Aanpassing Constructie

Klus_Niels

  • #1
Beste Forum leden,

Met het "opknappen" van de zolder loop ik tegen een probleempje aan. In de doorloop van de toekomstige voorzolder en "grote" zolder zit (midden in het dak) een draagconstructie voor de nok balk.
Nu wil ik onder deze balken een scheidingswand gaan maken met deur. Maar aangezien dit maar een beperkte hoogte heeft nu. (zie foto. onderste houten lat) wil ik dit verhogen. Mijn idee is (zie tekeningen) om de onderste lat (zitten 3 gespijkerde latten aan de constructie. In deze constructie komt de drager van de nok balk en verticale dak balken samen)te verwijderen. De draagbalk van de nok een centimeter of 10 in te korten vanaf de onderkant en dan aan beide zijde een nieuwe 3hoek plaat erop te schroeven.

Kan en mag dit zomaar?

In mijn redenatie is het onderste deel van de balk die de nok ondersteund niet functioneel. Met het weghalen van 10 cm blijf ik ruim onder waar de dak balken in deze drager zit.

Klopt mijn idee?



 

Greenies

  • #2
Dat is zeker functioneel, anders hadden ze hem er ook niet in hoeven zetten.

Een constructeur kan uitsluitsel geven of je deze balk mag verplaatsen naar een hoger gelegen punt.

Misschien komt hij met een zelfde soort oplossing die je aandraagt, maar dan weet je zeker dat het constructief juist zit en je over een paar jaar niet voor verassingen komt te staan.
 

Klus_Niels

  • #3
Beste Greenies,

Dankjewel voor je antwoord. Het is alleen niet verplaatsen zoals je omschrijft. Het is het inkorten aan de onderkant van de balk die de nok balk draagt. Alles blijft gewoon op z'n plaats zitten hoor.

Het gaat alleen om de lengte van de verticale balk

De titel is misschien niet zo gelukkig :-(


Hieronder de "nieuwe" situatie.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dit is een wijziging van de draagconstructie en dus vergunningplichtig. Voor de vergunning moet er door een constructeur naar "gekeken" zijn.
 

Emlichheimer

  • #5
TS, het enige goede advies krijg je van een constructeur. Ik kan je dan ook alleen maar aanraden er 1 op te zoeken voor advies.
Juist uit de hoogte van de nokgording, die je wil inkorten, komt de stevigheid van de constructie. Dat kun je niet zomaar doen.
 

Klus_Niels

  • #6
Bedankt voor de reacties. Dat word denk ik gewoon de hoogte van de doorgang aanpassen aan de bestaande situatie :-)

Andere twee dezelfde reacties verwijderd - mod
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Plaats eens een foto van het stuk waar het om gaat.
de foto die je nu hebt geplaatst laat de nok niet zien
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu