Verwarming aanbouw

Roy1

  • #1
Hallo,

Wij zijn een aanbouw aan het maken. Hierdoor komen er extra radiatoren bij. Het vermogen wat de ketel moet leveren wordt dus hoger.

Wat gebeurt er als het vermogen van de radiatoren hoger wordt als het vermogen van de ketel ?

Onze ketel is een Nefit Ecomline HRC 22
Hij is nu 2 jaar oud.

Groet Roy
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Dan brandt de ketel zich het licht uit de ogen met als gevolg dat je het huis niet meer op temperatuur krijgt.
Je zult het dan merken aan de gas rekening
 

Bernhard

  • #3
Als de aanbouw beter geïsoleerd wordt dan de bestaande bouw kan het benodigd ketelvermogen mogelijk omlaag gaan. Een ketel overbelasten heeft geen gevolg voor extra slijtage. Bij overbelasting van een ketel wordt een hoger rendement behaald. Het bepalen van het ketelvermogen door alle radiatoren op te tellen is niet juist. In de berekening van het warmteverlies per vertrek worden toeslagen berekend voor windaanval, afhankelijk van de ligging, toeslag voor het opwarmen en toeslag voor het ventileren. Deze omstandigheden kunnen niet voor alle vertrekken gelijktijdig optreden. En de capaciteit is berekend dat bij een buitentemp van -10°C en een windsnelheid van 5m/sec de radiatoren de woning in 1 uur kunnen opwarmen van 17°C naar 22°C. Na dit opwarmen is een veel lagere capaciteit nodig. Ik denk dat je wel tot 50% uitbreiding kan gaan.
In 90% van het stookseizoen gebruik je minder dan 50% van het ketelvermogen.
Mvgr Bernhard.
 

Xr8

  • #4
Afhankelijk van hoe groot je woning is kun je met deze ketel toch een heel behoorlijke woning verwarmen. De ketels met een groter vermogen hebben dit in de meeste gevallen alleen maar om het warmwater te kunnen bereiden.

Succes.
 

Roy1

  • #5
De aanbouw wordt idd beter geïsoleerd dan de bestaande bouw ( geen isolatie).
Ik zit hiermee omdat ik via een standaard formule de capaciteit van de huidige situatie heb berekend en erachter ben gekomen dat de radiatoren wat we nu hebben niet voldoen voor de ruimte.
Dus we hebben nu al te weinig radiator vermogen naar mijn idee. Maar goed, de ruimte wordt wel goed warm nu.
Nu we gaan aanbouwen wil ik dit te min aan capaciteit aanpassen.
De huidige situatie is een woonkamer met een open keuken ( dit in een L-vorm ). 1 radiator zit voor in de woonkamer en de andere achter in de keuken onder een raam. Deze in de keuken komt te vervallen omdat we hier de open doorgang ( 2 meter breed ) naar de aanbouw ( achter de keuken ) gaan maken. Nu wil ik achter in de woonkamer een minder zware radiator ( ivm met plaatsgebrek ) plaatsen. In de aanbouw wil ik 2 grote radiatoren ophangen ( onder twee grote ramen ) om ten eerste de aanbouw te verwarmen en ten tweede de bestaande bouw te verwarmen / compenseren.
Dus al met al wordt het vermogen behoorlijk wat hoger.

Het klopt idd dat je 90% van de tijd niet het volledig vermogen benut omdat je niet alle radiators aan hebt. Maar ja de winters worden steeds strenger en langer. En voor die dagen / weken dat we alle radiatoren in huis aan hebben wil ik het wel ook overal warm hebben. Dit zou dus ook met de aanbouw erbij geen probleem moeten zijn als ik het goed begrijp ???
 

Xr8

  • #6
Als je aangeeft dat je de ruimte nu wel goed warm krijgt, dan zal het met een tekort aan vermogen wel wat meevallen dus. Zeker met de kou van de afgelopen december maand.

Neem in je aanbouw een zo groot als mogelijke radiator. Overcapaciteit is geen probleem.

Succes.
 

Roy1

  • #7
Het zal dan inderdaad wel meevallen.

Mocht het nu echt niet normaal warm worden dan kunnen we altijd nog een zwaardere ketel plaatsen.
Naar aanleiding van jullie reacties zal dat wel meevallen.

Bedankt voor de reacties.

Groet Roy
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu