Aanleg aarding

Kopertje

  • #1
Kleine vraag betreffende aanleg van de aarding :

Het appartementenblok waarin ik woon is van 1938. De badkamer is opnieuw getegeld, de waterleiding is vernieuwd en er loopt een aarddraad over de twee waterleidingen, verbonden met het bad, rechtstreeks naar de meterkast.

Na het lezen van de diverse onderwerpen over aarding ben ik erachter gekomen dat de designradiator ook moet worden geaard, alsmede de centrale verwarming. De centrale verwarming is geinstalleerd direct achter het muurtje van de badkamer (eveneens volledig vernieuwd).

In het kamertje (inwendig hok), zijn twee geaarde aansluitingen : de wasmachine en een die omgebouwd voor de aansluiting met de combiketel.

De draden en komen rechtstreeks uit de meterkast (het hokje is boven de meterkast, meterkast van ongeveer 1960/1970?, geen aardlek, bedrading is van kunststof).

Ergens op dit forum heb ik gelezen dat je een aftakking van de aarde mag maken (officieel vanuit een centraaldoos, maar die is er niet) voor de aarding.

In mijn optiek, dit omdat er aarding aanwezig, kan ik derhalve voor de aarding een aftakking maken van een aansluitpunt en deze aftakking via een pvc buis naar de doos(je) leiden met een aardstrip (blok). En van hieruit de designradiator en cv-leidingen met behulp van blanke draad aarden.

Correct?
 

Fiesiekus

  • #2
Ook de waterleidingen en het bad aansluiten (aarden) op dat CAP (blokje)met zo'n vertinde koperdraad. Dan zijn nl. alle metalen leidingen, bad, CV etc. geleidend met elkaar verbonden = potentiaalvereffend.

Verder dat CAP idd verbinden met een aarde, aanwezig in 1 van de 2 WCD'n.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Nee, alles in de badkamer moet op hetzelfde punt met elkaar verbonden worden.
Het heet ook geen aarden maar potentiaalvereffening.

Als je het doet zoals jij omschrijft is nooit gegarandeerd dat de waterleiding dezelfde potentiaal behoud als de radiator omdat deze op verschillende punten met aarde zijn verbonden en bij een fout de vereffeningsstroom eerst naar de meterkast moet en dan weer terug.
Mocht de aarde van een deel losschieten dan krijg je een potentiaal verschil en dat is levens gevaarlijk.

Daarom alles op hetzelfde punt met elkaar verbinden.
 

Kopertje

  • #4
Bedankt voor de reacties. Als ik het goed begrijp is onderstaande juist:

Badkamer :

- de aardleiding (blanke draad) die rechtstreeks naar de meterkast loopt (ik heb gezien dat deze is aangesloten op een CAP(aardblokje)) aansluiten op een CAP in een daarvoor bestemd doosje in deze badkamer;
- Op dit CAP aansluiten :

- 1 draad voor de warm- en koudwaterleiding (onderling verbonden daar geen sprake is van losse kranen voor warm- en koudwater)
- 1 draad voor het bad
- 1 draad voor de designradiator

In het hokje (ketelhok):

- aftakking maken van aarding via pvc-buis naar CAP (in hiervoor bestemd doosje);
- cv-leiding via draad aansluiten op CAP. Moeten beide leidingen geaard worden of mag dit ook onderling worden verbonden?

M.vr.gr,
 

Gerrit

  • #5
We gaan er van uit dat beide c.v.-leidingen via de radiator zijn doorverbonden.
Belangrijk is dus dat alle aanraakbare delen in de badkamer met het zelfde vereffeningspunt (CAP) zijn verbonden.
 

Kopertje

  • #6
Akkoord, maar nu het volgende :

Als alle aanraakbare delen met een en hetzelfde CAP verbonden moet zijn (de cv-leidingen worden geaard via de design-radiator), dan is het het makkelijkst om de leidingen van deze radiator onderling te verbinden en aan te sluiten op de waterleiding (eveneens onderling verbonden). De aarddraad naar de meterkast is al onderling verbonden met de waterleiding en het bad.

Dan zijn alle aanraakbare delen verbonden met een en dezelfde CAP (radiator->waterleiding->CAP; bad->waterleiding->CAP; waterleiding->CAP).

Ik dacht dat deze constructie niet is toegestaan of zit ik er nu volledig naast?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Idd dat is niet toegstaan.
Een vreemd geleidend deel mag niet gebruikt worden als geleider ook niet als PE/potentiaalvereffening.

Het is altijd rechtstreeks naar de cap.
 

Kopertje

  • #8
Dus wordt het een nieuwe aarddraad vanaf de radiator leggen naar de meterkast en deze aansluiten op de CAP (welke ik moet vervangen daar deze maar 2 aansluitingen heeft en ik er drie nodig heb. Er loopt nog een aardleiding van de standleiding naar deze CAP).

M.i. is dit de enige manier. Is dit correct?
 

Fiesiekus

  • #9
Neen, van CAP geen aarde naar de meterkast maar wel naar de aarde van 1 van de wandcontactdozen. En alle vertinde koperdraden samenkomen in het CAP. Warm- en koudwater doorlussen mag wel, bij een mengkraan en CV-radiator is het voldoende als 1 leiding met het CAP wordt verbonden.
 

Kopertje

  • #10
Ik heb 'm door (hopelijk geen dubbele post daar de eerste reactie niet zichtbaar is)

Een aftakking maken van de geel/groene draad van de WCD in het hokje waar de combiketel hangt en deze via een pvc-buis leiden naar de doos met de CAP (en uiteraard bevestigen aan de CAP). Dit doosje komt tegen de muur van het hokje (in de badkamer kan dit doosje niet kwijt).

Vanuit de badkamer vertinde koperdraden leiden naar deze CAP. De vertinde koperdraden komen vanaf:

- waterleiding (onderling verbonden)
- bad
- aanvoer en retourleiding (onderling verbonden, m.b.v. klemmen) van de radiator

Dit betekent dat de aarddraad die oorspronkelijk verbonden was met de waterleiding en het bad zijn functie verliest.

Kleine vervolgvraag : eigenlijk zou je kunnen stellen dat als de badkamer is geaard, de inwendige aarding van het woonhuis/appartement, goed is (of zit ik er weer naast?)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Nogmaals de badkamer word niet geaard maar vereffend.

Dus zelfs zonder aarde zal de vereffening zijn werk doen, dus een vereffende badkamer is geen enkele zekerheid op een goede aarding.
 

Gerrit

  • #12
Ja, je zit er weer naast. Zoals Headhunter al opmerkte, het is eigenlijk een potentiaalvereffening. D.w.z.: Alle aanraakbare delen zijn op het zelfde ptentiaal gebracht zodat er geen spanning tussen verschillende metalen delen kan ontstaan. Deze potentiaalvereffening is weliswaar aangesloten op de aarde, maar dat zegt niets over de kwaliteit van de aarde. die moet apart getest worden en dat kan alleen met een meetinstrument wat een installateur heeft.
 

Kopertje

  • #13
Hartelijk dank voor de hulp, reacties en de duidelijke uitleg over de potentiaalvereffening die op deze wijze wordt opgeheven. Hier heb ik wat van geleerd.

Een mooie klus voor het weekend.

Met vriendelijke groet,
 

Fiesiekus

  • #14
Kopertje schreef:
........en de duidelijke uitleg over de potentiaalvereffening die op deze wijze wordt opgeheven.........
Wel duidelijke uitleg........maar wat geleerd?...... :cry:
 

Kopertje

  • #15
Correctie : 'opgeheven' wordt 'bewerkstelligd'. :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu