Kan buurman bezwaar maken tegen aanbouw

Iceman

  • #1
Ik ga binnenkort verhuizen. ik ga een aanbouw plaatsen aan dit huis van 2 meter diep en 9 meter breed waarvan ik inmiddels weet dat dit vergunningsvrij mag (navraag gedaan bij de gemeente). hij voldoet aan alle voorwaarden. de aanbouw komt op de erfgrens.
een buur is het ermee eens, maar....
een buur niet. die wil dat ik een (in mijn ogen) lelijke aanpassing doe aan mijn aanbouw. omdat hij anders een uur zon mist in de avond in zijn tuin.
kan hij op basis van dit argument mijn aanbouw tegenhouden juridisch gezien.

ter idee, onze beider tuin is een tuin op het zuiden (14 meter diep)
 

Tiho

  • #2
Nee. Je had het ook niet kunnen melden zelfs.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Nee dat kan hij niet.
als u voldoet aan de voorwaarde voor vergunningsvrij bouwen heeft de wetgever bepaald dat de buren hier geen gegrond bezwaar tegen kunnen hebben.
 

Iceman

  • #4
Ok, helder. dat gevoel had ik al, maar als je dan kijkt naar de officiële documenten die horen bij vergunningsvrij bouwen dan lees je wel het een en ander over burenrecht. bij mij dan dus meteen de angst dat hij op basis daarvan dan misschien toch achteraf moeilijk zou kunnen doen.
Wat ik zo snel terug vond was op basis van burenrecht dat ik niet zomaar een zijraam in mijn aanbouw mag zetten wat ook niet het geval is, maar verder zag ik zo snel geen punten.

Het is altijd wel zo fijn om er uit te kunnen komen met je nieuwe buren. misschien dan maar een handreiking doen dat ik hem de vrij hand geef om (mits hij mijn gevel niet sloopt)hem te laten bepalen hoe we de zijgevel gaan opleuken. want zo heb je leuk uitzicht en zo heb een muur van 3,10 m hoog
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je je zorgen maakt bespreek je plan dan eens goed door met een bouwkundige ter plekke.
Die kost ca. 80 euro per uur.
waarschijnlijk ben je met een paar uurtjes wel klaar

eventueel kan je ook even lang de gemeente gaan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Probeer er inderdaad in overleg uit te komen. Misschien moest hij nog even wennen aan het idee.

Verder geven we hier geen juridisch advies.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Vergunningvrij bouwen betekent ook enkel dat er geen omgevingsvergunning hoeft te worden aangevraagd. Er is geen sprake van "regelvrij" bouwen. Je zult je wel moeten houden aan andere regelgeving, o.a.:

-bouwbesluit;
-gemeentelijke bouwverordening;
-het zogenaamde burenrecht.
 

Iceman

  • #8
Ik heb er maandagavond met hem over gesproken. ingegaan op zijn gevoel en het feit dat hij al 30 jaar lang over zijn schutting heen kan kijken. hij moet wennen aan het idee dat er straks een muur staat van 3,1 meter hoog.
aangegeven dat ik het toch echt zo ga doen en dat voor het aanzicht van de muur we een oplossing gaan vinden waar we ons beiden in kunnen vinden (verticaal tuinieren) zodat hij niet tegen een lelijke muur aan zit te kijken. daar is het mee afgedaan en we zijn op een gezellige manier ieder onze weg gegaan.
Feit is dat de aanbouw voldoet aan alle eisen voor vergunningsvrij bouwen en de gemeentelijke eisen. ook mbt het burenrecht zijn er geen punten waarmee er conflicten kunnen zijn. Althans volgens mij staat er niets over het wegnemen van een half uur a 1 uur zon in de wintermaanden in die wet. verder geen overhangende delen of ramen die uikijken over zijn tuin of op een andere manier overlast veroorzaken.
 

EvdL

  • #9
:prima: Het van tevoren bespreken met je nieuwe buurman en te zorgen dat ook voor hem een redelijke oplossing komt is het beste wat je had kunnen doen. Niks zo erg als ergens gaan wonen en op voorhand al ruzie hebben met de buren.

Wij hebben dit 2 jaar geleden ook gehad ( al woonde wij hier al 10 jaar) De buren begonnen eerst tegen te sputteren. Nu de uitbouw er staat zijn ze er zelfs blij mee ( ze hebben er een gezellig hoekje van gemaakt )
 

Fooksplace

  • #10
Ik heb het zelfde gehad met een bijkeuken.
Buren waren niet blij met de 4 meter blinde muur waar ze nu tegen aan moesten zien.
Nu dat ie er staat vinden ze het heerlijk ze kunnen nu lekker beschut in het zonnetje ziten. Het idee is even wennen voor de buren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
6
3
6

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu