Aanleggen tweede toilet

Runne

 • #1
Beste klussers,

Komende maand krijgen wij de sleutel van ons nieuwe huis en zoals de titel al aangeeft willen wij een tweede toilet aanleggen op de 1e verdieping.

Er is nu al een toilet aanwezig maar deze werkt middels een sanibroyeur (schrijf je dat zo), maar dat vind ik helemaal niks.

Omdat we toch gaan verbouwen wil ik zowel boven als beneden een inbouwtoilet aanleggen. Dit heb ik al eerder gedaan, maar niet voor twee toiletten boven elkaar.

Nu is mijn vraag wat is het slimst om te doen met de standleiding.

De oude situatie is dat er zoals ik het nu kan inschatten 75mm naar de 1e verdieping gaat waar de afvoer voor de douche en wastafel opzitten. Deze loopt dan door naar het dak als beluchting.

In de nieuwe situatie wil ik een standleiding 110 aanleggen tot de 1e verdieping alwaar ik het inbouwreservoir kan aansluiten en dan vanaf daar doorgaan met rond 75 tot op het dak als beluchting.

Naast het tweede toilet boven moet de standleiding ook gebruikt gaan worden voor de wasmachine en droger die op zolder komen te staan. Deze staan nu nog op de begane grond. Ook moet daar meteen een afvoer aangezet worden waar de CV ketel op komt.

Mijn vraag is, kan dit allemaal op 1 standleiding en gebruik ik dan dan juiste maat als ik rond 75 gebruik en dan overga op 110 tot op het hoofdriool?
worden de sifons van de wastafel / wasmachine etc, niet leeg getrokken door de toiletten bij het doortrekken?

Of is het slimmer om gescheiden te gaan werken, toiletten op 1 standleiding en de wasmachine en cv op een tweede standleiding.

Kan iemand middels mijn tekeningen aangeven wat het beste is en eigenlijk ook hoort volgens de loodgieter regels.

als laatste nog een vraagje, ik heb ooit eens gezien dat iemand de 110 aanlegde middels mof gebruik, is het niet veel verstandiger dit gewoon te lijmen zoals het hoort?

een hoop vragen, maar wil het graag op de juiste manier aan gaan leggen.

Alvast dank voor de hulp.

mvg. rene 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Klus_Niels

  • #2
  Ik heb zelf de aanwezige leiding van 110mm van het toilet beneden door getrokken omhoog tot de zolder. (nieuw)
  Op de eerste verdieping heb ik daar het toilet op aangesloten, en ook de afvoeren van de badkamer zelf.
  Op de zolder net voordat de pijp het dak opgaat een aansluiting voor de afvoer van de wasmachine en ketel.
  De dakpijp aansluiting is bij mij een 125mm.

  Persoonlijk leek mij dat toen de beste oplossing.
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Gewoon 1 standleiding van 110 doortrekken naar de 1ste, daarop sluit je alles aan en dan kan je daarna met 75 door naar je dakdoorvoer.

  Je dakdoorvoer is ook al 75 dus gaat prima.

  Boven de grond lijm ik alles qua riolering, behalve het gedeelte waar je met de inbouwtoiletten op de 110 aansluit (want is meestal pp 90 en dat is niet te lijmen).
   

  Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #4
  Denk er wel aan dat je een expantiestuk opneemt, zeker met deze lengte.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu