Aanhelen parketvloer

Marc marc

  • #1
Ik heb een bestaande eikenhouten parketvloer. Na verwijdering van een paar muren is er een ruimte ontstaan waar nog geen hout ligt. Graag zou ik wil weten hoe je de bestaande vloer kunt aanhelen met nieuwe vloerdelen. Opnieuw leggen is geen optie, de vloer is verlijmd.
Alvast bedankt voor je hulp.

Groeten,
Marc
 

Marc marc

  • #2
Graag zou ik nog een keer jullie aandacht willen vragen voor mijn vraag hierboven. Alle tips zijn welkom :) , ik heb nog geen flauw idee hoe ik dit het beste kan aanpakken.
Groeten,
Marc
 

Fiesiekus

  • #3
Zoiets heb ik bij de hand gehad met de laminaat op onze overloop. Ik heb van een paar losse delen, stukken gezaagd en ertussen geplakt. Ik had toen nog geen zaagtafel en het resultaat is "naadje-pruim"; zie foto:



Misschien krijg je een beter resultaat met een scherpe zaagsnede: zie dit onderwerp
Zo fijn mogelijke zaagsnede
 

Marc marc

  • #4
Hallo Fiesiekus,
Bedankt voor je reaktie. Wat ik graag zou willen is van de rechte naad afkomen. Mijn idee is om op de plekken waar een kort stuk parket aan het einde van de bestaande vloer ligt, dit eruit te halen en er nieuwe delen in te schuiven. Het probleem hierbij is dat de stukken onderling verlijmd, dus het eruit halen van korte stukken zal niet meevallen. Om nieuwe delen er in te schuiven zal ik ook een mes en een groef moeten hebben op de plek waar de bestaande delen zijn verwijderd. Misschien heeft iemand hier een oplossing voor :?:
Groeten,
Marc
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Kun je een foto maken van de bestaande situatie.
 

Marc marc

  • #6


Dit is de huidige situatie.
 

Fiesiekus

  • #7
Je idee is goed.

Maar zijn de delen alleen onderling verlijmd of ook aan de vloer? Messing-groef delen?

Een ander punt is dat je kleurverschil gaat krijgen als je nieuwe(re) delen er in gaat leggen. Dat zou wel eens nog ontsierender kunnen zijn :cry: .
 

Marc marc

  • #8
De delen zijn onderling verlijmd (mes en groef) en liggen zwevend op de vloer. Ik wil na het leggen de gehele vloer opnieuw schuren en in de olie-wax zetten. Dit voorkomt hopelijk kleur verschil.
 

Fiesiekus

  • #9
Wel een poging waard. Je hebt genoeg reserve delen?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #10
Het is op de manier die je van plant bent te doen, maar ik ben bang dat je de delen of stukken van delen die je er uit gaat halen niet meer te gebruiken zijn.
De nieuwe delen die je erin gaat plaatsen zullen een serieus kleur verschil hebben tov de bestaande toestand.
Je zult redelijk wat van de bestaande vloer moeten schuren om terug op het kale hout te zitten.
Indien het massieve planken zijn zal het goed kunnen, maar indien het opgelijmde masieve stroken op onderplaat zijn moet je even naar de dikte van het masieve eiken te kijken.
Bij het behandelen met olie zul je in het begin een verschil wel zien, maar zal na verloop van tijd steeds minder worden.
Olie heeft wel het nadeel dat je vochtplekken of druppels op de vloer gaat zien en je wat meer zult moeten boenen, voordeel een mooie diep warme kleur en structuur van het frans eiken.
 

Marc marc

  • #11
Bedankt voor je reaktie Waldy. Het zijn massieve planken, dus dat komt wel goed met schuren. Heb je nog tips over het soort gereedschap en de manier van werken om de bestaande delen eruit te halen? Dacht zelf aan de plank in het midden door te zagen met 2 zaagsneden en dan het binnenste deel te verijderen. Hierna de stukken die nog vast zitten in de breedte in kleine stukken zagen en los te tikken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Ik heb zelf bij een verlijmde massieve frans eiken vloer hetzelfde bij de hand gehad. ik heb destijds met een bovenfrees de korte stukken tot net boven de ondervloer weggefreesd. Vervolgens van de nieuwe delen gedeeltelijk de messing verwijderd om ze tussen de oude delen te kunnen kantelen. De delen heb ik vervolgens weer op de ondervloer gelijmd. Zo loopt het verband mooi door.

Om recht te frezen kun je een geleide lat schroeven op de houten delen die je toch nog gaat verwijderen. Daarna de vloer schuren en je ziet er vrijwel niets meer van.
 

Marc marc

  • #13
Hallo Mn22,
Bedankt voor je tips. Ik ga het zo proberen. Alle anderen ook bedankt voor het meedenken. :)
Groeten,
Marc
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu