4 kastschakelaars in wisselschakeling?

Kooijtje

  • #1
Dag mensen, ik wil de verlichting in een wandkast met 4 schuifpanelen laten inschalen als 1 van de panelen wordt geopend. De verlichting bestaat uit een led-strip die met stekker in een wcd in de kast gaat. Tussen de stekker en de trafo moet dus een wisselschakeling worden gezet met 4 kastschakelaars (of moest de schakeling nou juist na de trafo ivm 230 op de schakelaar??). Nu zou ik volgens mij 2 wissel-kastschakelaars en 2 kruis-kastschakelaars moeten aansluiten (stekker - wissel - kruis - kruis - wissel - lamp). Maaaarrrr bestaan er wel dingen als wissel-kast- of kruis-kastschakelaars??? Of zijn er andere oplossingen mogelijk?
Bvd!!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Daar heb je helemaal geen wisselschakelaars voor nodig.

Gewoon alle schakelaars parallel aan elkaar zetten.



Of wil je dat als je het ene paneel open doet de lamp aan gaat en dan als je het andere erbij open doet de lamp weer uit gaat? :?

Kunst is natuurlijk om het netjes en veilig aan elkaar te verbinden, want in die schakelaars is geen ruimte om zoveel draden aan elkaar te knopen.
 

Kooijtje

  • #3
Dankjewel Kees! Ja natuurlijk, hoeft idd geen wisselschakeling te zijn. Of JUIST niet zelfs. Het aan elkaar knopen lijkt me niet zo lastig als ik bruin in een lasklem doorverbindt naar 4 bruine, die naar de 4 schakelaars en dan van de schakelaars 4 x zwart naar lasklem en vandaar 1 x zwart naar de lamp.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu