Aansluiten aanbouw op bestaande gevel

Triekje

  • #1
Dag allen,

Samen met mijn vriendin hebben wij ons eerste huisje gekocht. Het is een echte opknapper en willen dan ook veel zelf doen. Zo ook onze aanbouw. 6m breed en 2,5m diep.

Ik wil voorkomen dat ik enige vorm van scheurvorming, door zetting van de aanbouw, krijg. Ik zal dus enige vorm van dillatatie moeten aanbrengen tussen de bestaande gevel en de daarop haaks staande gevel van de aanbouw? Is alleen het gebruik van glijankers hierbij voldoende of behoeft dit toch nog verdere detaillering?

Het betreft de zijaansluiting, de bovenaansluiting heb ik al uitgevogeld.

Alvast bedankt!

Patrick
 

Droid

  • #2
Juist geen glijankers gebruiken.


Je hebt twee soorten dilataties:
1 ) bouwfysische dilatatie: doordat het materiaal werkt zet de muur uit en krimpt hij, om daardoor kunnen scheuren ontstaan.

2 ) bouwkundige dilatatie: door verschillende krachten is op de ene plaats meer druk dan de ander en kan scheurvorming ontstaan.



Stel ik heb een muur van 100m, geen sparingen, gewoon recht toe recht aan. Dan krijg je bouwfysische dilataties elke 10m. De hele muur zet uit en krimpt. Dan kun je glijankers toepassen, omdat de zetting horizontaal is.

In jouw geval heb je een woonhuis en een aanbouw. De krachten op het woonhuis zijn anders dan die van de aanbouw. Stel dat jij een glijanker toepast en de aanbouw zakt. Het glijanker vangt horizontale werking op, maar geen verticaal. Dus zal het glijanker juist schade aanbrengen.

Metselwerk 10mm vrij houden van de bestaande gevel EN geen ankers gebruiken (enkel spouwankers naar het binnenblad van de aanbouw). Naderhand kun je de dilatatie afkitten of een compriband er in zetten, of gewoon open laten.
 

Triekje

  • #3
Hey droid bedankt voor je antwoord!

Heb je ook een idee om het binnenblad te plaatsen? Ik trek dit op uit betonblokken zeer vermoedelijk, heel misschien gipsblokken. Die keuze is afhankelijk wat er geregeld kan worden ;).

Scheurvorming, in het stucwerk, zal op den duur zeer vermoedelijk toch wel ontstaan is het niet door horizontale verplaatsen dan wel door verticaal. Maar ik wil het zoveel mogelijk reduceren natuurlijk. Is het misschien een idee om zogenaamde lintvoegen toe te passen om zo krimp en uitzetten van de aanbouw de ruimte te geven? Ik zal proberen deze week nog paar details op te zetten en te posten voor wat extra advies.
 

Droid

  • #4
Ook de binnenspouw zou ik dilateren.

Afwerking kan op meerdere manieren:
aftimmerlat eroverheen en die aan één van beide zijden vastzetten. Niet de meest mooie manier, wel effectief.

met stuccen twee stucstops tegen elkaar aanzetten en naderhand in kleur afkitten.



Je zou ook een gaasje toe kunnen passen en er gewoon overheen stuccen, maar ik denk dat het na een x aantal jaar toch zal scheuren.

Wat bedoel je met lintvoegen....?? Dat is de benaming voor een horizontale voeg, dus ik denk dat je een ander woord zoekt.
 

Triekje

  • #5
Het idee van de aftimmerlat lijkt mij niet de meest fraaie oplossing nee. Wel de meest effectieve manier lijkt mij inderdaad.

Hoe moet ik mij het idee van twee stucstops tegen elkaar voorstellen? Ter plaatste van de dilatatie en aan het eind van de muur 1, deze vervolgens koud op elkaar?

Hier in het zuiden, limburg, gebruiken we die term voor verticale voegen. zodoende ken ik het niet anders als lintvoeg :oops:. Veelal toegepast als kozijnen boven elkaar zitten en dan de doorgaande lijn als lintvoeg doortrekken, dit om zo spatkrachten op te vangen die het buitenblad laten scheuren.
 

Droid

  • #6
Zie onderstaande tekening voor de benaming van de voegen:




Met de stucstop bedoel ik onderstaand:
De afbeelding rechts heb ik wat opgedikt om het principe duidelijk te maken. In de praktijk betekent het dat je een stuclaag van 2-3mm aan moet brengen en tussen beiden profielen 1-2mm speling zodat je naderhand wel ruimte hebt om af te kitten.

(afb rechts: rood = kit, groen = stuc)
 

Triekje

  • #7
Duidelijker kan bijna niet lijkt mij.

Is het verstandig of overbodig om op de hoeken van de aanbouw een dergelijke voeg aan te brengen?

De oplossing met stucstops zie ik wel zitten, een dergelijk smalle kitvoeg is moeilijk zichtbaar voor het oog. Daarnaast is het ook nog wel weg te werken met een likje verf.
 

Droid

  • #8
Triekje schreef:
Is het verstandig of overbodig om op de hoeken van de aanbouw een dergelijke voeg aan te brengen?
Wel in het metselwerk, niet in het binnenblad.
In het metselwerk een strek uit de buitenhoek. Evt de HWA er voorlangs laten lopen, zie je dr niets van.
 

Triekje

  • #9
Alleen het buitenblad was wat ik ook bedoelde.

Super bedankt voor deze informatie alvast! Weer wat kleine problemen opgelost.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu