Aan/Uit ipv Opentherm bij vloerverwarming onvoordelig?

Maurice81

  • #21
Ik heb in mijn woning een vergelijkbare verdeler hangen op de begane grond waar de thermostaat hangt. Had in het verleden een Nefit moduline 300 erop, alleen door 't moduleren werden de radiatoren boven niet meer warm, ook zijn wij vaak op wisselende tijden/dagen thuis dus stond de verwarming altijd aan.

Ik heb sinds 2 jaar een Nest 2e gen slimme thermostaat (aan/uit) regeling. Snachts en als we weg zijn gaat de temperatuur naar 18 ipv 20,5 overdag. En ik moet zeggen dat de nest veiloos heeft geleerd dat het ongeveer 1,5 uur duurt voor de ruimte op temperatuur is dus dat hij goed weeet wanneer hij moet beginnen met verwarmen. Naar mijn idee ligt Je probleem dus ook bij de thermostaat, misschien dat de temperatuur verhogen ook iets helpt maar blijkbaar leert de huidige ook niet goed.

Overigens is mijn verbruik niet gestegen omdat nu mijn verwarming niet altijd voor jan Doedel op 20,5 staat. Wel is mijn vloer met 1,5 uur redelijk snel warm.
 

Herbiek

  • #22
Hoi Maurice81: Ik weet dat dergelijke thermostaten ook wel degelijk "slim" kunnen zijn (voor zover ze gevoerd worden met de juiste informatie).

In ons vorige huis hadden we een Honeywell Chronotherm 3 of 4 (ook modulerend), die gewoon eerder ging stoken als temperatuur overdag en s'nachts verder gezakt was als de dag ervoor. Uitzonderingen daar gelaten als het in korte tijd erg veel kouder werd buiten en wij dus meer warmte verloren. Dan had die iets meer tijd nodig, maar de dagen daarna had die dat al weer gecorrigeerd. Helaas wordt die thermostaat niet meer gemaakt.

Heb Honeywell ook gevraagd of de Lyric T6 überhaupt wel eerder dan een half uur kon beginnen met de "smart optimize" optie aan. Konden ze geen antwoord op geven, wisten ze niet.

Wellicht dat de Lyric nog meer tijd (> 3 weken) nodig heeft om te leren. Ik weet dat je een regellus niet te snel moet aanpassen, maar als het zo traag bijleert dan lijkt me dat niet goed. Overigens had ik dan in de afgelopen tijd wel een correctie verwacht en dat heb ik dus ook niet gezien.
 

Herbiek

  • #23
Dit weekend gebruik gemaakt van de vakantie instelling, 3 dagen temperatuur op constante 16 graden en dan zou het weer warm (19 graden) moeten zijn als we weer thuis zouden komen. Niet dus, ook het startpunt voor die 3 graden verhoging kon de Lyric niet berekenen. Een uur voor de ingestelde tijd dat normale programma weer gevolgd moest worden was de thermostaat nog niet begonnen.
 

Bert pit

  • #24
Er zijn thermostaten met aanwarming die daar een maximale duur voor hebben van zeg een uur. Dat zul je in een installatiehandleiding van je thermostaat kunnen terugvinden.

Qua zuinig stoken is het van belang om in het HR gebied van de HR ketel te stoken. Of dat op basis van aan/uit is of opentherm is niet relevant bij vloerverwarming.

Hiervoor is het belangrijk dat het retourwater 10 a 15 gr kouder is dan het aanvoerwater en het aanvoerwater onder de 60gr. Op hoe lagere water temperatuur je stookt, hoe efficiënter. Echter het moet wel warm worden natuurlijk en alles beneden de 50gr aanvoer is uitstekend. let wel op dat je water voldoende afkoelt als het retour komt.

Opentherm voegt daar qua efficiëntie weinig meer aan toe. Anders wordt dat bij woningen met radiatoren. Met name de woningen waar het (bij erge kou) pas aangenaam wordt als de radiatoren gevuld worden met 80gr water. In dat geval past Opentherm de watertemperatuur aan aan de snelheid waarmee hij de ruimte kan opwarmen, dat is efficiënter, dan altijd op 80 gr verwarmen.

NB als je een beetje moderne ketel hebt, stook die ook bij aan/uit ook modulerend op basis van de water retour temperatuur. Lekker zuinig dus.
 

Herbiek

  • #25
Hoi Bert,

Bedankt voor je uitleg.

Ik heb Honeywell service letterlijk gevraagd of ze mij kunnen vertellen hoe ver van te voren de thermostaat de ketel al vast kan opstoken. Of deze uberhaupt meer als een half uur eerder kon beginnen (heb deze namelijk nog nooit eerder zien beginnen met stoken). Konden ze mij niks van vertellen, wisten ze niet.

Onze Intergas ketel is erg nieuw, op dit model heb ik zelfs maanden op moeten wachten voordat die uitgeleverd werd. Heeft productie nr 600 nogwat.
Ik ga mijn ketel en thermostaat omzetten naar aan/uit.

Aanvoerwater blijft ver onder de 60 graden, maar of het retourwater 15 graden kouder is twijfel ik aan, maar ben zelf niet thuis in eerste half uur nadat er begonnen wordt met stoken om dat te controleren.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #26
Hoe vaak gaat de ketel zelf tijdens het opwarmen van de vloer uit?

Als de ketel regelmatig uit gaat heeft deze ook een antipendeltijd en kan de vloer niet verwarmen.

Gelet op de capaciteit van de (meer dan 30kW) ketel zal die op 40°C aanvoer temperatuur zeker niet de gehele tijd aan zijn maar regelmatig even uitschakelen.

De installatie is ook heel traag in het afkoelen, die afkoeltijd tijd is de berekentijd voor het opstarten van de aanwarmtijd voor het aanwarmen van de installatie.

Als dat tijdsverschil te groot is en het temperatuur verschil te klein is er geen goede berekening te maken door geen enkele thermostaat.
De meeste van dit soort reken systemen gaan uit van maximale aanwarm- en afkoel -tijden.

Bij een normaal functionerende CV installatie is dat ca 30 minuten voor 4 a 5°C verschil, daar is wel een redelijk nauwkeurige berekening voor te maken.

En wat is voor u de redenering en het vasthouden aan de 40°C CV watertemperatuur als maximaal uitgangspunt?

Vr Gr en succes ermee
 

Herbiek

  • #27
Hallo Cvolieboy,

Ik weet niet hoe vaak de ketel uitgaat tijdens het opwarmen. Hoe kan ik dat het beste controleren?

De maximale keteltemperatuur had ik een tijd op 40 graden staan, maar inmiddels een paar weken op 50 graden. Omdat ik overal vloerverwarming heb (geen radiatoren) staat de thermostaat op beide verdelers op 40 graden. Gerekend met wat transportverliezen denk ik dat ik de ketel op 45 graden instel. Hoger is niet zinnig en warmer water als 40 graden wil ik niet in mijn vloer hebben ivm kans op beschadiging.
 

Marcn88

  • #28
Waar is het cv zijdige vermogen van de ketel op afgesteld want u had het over een intergas xtreme dacht ik dit is neem ik aan een 30kw toestel? deze zal af fabriek op zon 70% vermogen staan schroef dit is terug naar een 25% en kijk dan is hoe de ketel stookt en of deze dan wel langer blijft draaien op cv ipv pendelen waarschijnlijk kan uw th zich er dan ook beter op aanpassen
 

Bernhard

  • #29
Als je sneller wil verwarmen moet de keteltemperatuur hoger worden ingesteld. Dat mag best 60-70grd zijn.
Het mooiste zou zij als je met CV-water van 20 graden je huis kan verwarmen. Omdat dat niet gaat lukken zal de watertemp hoger moeten zijn. Tijdens het opwarmen moet de watertemperatuur flink hoger zijn. Die hoge watertemperatuur is gedurende een korte tijd nodig om de woning op temperatuur te krijgen. Na de opwarmperiode is die hoge watertemperatuur niet meer nodig. Na de het opstoken zal de benodigde watertemperatuurer automatisch lager worden. De Keteltemperatuur hoeft dan ook niet lager te worden ingesteld.
bernhard
 

Bert pit

  • #30
@ Bernhard, maar dan zal de thermische kraan van de vloerverwarming ook hoger gezet moeten worden. Anders blijft er water van max 40gr door de vloer heen stromen toch?
 

Marcn88

  • #31
Wat denk ik berhard bedoelt om de aanv temp naar 70 te zetten is dat de vloer dan sneller opwarmt doordat het een meng injectie verdeler is dit houdt in dat er volledig watertransport over de vloer is waar elke x een kleine hoeveelheid warm cv water bijkomt van die max ingestelde 50 graden maar dit wordt in de verdeler teruggemengt naar veel minder door koud retour water uit de vloer waardoor je bij begin aanwarmen maar een lage temperatuur in de verdeler en vloer hebt naarmate je kanger stookt loopt deze temperatuur langzaam op als je nu 70 graden aanvoert ga je wel meteen richting de 40 a 45 graden wat de vloer ingaat. daarom opteer ik ook altijd bij volledig ltv verwarming geen menginjectie verdeler met 100% menging maar een ltv verdeler waarvan de aanvoer nietmeer gemengt wordt met retourwater of een verdeler waarbij de menging instelbaar is dmv een kraan of voetventiel
 

Bernhard

  • #32
Er bestaat geen thermostaat die slimmer is dan de baas.
Die zou ik niet kopen.
De benodigde Kw om de woning in 1 uur op te warmen van 18.5° naar 20 ° zijn bij 8 uren dagverlaging:

voorbeeld A
max 15Kw/h bij -10° uitgaande van +5° wordt dat 7.5Kw/h
8x 7.5Kw/h= 60Kw/h. Dat is 1.5x de ketelcapaciteit!!

voorbeeld B uitgaande de minimale ketelcap. van 5kw/h.
8x5kw/h= 40Kw/h

Nog op te tellen het opwarmen van de woning van 18.5° naar 20°.
Oplossing is de keteltemp flink hoger zetten, 70°.
Het water uit de ketel en het retourwater uit de VV wordt gemengd. Gedurende het opstoken zal de keteltemperatuur automatisch lager worden.
Het ligt niet aan de slimme thermostaat.
bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu