5 jaar oude latex

Steenbok

  • #1
Ik ga verhuizen en heb nog latex over - goed afgesloten, bewaard in de kelder - van de vorige verfbeurt, 5 jaar geleden. Kan ik deze gewoon met water verdunnen en opnieuw gebruiken, of wordt dat echt lelijk zoals een weknemer van de hobbywinkel mij vertelde?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt een kans dat het goed is gebleven, maar evengoed een (grotere) kans dat de verf bedorven is (schimmel met name). Indien het bevroren is geweest is het zonder mee niks meer. Dat is zo natuurlijk niet echt goed te beoordelen via de pc...

Alleen al het gegeven dat je het wilt/moet verdunnen duidt aan dat het flink is ingedikt, en dat krijg je nooit meer goed.

Waarom besparen op een relatief laag bedrag voor latex (een goedkope latex is altijd nog veel beter dan deze bewaarde rest), terwijl je een hoop werk hebt om het aan te brengen, en nog véél meer werk indien het resultaat niet goed wordt, en je het er dus weer af moet zien te krijgen... :wink:
 

Steenbok

  • #3
Bedankt voor de uitleg, Kees! 5 jaar geleden heb ik de hoeveelheid die nodig was behoorlijk overschat en zit dus met een paar halfvolle emmers... Uit liefde voor het milieu had ik nog een stille hoop dat ik de latex nog kon hergebruiken, maar daar kom ik nu wel op terug. Het is niet anders!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat is er op tegen het te proberen op een stuk houten plaat ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
M.i. niets... :wink:

Maar dan liever nog op een niet zo zichtbaar stukje muur.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Maakt u even een emmer open. Kokhalzen van de lucht? Ziet het zwart van de schimmelvorming? Dan kunt u de verf het beste via de chemocar of gemeentereiniging verantwoord afvoeren.

Latex die erg lang overstaat gaat, zoals Kees al schreef, schimmels vormen. U kunt nog proberen, indien u nog geen schimmel waarneemt, dmv machinaal roeren ( roerder op de boormachine ) een homogene massa te verkrijgen.

Let wel: schimmel groeit onder de goede omstandigheden ook buiten de emmer ( op uw muur of zo ) gewoon door.....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu