Aanbouw verwarmen

Harrie.H

  • #1
Ik ben nu bezig met het begin maken van een aanbouw aan mijn woning (fundering uitgegraven). Alleen ik twijfel nog over óf en hoe ik het aangebouwde stuk dadelijk moet gaan verwarmen.

Mijn woning is uit 2010, mega goed geïsoleerd en wordt verwarmd door een vloerverwarming met warmtepomp/CV (geen radiator meer in huis dus). Het hele jaar door is de temperatuur nagenoeg gelijk in huis en heb ik niet veel stookkosten. Dit wilde ik graag na het toevoegen van de aanbouw zo laten. Nu is alleen de vraag of het nodig is de aanbouw überhaupt te voorzien van een verwarming. Of zou de huidige verwarming het ook af kunnen?
De aanbouw wordt ongeveer 24m2 groot met een plafondhoogte van 2.7m. Dus zeg voor het gemak 50m3 aan inhoud. Het wordt waarschijnlijk voorzien van een plat dak en de muren van een spouw voorzien ongeveer gelijk aan de eisen van de woning.

Omdat ik nog moet gaan bouwen kan ik overal voor kiezen als het om isoleren, verwarmen of wat dan ook gaat.

De mogelijkheden even op een rij:
-Niet apart gaan verwarmen (dus geen kosten bij de bouw)
-Verwarmen door electrische vloerverwarming (relatief lage installatiekosten maar vrij hoge energiekosten)
-Een haard installeren (geeft ook sfeer maar is qua aanschaf weer duur)
-De vloerverwarming van de woning op de een of andere manier doortrekken naar de aanbouw. (dan moet ik waarschijnlijk de pomp onder de trap aanprikken en dan de leidingen door de kalkzandsteen muur heen frezen want er ligt een tegelvloer in de woonkamer die ik niet ga slopen. De vraag is alleen of dat ook zomaar kan en of je hem dan ook goed weggewerkt krijgt. En de leidingen kunnen in de muur ook niet geïsoleerd worden)

Al met al de vraag. Wat denken jullie? Iemand ervaring mee? Alle tips zijn welkom (ook over de aan te leggen isolatie). Combinatie van mogelijkheden kan ook.
 

Freekcv

  • #2
Maak even een foto van je verdeler op de bgg
 

Kacheltje

  • #3
Je kunt een warmteverliesberekening maken van dat deel en aftrekken wat er opengebroken wordt voor de aanbouw.
Dak en vloer is dan 48m2 extra wat aan de buitenomgeving bij komt plus de muren aan de zijkant. De "achtergevel" zal niet veel veranderen als dit op de huidige gevel lijkt.

Aan de hand daarvan weet je wat er bijkomt aan warmteverlies.

De huidige eis is 3.5 m2/k.w.

Voor het dak betekent dat 30x24/3.5= 206 watt. met vloer erbij 309 watt. Dan de zijmuren even berekenen en de eventuele wijzingen aan de achtergevel tov de oude situatie.
Een ruwe schatting is ongeveer 600 a 800 watt extra benodigd vermogen.
 

Harrie.H

  • #5
@ Kacheltje:
De zijmuren worden beiden 4m lang en ongeveer 3m hoog. Dus 2*12 is nog eens 24m2 extra ruimte. Ik hoef in principe niets open te breken voor de aanbouw. Ik kopieer eigenlijk gewoon mijn achtergevel en maak er een soort van limo van. De achtergevel wordt alleen even uitgerekt. (hoe dik zal ik de PIR isolatieplaten eigenlijk nemen voor het dak en de muren?)

Maar hoe kom ik er dan achter of mijn huidige warmtepomp die aanbouw trekt (verwarmings technisch gezien) of dat ik bij moet verwarmen en dan is ook nog de vraag hóe?
 

Kacheltje

  • #6
Met de gegevens van de huidige situatie kun je bekijken of de warmtepomomp nog wat extra capaciteit heeft.
De bouw is recent en als je niets hebt zou je die nog kunnen opvragen.

Je zal voor de omgevingsvergunning zeker een bouwtekening moeten laten maken degene die die tekening maakt zal ook aan moeten kunnen aangeven wat de diktes moeten zijn.
Met 8 cm pir kom je meestal wel goed weg afhankelijk hoe de verdere opbouw er uit ziet.
Dikte hangt ook mede af van wat voor soort je neemt, daar kan wel wat verschil inzitten.
 

Harrie.H

  • #7
Als ik het goed heb mag ik 50% van het oppervlak vrij bebouwen en aangezien dit achter het huis is en niet in het zicht was het vergunningsvrij.

Ik vroeg me verder nog af of ik er rekening mee moet houden dat ik de twee lange muren haaks op de bestaande bouw maak. Daardoor zou de steen bijv. de kou door kunnen geven aan de woonruimte omdat die rij stenen dus in principe gewoon doorloopt. Is dat iets om zeker rekening mee te houden en hoe is dat het beste op te lossen?
 

Bernhard

  • #8
De warmtepomp en warmtewisselaar in de bodem zijn berekend op het warmteverlies van de bestaande woning. Een toename van het warmteverlies van de woning kan het rendement van de van de warmtepomp behoorlijk omlaag brengen. Bij een te kleine warmtewisselaar in de bodem kan de grond om de wisselaar bevriezen. De warmtepomp zal dan een aantal dagen niet meer werken, de bodem om de wisselaar moet dan eerst ontdooien. De constructeur van de installatie moet een bereking maken of de uitbreiding geen gevolgen heeft voor de juiste werking van de warmtepomp installatie. mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu