Aan/uit of opentherm

Ambidexterity

  • #1
Ik heb een Atag HR-ketel welke geschikt is voor aan/uit en opentherm. Als thermostaat hebben wij een Honeywell T6, deze is aangesloten via opentherm.

Nu ben ik al een tijdje aan het denken voor een andere configuratie ivm. met vloerverwarming en zones wat ik wil gaan maken. De radiators wil ik uitvoeren met WiFi knoppen en de verdeler met een WiFi modulen en motor gestuurde knoppen. Ik wil graag een Evohome thermostaat en nu moet ik kiezen uit aan/uit of opentherm systeem.

Ik heb begrepen dat als er kleppen worden gebruikt dat dit niet goed werkt met opentherm. Maar opentherm is modulerend wat in mijn inzien beter is. Is dat correct?

Nu ga ik geen kleppen gebruiken in mijn systeem, ik neem aan dat ik dan het beste kan kiezen voor opentherm systeem. Zie ik nog iets over het hoofd en is het aa/uit systeem beter?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Aan/uit, want de kleppen gaan helemaal open of helemaal dicht, dus ook aan/uit: er is geen tussenstand.
Vloerverwarming is sowieso een aan/uit systeem, waarom zou je dan opentherm gebruiken....
Dat heeft bij vloerverwarming sowieso weinig zin: kijk ook eens naar andere systemen dan hetgeen je nu aangeeft.
 

CV__

  • #3
Zodat de ketel kan regelen met de ketelwatertemperatuur.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Bij vloerverwarming totaal niet interessant: wanneer de water temperatuur te laag wordt (<70 graden C), kan dat problemen opleveren met de verdeler. Deze werkt het beste bij een ketelwatertemperatuur >70 graden C.
Het interesseert mij helemaal niet wanneer de thermostaat de ketelwatertemperatuur aangeeft: wat doe ik met die informatie.....
 

Ambidexterity

  • #5
Op de verdeler komt wel een een regel unit van het zelfde merk als de thermostaat die de motortjes aanstuurt in de knoppen. Is het dan toch niet beter om te moduleren?

Even misschien een misverstand, je schrijft kleppen gaan helemaal open of dicht. Maar ik ga gen kleppen toepassen in mijn systeem. Alles wordt uitgevoerd met WiFi knoppen en de verdeler dus ook.

Wat betreft de merken, ik ben er lang mee bezig geweest om dit uit te zoeken. Evohome is compleet systeem, niet alle merken zijn dat. Enkele merken hebben bijvoorbeeld geen regel unit voor de vloerverdeler bijvoorbeeld. Ook heb ik zitten kijken naar het merk wat met een getal begint, maar hier kan ik geen echte reviews over vinden. Uiteindelijk kom ik toch telkens terug bij Evohome. Ik heb nu echt besloten om voor dit systeem te gaan, alleen zat ik nog te dubben tussen aan/uit of opentherm.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Ambidexterity schreef:
Op de verdeler komt wel een een regel unit van het zelfde merk als de thermostaat die de motortjes aanstuurt in de knoppen. Is het dan toch niet beter om te moduleren?
Of je nu met kleppen werkt of met de thermostatische kranen op de verdeler: met die motortjes worden ze of helemaal open of helemaal dicht gezet. Er is dus geen tussenstand. (dus: aan/uit)
Ook de thermostaatknop in de aanvoerleiding werkt aan/uit. Dus waarom dan geen aan/uit regeling?
Ambidexterity schreef:
Ook heb ik zitten kijken naar het merk wat met een getal begint, maar hier kan ik geen echte reviews over vinden.
Dus als er geen reviews zijn, is het bij voorbaat al niet goed.....
Zo simpel denken helaas teveel mensen in de installatiewereld: ze staan niet open voor nieuwe ontwikkelingen.
Sta eens open voor nieuwe ontwikkelingen !!
 

Ambidexterity

  • #7
Aha, ik dacht dat die motortjes ook half open konden of een andere stand. Maar als dit alleen open of dicht is snap ik nu je reactie. Maar wanneer is dan een modulerende systeem wel gunstig? Bij alleen radiators, of gaan die ook alleen open of dicht? (ik bedoel dan de radiator knoppen met motertje)

Ik sta wel open voor nieuwe ontwikkelingen, maar ik ga niet vooraan staan en een hoop geld neerleggen met eventuele risico. Als ik een ijsje gaat kopen, dan hoef ik geen review, smaakt het ijsje niet, dan gooi ik hem weg. Maar dit is serieus geld waar ik ook voor moet werken, dan wil ik toch reviews lezen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
We verkopen jaarlijks honderden zoneregelingen: alleen maar aan/uit.
Zouden al die gebruikers nu in de kou zitten? Ik weet zeker van niet!
Ga m.i. rustig voor aan/uit en neem kennis van de nieuwere technieken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Bij aan/uit regeling op de ketel zal de ketel op dT gaan moduleren.
Als je de afgifte goed hebt ingeregeld werkt dat prima.

Ga je ook nog op ruimte temperatuur moduleren Is dat ook met een aan/uit sturing van kleppen prima te doen en zal dat bij radiatoren prima werken.

Bij menggroepen zoals toegepast bij vloerverwarming gaat het niet goed, de thermostaat geeft NL. Een watertemperatuur vraag door, maar wat de vraag ook is de menggroep gaat dat naregelen en doet de modulatie op ruimte temperatuur in de soep lopen.
Ga je nu verschillende afgifte systemen door elkaar gebruiken, dan zou je eigenlijk voor elke zone een andere regelstrategie moeten selecteren en dat gaat vaak niet zonder speciale regelaars.

Mijn advies zou zijn:
Aan/uit regeling en waterzijdig inregelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu