Aanloopcondensator defect?

bouden

  • #1
Aanloopcondensator wasdroger waarschijnlijk defect

Het betreft een wasdroger Bauknecht TRA 5020
De motor van de wasdroger start en de trommel draait., Maar het verwarmingselement doet niets. De was wordt niet meer droog.
Het verwarmingselement verwijderd en in een speciaalzaak laten doormeten; geen fouten gevonden: verwarmingselement is goed. "Het is vrijwel zeker dat het aan de aanloopcondensator ligt."
Inmiddels bij FixPart een nieuwe aanloopcondensator gekocht volgens de correct nummering (Whirlpool aanloopcondensator wasdroger (#44856). Zie foto.
Bij het plaatsen van de condensator bleek dat die kleiner (7 cm hoog) dan het origineel (8 cm hoog) is, maar dat de nummers – bijna – allemaal kloppen.
Mijn vraag op deze Koningsdag (oeps, voorbij) luidt: Is de nieuwe kleinere aanloopcondensator - ondanks het kleine formaat - wel de juiste ?

Vraag: Is die nieuwe kleinere aanloopcondensator - ondanks het formaat- wel de juiste ? Ik lees vandaag op het forum dat (ben nieuw hier) het daar al snel mis kan gaan
Foto van de 2 condesatoren bijgevoegd ter vergelijking.

nieuwe condensator.png fout of goed.jpg
 

Lampje45

  • #2
Nou je bent wel erg goed geholpen door een prutser, die er geen enkel verstand van heeft.
De aanloopcondensator, of eigenlijk bedrijfscondensator, dient om de motor bij het starten de juiste richting uit te laten draaien.
Je hebt dan wel een vervangende condensator die ook 10 uF is, maar je hebt er een die 70 volt minder spanning aan kan. 400 volt i.p.v. 470 volt en dat is heel belangrijk, deze zal sneller overlijden. Maar waarom die 470 V is dat is me een raadsel, maar je hebt er ook niets aan want het probleem is niet opgelost.
Want een verwarmingselement dat het niet doet, daarvan zal je moeten meten of er geen NTC weerstand die de temperatuur bewaakt defect is. De bekabeling geen onderbreking heeft. Het schakelrelais wel functioneert of losgesoldeerd is.
 

Auto-Geen

  • #3
Start condensator heeft een spanning van ong. 250 volt en kan niet als bedrijfs condensator gebruikt worden. Je nieuwe is 400 volt en is dus een bedrijfs condensator. Niks mis mee.
 

Lampje45

  • #4
Dat is helaas niet correct want de condensator moet wel de topspanning van de 230 Volt effectief aan kunnen. dus is dit maal 1,414= 325 volt, dus wordt jouw oplossing tijdens de start al opgeblazen.
Het verschil tussen start en bedrijf zit hem in de steviger constructie niet in de spanning, want die moet hetzelfde zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Bovendien kan er door de serieschakeling van spoel en condensator een zodanige fasverschuiving ontstaan, dat de spanning over de condensator beduidend hoger wordt dan 230 Volt (effectief).

Een berekening met een voorbeeld vindt je in deze pdf over wisselstroomtheorie van "de voorstad", waarin (vanaf blz. 3) een condensator van 3,5 µF in serie staat met een spoel van 3,56 H en een weerstand van 44 Ohm, gevoed door een wisselspanningsbron van 30 Volt bij 50 Hz. Het eindresultaat van de berekening is dat er over de condensator een spanning staat van maar liefst 127 Volt. Dat is de effectieve waarde, die is 4,2 keer de effectieve waarde van de aansluitspanning. De topspanning is ca 1,41 x de effectieve waarde = 179 V. Dat is ca 6 x de effectieve waarde van de voedingsspanning!

Zou je dat berekenen voor een wisselspanningsbron van 230 Volt, zou je komen op een effectieve waarde van maar liefst 966 volt en een piekspanning van 1380 Volt. Door de iets anders liggende waardes van de spoel van de motor zal het circuit minder in resonantie staan dan in het genoemde voorbeeld, maar reken maar dat er een grote kans is, dat de eventueel gemeten spanning op de condensator beduidend groter is dan de netspanning!

Je kunt dus beslist niet zomaar aannemen dat een condensator die in een motorschakeling gebruikt wordt, voldoet wanneer hij de effectieve waarde van de netspanning (of iets meer) kan verdragen. Integendeel, moderne motorcondensatoren worden eerder ruimer bemeten dan krapper!

Auto-Geen schreef:
Start condensator heeft een spanning van ong. 250 volt en kan niet als bedrijfs condensator gebruikt worden. Je nieuwe is 400 volt en is dus een bedrijfs condensator. Niks mis mee.
Integendeel! Zulke uitingen zonder echt te weten waar je het over hebt, zijn levensgevaarlijk!
 
  • Like
Waarderingen: Lampje45

Lampje45

  • #6
@Kees
De link die je plaatste wordt geblokkeerd door Chrome als zijnde onveilig.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik zie wat er mis gaat: de betreffende site is nog een http site (niet beveiligd) en dat wordt tegenwoordig in veel browsers in principe als onveilig gezien. Ik had de pdf gevonden via Google: seriekring condensator spoel. En daarin had ik de link genomen van de site "ELECTRIVIAL". Die link staat op zich via mijn AV programma dat ik aan Firefox gekoppeld heb aangemerkt als veilig, maar omdat het een http site is werkt het dus niet. Je moet wel ergens (meestal in de download pagina) kunnen klikken op toch downloaden, tenminste in Firefox en Edge is dat mogelijk.

Als dat niet lukt weet ik eigenlijk niet zo goed hoe dat op te lossen, want ik wil geen copyrights schenden door de pdf hier als bijlage te plaatsen. Bovendien is de pdf ca 1 MB groot, te groot om hem hier aan te hangen.

Er worden via die zoekactie wel een boel andere sites gevonden, maar welke er dan een beetje gelijkluidende ('complexe') berekening doet heb ik verder niet uitgezocht.
 

Lampje45

  • #8
Dank je wel Kees,
Dit soort berekeningen zit in mijn kennispakket, daarom reageerde ik ook op de bewering van Auto-geen, die waarschijnlijk een andere opleiding (gezien zijn nickname) heeft gehad.
En het dus niet bij het juiste eind had.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu