Aanpassing aan dragende constructie garage

Leensen

  • #1
Ik wil in mijn garage een elektrische garagedeuropener plaatsen, maar ik heb te weinig ruimte tussen het hoogste punt van de deur en de dwarsbalken in mijn garage.
De benodige ruimte zou ik wel kunnen creëeren door in de betreffende dwarsbalken een stuk uit te zagen, zodat ik de rail van de garagedeuropener in deze uitsparing kan plaatsen.

De dwarsbalken zijn 150mm hoog en 48mm breed en liggen 600mm uit elkaar. Ik zou dan in 4 dwarsbalken vanaf de garagedeur een uitsparing moeten maken van ca. 50x50mm.

Nu verwacht ik niet dat mijn dak zal instorten. Als ik me hier überhaubt aan zou willen wagen, dan zou ik de bestaande balken sowieso gaan verstevingen door tegen elke dwarsbalk een 2de balk van 70x45 aan te schroeven. Maar mag je zoiets zo maar doen, of moet je hiervoor een constructeur in de arm nemen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is altijd verstandig een constructeur te raadplegen. Maar wellicht kan je via de balkenschuif ook een balkafmeting vinden die voldoet. Dan kan je bv. balken erbij leggen, totaal om de 300mm.

Maar met die vrije hoogte van 100mm gaat het in ieder geval niet lukken. Mogelijk als je er een stalen plaat tegen zet, als versteviging van de inkepingen, dat mag een constructeur bepalen :)

Het is een plat dak? Wat is de overspanning?
 

Leensen

  • #3
Plat dak. Bitumen, maar wel voorzien van grind...
Overspanning is ca. 3,20m

Handige site trouwens.
Ik weet niet zeker of ik de juiste sterkteklasse heb gekozen, maar het lijkt wel of de huidige constructie al niet eens voldoet :lol:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De balken zijn niet ruim genoeg bemeten om er iets uit te zagen, de sterkteklasse wijkt niet echt veel van elkaar af bij deze balkdiktes.

Ook een balk tegen de bestaande balken aan lijkt me niet voldoende, tenminste niet de maat die u voorstelt, misschien dat het met een balk van 100 mm wel kan maar dat moet berekend worden.
 

Leensen

  • #5
Volgens die website lijkt het "probleem" ook niet op te lossen met extra tussenliggende balken...

Ik heb mijn vriendin al voorzichtig ingefluisterd dat, als ze niet weer een winter elke dag de ramen moet krabben, ze maar beter kan leren hoe je de garagedeur met een sleutel opent.

In ieder geval bedankt voor de antwoorden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Ze kan jouw ook leren ramen voor haar te krabben.
 

Leensen

  • #7
Ik weet al hoe dat moet. Ik weet ook hoe vervelend ik dat vind. Dus mijn auto staat wel keurig elke dag in de garage ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu