Miele condensdroger: aanloopcondensator defect

WillemII

  • #1
Dag,
Onze 25-jaar oude Miele Condensdroger T379C heeft opeens de geest gegeven. Al jaren maar weinig gebruikt, sinds de kinderen het huis uit zijn. Toch hebben we graag een werkende droger in huis.
Miele monteur langs geweest: aanloopcondensator kapot. Kost ongeveer 3 tientjes. Totale reparatie: 250 euro, maar dat is onverantwoord voor zo'n oud apparaat.
Een paar tientjes en wat kluswerk heb ik er wel voor over. Ik heb het voorpaneel losgehaald, maar weet niet waar ik die condensator moet zoeken. Is zo'n condensator makkelijk te vervangen?
Alvast bedankt voor een reactie.
Groet, Willem
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De aanloopcondensator zit normaal gesproken altijd op of direct bij de aandrijfmotor.
Hij ziet eruit als een aluminium of kunststof staaf.

De waarde ervan staat erop vermeld in µF (microFarad). Let op dat die waarde van de nieuwe condensator gelijk aan die van de oude. Er staat ook een spanningswaarde (V) op. Die mag voor de nieuwe condensator gelijk of groter zijn, kleiner mag dus niet. Let ook op de bouwvorm, dus hoe de montage is en hoe de aansluitingen eruit zien.

Het makkelijkst is om met het oude exemplaar naar een witgoed-onderdelenwinkel te gaan. Maak van te voren wel even wat foto's zodat je weet hoe een en ander gemonteerd en vooral aangesloten zat.
:wink:
 

WillemII

  • #3
Hallo Kees,
Fijn dat je al zo snel antwoord geeft.
Ik heb gekeken, maar zie hem zo snel niet zitten. Waar moet ik zoeken, of wat moet ik nog slopen? Klopt het dat de motor rechtsonder zit ? Daar zit nog een grote plastic kap voor, met kennelijk het hele stoffilter.
Groet, Willem
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik weet zelf (helaas) in Miele machines de weg in't geheel niet.

Maar misschien heb je wat aan dit soort filmpjes?

Anders een of meer foto(s) van de binnenkant plaatsen, misschien kan een witgoed specialist je dan verder helpen... :wink:
 

WillemII

  • #5
Bedankt!
Goed idee die filmpjes. Wist niet dat die bestaan. Nog niet de juiste droger gevonden, maar 't ziet ernaar uit, dat ik die hele plastic kap vooraan eerst los moet halen. Morgen maar eens kijken, of in 't weekend.
Groet, Willem
 

WillemII

  • #6
Inmiddels een nieuwe droogtrommel gekocht. Ik kon die condensator niet vinden, ook nadat ik diverse onderdelen vooraan had uitgebouwd. Blijkbaar moest ik me verder naar achteren toe worstelen, maar ik zag het niet zitten om nòg meer te gaan slopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu