog heen. Dan kan je die gong gebruiken voor de benedenverdieping en die EZViz chime ergens boven in een stopcontact drukken.

Nu ik weet dat het zo werkt ben ik al blij. En idd is dan de volgende stap om het wat netter te maken.

Nogmaals dank. Hoop dat ik hier op dit forum ook eens anderen kan gaan helpen. ;-)
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu