Wachtbuis onder fundering aanbouw voor lucht/warmtepomp tuin

haagklusser

 • #1
Ik wil zelf een wachtbuis plaatsen voor een all-electric lucht/warmtepomp die nog moet worden aangelegd. Echter wordt binnenkort al de fundering gelegd voor een aanbouw over de gehele lengte van het huis. Ik moet hierom zelf een wachtbuis plaatsen, maar ik weet niet hoe diep. De tuin is nu uitgegraven op circa 50-80 cm.
 1. Is het verstandig om onder de toekomstige aanbouw fundering een wachtbuis te plaatsen voor de leidingen?
 2. Welke wachtbuis diameter volstaat voor leidingen van een all-electric lucht warmtepomp systeem? Welk materiaal is aan te raden als wachtbuis?

voorbeeld uitbouw lucht warmtepomp.PNG 20220515_185002.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ADDave

  • #2
  Ja dat is verstandig. Als er geen kruipruimte wordt gemaakt kom je er nooit meer bij.

  Er moeten ten minste 2 geïsoleerde koelleidingen en een voeding door de buis kunnen. De diameters (+isolatie) hiervan hangen af van het opgestelde vermogen van de warmtepomp.

  Ik zou een buis pvc 110mm (gebruik je normaal voor riolering) aanleggen.
  Dit is zeker ruim genoeg.

  Belangrijk is om de uiteinden van de buizen af te dichten met speciekappen tot na de bouw. Liefst nog even met een stuk tape vastgezet. Zo voorkom je dat de buis vol komt te zitten met modder/water of ander puin.
   
  • Like
  Waarderingen: haagklusser

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  En nog een extra mantelbuis voor de toekomst.
   
  • Like
  Waarderingen: haagklusser

  haagklusser

  • #4
  Bedankt voor jullie reacties en advies!

  Ik ga dan inderdaad voor een PVC buis en ook een tweede aanleggen. Ik zat zelf al te denken aan 125mm, maar dan ga ik voor 110mm.
  1. Is het verstandig nu al het gat te boren, of kan ik dit voor nu zo laten (ik ben bang dat bij later wachten we het gat niet meer vinden aan de achterkant hoewel ik liever zou wachten).
  2. Hoe veel ruimte moet er tussen de betonfundering en de mantelbuis? Ik ga nu voor minimale tussenruimte van 10cm.
  3. Maakt de positie nog uit (ik ga nu voor een middenpositie en de tweede mantelbuis graaf ik aan de linker zijkant)?

   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  1) Buis nu al in de kruipruimte laten uitkomen.
  Nu kan je er goed bij, vanuit de kruipruimteis het lastiger.
  2) 10 cm is voldoende, tussenruimte 20 cm
  3) onder de deur en niet onder de penant
   
  • Like
  Waarderingen: haagklusser

  haagklusser

  • #6
  Goed! Ik boor dan nu al de gaten en plaats de buizen onder de deur en 20cm vanaf de betonfundering. Ik ga er vandaag mee aan de slag en post hier een bericht van het eindresultaat. Goed weekend!
   

  haagklusser

  • #7
  Progressie van vandaag ging als voorspoedig dankzij jullie advies. Ik heb 120cm diep gegraven (fundering komt tot circa 80cm) voor de PVC 110mm en met 4M PVC buis wat speelruimte aan beide kanten (aanbouw is 3M). Ik vroeg mij nog wel af of het belangrijk is de mantelbuis waterpas te houden (ik ga nu uit van wel) en of ik nog wat over het hoofd zie?

  20220521_193413.jpg 20220521_193721.jpg
   

  haagklusser

  • #8
  Helaas dit weekend niet gelukt om de wachtbuizen er in te krijgen. Ik had alles uitgegraven, maar met de gehuurde diamantboormachine wilde het niet lukken. Het plan was om 3x 110mm te gebruiken. De warmtepomp gebruikt (na wat eigen onderzoek) toch behoorlijk grote diameters voor geïsoleerde leidingsysteembuis, dus 110mm was slechts voor één leiding (waardoor dus een tweede nodig was). De derde was een extra.
  Ik ga even laten bezinken wat nu te doen, maar ik vrees dat ik toch iemand moet inhuren om het af te maken.

  20220522_092152.jpg 20220522_174048.jpg 20220522_174023.jpg
   

  ADDave

  • #9
  Het plaatje wat je hierboven laat zien gebruik je niet voor een lucht/water warmtepomp in ieder geval. Waar heb je dit vandaan?
   

  haagklusser

  • #10
  Het komt uit een catalogus van grondleidingen voor warmtepompen. ik wilde de twee verschillende mantelbuizen gebruiken voor aparte leiding (warm en koud)
   

  ADDave

  • #11
  Aha je wilt dus een monoblock-warmtepomp gaan plaatsen.

  Je kan inderdaad zo'n voorgeisoleerde leiding gebruiken, maar zelf 2 losse leidingen achteraf trekken kan ook gewoon. Kost alleen misschien ff wat meer moeite om het door de wachthuis heen te krijgen, maar zal ongetwijfeld goedkoper zijn. Het is maar net wat je wilt.
   
  • Like
  Waarderingen: haagklusser
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  4
  5

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu