Aanbouw aanleg buitenwand verlichting en twee wcd's

ObelixNL

  • #1
Hoi,

Ik twijfel even wat het beste is om te doen, we krijgen een nieuwe aanbouw en zit even met het elektra buiten. Aan beide zeiden wil ik een lichtpunt en aan de onderkant een wandcontactdoos. Voor de zonnewering heb ik ook een invoer nodig met vaste spanning.

Ik zat zelf te denken om in het metsel werk met schoonmetselwerk inbouw dozen te werken in combinatie met flex en 2,5 VD draad. Alles heeft vaste spanning om er komen Philips Hue lampen op die worden geschakeld door ons domotica systeem.

Ik weet dat de aansluitingen van een schoonmetselwerk inbouwdoos nooit overeen komen maar mochten we ooit het huis verkopen is het iets mooier gezicht dan twee kabeltjes uit de muur en kan ik de lichtpunten doorlussen vanuit de wantcontactdozen.

Wat zouden jullie doen? schoonmetselwerk inbouwdozen of toch maar gewoon kabel in de spouw met slagvaste buis?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Voor die lichtpunten maakt het niet veel uit. Maar als je de wcd als inbouw wilt uitvoeren dan zal je inderdaad een doos moeten voorzien.

Doorgaans wordt voor buitenverlichting gewerkt met VD draad of xmvk kabel in buis, dus zonder inbouwdoos.

Ik denk dat als je een lichtpunt ooit zou willen opheffen dat een buis uit de muur dan minder opvalt (kun je makkelijker verwijderen/inkorten, draad uit trekken en dichtsmeren/voegen) dan een inbouwdoos die je nooit meer netjes kunt verwijderen.

De aansluiting op de lamp maak je toch in het armatuur dus in principe heb je de dozen niet nodig.

Blijft een persoonlijke afweging denk ik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu