Aanbouw tegen enkelsteens gevel plaatsen.

Peter--b

  • #1
Beste klussers,

Even een vraagje waarin ik hoop dat jullie me in de juiste richting kunnen helpen. Ik heb vorig jaar een uitbouw neergezet die ik verder wil gaan uitbreiden maar loop dan tegen het volgende aan.

Het gedeelte wat verder uitgebouwd zal gaan worden komt met de dak aansluiting tegen de gevel van onze enkelsteens bijkeuken aan te staan. Aangezien de bijkeuken een puntdak heeft krijg ik dus te maken met het fijt dat deze enkelsteens buitenmuur door gaat lopen in de uitbouw als binnenmuur. Hoe krijg ik hier een onderbreking in zodat er geen vocht door gaat slaan? Ik kan geen loodflap in de spouw zetten en dit is een dragende muur.

Hebben jullie tips hoor ik het graag.
 

Charel

  • #2
Een steense muur heeft de dikte van een steen in de lengte (+/- 18 cm), een halfsteense muur heeft de dikte van een steen in de breedte (+/- 9 cm).
Wellicht heb je hier een buitenspouwblad van ongeveer 9 cm dik, halfsteens dus. Dan een spouw en dan een binnenspouwblad in snelbouwsteen.
En dus gaat het spouwwater (doorslaand regenwater) verder naar beneden blijven lopen tot in de muur die nu binnenmuur wordt.
Om dat te voorkomen zou je volgens de regels een waterkering over de spouw heen moeten voorzien boven het dak van de aanbouw.
Ik begrijp dat dit niet evident is maar je kan dat ook anders oplossen door te vermijden dat er nog water in de spouw terecht kan komen.
Als de metserij en het voegwerk nog in prima staat zijn zou je de muur kunnen hydrofoberen met een transparant product, maar je zou hem ook nog kunnen kaleien of van een waterdichte bekleding voorzien.
Die waterdichte bekleding zou een beplanking kunnen zijn of een afwerking met leien.
 

Peter--b

  • #3
Bedankt voor je reactie en de tip die je geeft is denk ik de enige die zal werken. Ik ga de punt van de bijkeuken bekleden met zwart rabat. Dan moet het volgens mij verder goed komen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Peter--b schreef:
Dan moet het volgens mij verder goed komen.
De koudebrug zal blijven.
 

Peter--b

  • #5
Koudebrug is inderdaad een aandachtspunt. Denk dat die alleen is op te lossen door de gehele buitengevel te isoleren van de bijkeuken en deze te laten aansluiten op de isolatie van het plattedak. Nog maar eens over nadenken of ik al dat extra werk zie zitten of dat ik het voor lief neem..

Thnx voor het meedenken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu