Aanleggen buitendouche

Frith

  • #1
Ben bezig met het aanleggen van een buitendouche. Dit wordt een thermostaatkraan op een stenen buitenmuur.

In deze stenen muur kan ik geen muurplaat en leidingen wegwerken, dus ik heb het volgende bedacht:

Aan de binnenzijde monteer ik een muurplaat hoh 15 cm, maar omgekeerd tegen de muur. Met een koppeling en buisje koper door de buitenmuur kom ik dan buiten. Daar wil ik een overgang van koper naar 3/4 buitendraad, zodat de kraan er rechtstreeks op kan. Liefst gebruik ik geen s-koppeling, omdat anders onnodig koppelingen in de muur komen ( en moet ik groter gat boren om koppeling te verzinken).

Nu is het volgende: de schroefdraad van het koppelstuk 15mm naar 3/4 lijkt fractie anders dan 3/4 schroefdraad van de s koppeling. Blijkbaar net ander aantal wentelingen? Heb ik vergeten ergens op een maat te letten?

Verder: in de s koppeling zit een rubber ( vast), neem aan dat ik die ook los kan kopen en in dat puntstuk kan doen? ( Mits schroefdraad goed).

Of iemand anders een beter idee om dit op te lossen?

20240506_204344.jpg 20240506_203854.jpg 20240506_203831.jpg 20240506_203821.jpg
 

Nth

  • #2
zo ver ik begrijp ga je vanuit binnen het huis door de spouw naar buiten? Ontstaat er dan een koude brug? In de winter worden die leidingen koud en ontstaat er misschien condens aan de binnenkant van de woning... Of zeg ik nou iets geks?
 

Kaajee

  • #3
Los van bovenstaande issue, lijken mij s-koppelingen toch wel erg handig, helemaal als je geen muurplaat gaat gebruiken. Daarmee kun je nog wat herstellen om de kraan precies horizontaal te krijgen. En die paar extra centimeters zullen je de kop ook niet kosten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Sluit zoiets aan zoals het hoort en ga niet iets gebruiken op een manier zoals het niet bedoeld is met een omgekeerde muurplaat aan de binnenmuur.

Hoe heb je de legionella veiligheid geregeld op deze aftakking naar buiten van je leidingnet?
 

Frith

  • #5
Dank voor jullie reactie tot dusver.

In de constructie zoals ik het wens, heb ik geen koppeling in de spouwmuur. Lijkt vind ik wel een prettiger idee dan een extra koppeling. Vandaar mijn vraag. Iemand?

Wat betreft de koudebrug: goede tip, wat ik niet begrijp, wat is er anders aan deze constructie dan een willekeurige andere buitenkraan? Is dat omdat er een grotere kraan ( meer massa) aan komt?
Ben overigens voornemens om de thermostaatkraan elke winter te demonteren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu