4-aderige YMVK-as grondkabel aansluiten op 2-aderige kabel en WCD's

Nick8k

  • #1
Hallo,

Vanuit mijn woning loopt er een 4-aderige YMVK-as grondkabel door de tuin, op schakelaar vanuit binnen. Deze kabel wil ik gebruiken om twee buiten WCD's op twee locaties aan te sluiten. In eerste instantie had ik hiervoor een extra 4-aderige grondkabel gekocht en grondmof. In praktijk blijkt dat die 4-aderige kabel te dik is om incl. buitenmantel door de M20 wartel van de WCD's te passen. Binnenmantel + aardlitze past wel, maar het lijkt mij veiliger om de aardlitze pas in de WCD te scheiden i.p.v. voor de invoer van de M20 wartel. Mij werd geadviseerd om dan een 2-aderige YVMK-as kabel te kopen, welke dan wel door de wartel past en voldoende biedt voor aansluiting van WCD's.

Twee vragen die ik hierbij heb.

1. Als ik een 4-aderige grondkabel verbind met 2x een 2-aderige grondkabel in een gietmof. Wat doe ik dan met de 2 resterende aders (grijs & zwart) die overblijven? Lasdop/klem erop en ingieten in de grondmof? De 2 aders ook loskoppelen in de stoppenkast doe ik liever niet, gezien ik liever niet aan de stoppenkast kom en de schakelaar van binnenuit zal dan niet meer werken.

2. Wanneer ik de aardlitze van de grondkabel, isoleren met groen/geel tape in de WCD, kan ik deze geïsoleerde aardlitze dan direct aansluiten op de aarde, schroefklem, aansluiting van de WCD? Of kan ik dit beter doen door in de WCD, de aardlitze met een lasklem te verbinden met een geel/groen massieve ader en deze dan vervolgens aansluiten op de aarde aansluiting? Ik meen ergens gelezen te hebben, dat het niet aangeraden wordt om een geslagen aardlitze aan te sluiten op een schroefklem aansluiting.

Alvast bedankt voor de hulp!
 

Nick8k

  • #2
Noname.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Wat is nu de functie van bruin, zwart en grijs? Bruin zal continue spanning hebben, zwart wordt wellicht geschakeld door die schakelaar, grijs heeft nog geen functie?

Wat jij tekent kan dan, maar dat betekent dus wel dat de schakelaar geen functie meer heeft.

Normaal gezien zou je vanaf dezelfde grondmof nog meer kabels 2x2,5mm²+as aansluiten die je dan aansluit op zwart en blauw, deze kabels gebruik je dan voor verlichting. Op die manier werken de contactdozen altijd (bruine draad) en kun je de verlichting met de schakelaar bedienen (zwarte draad). Maar jij hebt helemaal geen plannen voor verlichting verder?

Je zou ook kunnen zoeken naar M20plus wartels, deze zijn net iets groter. Ik heb ze zelf ook gebruikt met 4x2,5mm²+as voor contactdozen in de tuin. Hierdoor kan ik van alle contactdozen het bovenste contact vanuit de woning schakelen, leuk voor de kerstverlichting. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Nick8k en Vonken_trekker

Nick8k

  • #4
Bedankt voor je reactie!

Nu heeft de bruin, zwart en grijs geen functie. Het is een grondkabel zonder functie momenteel, welke bij de oplevering van mijn nieuwbouw woning erbij zat voor aanleg van toekomstige WCD's en/of verlichting.

Is het eenvoudige wijs mogelijk om de WCD's te laten schakelen met de schakelaar, hoe doe ik dit? Sluit ik dan blauw, zwart en aard(litze) aan op de WCD i.p.v. blauw, bruin en aard(litze)? Er komt wel verlichting, (Philips Hue lampen) maar deze worden met een adapter ertussen aangesloten op de WCD's en niet direct op de grondkabel. Het zou inderdaad wel fijn zijn om deze lampen (of kerstverlichting) optioneel te kunnen bedienen met ook nog een schakelaar.

Om de aardlitze aan te sluiten, moet ik dan een lasklem plaatsen voor de schroefklem? Als ik de 4x2,5mm² kabel gebruik, kan ik dan de resterende 2 aders afwerken met een lasklem in de WCD, is dit veilig genoeg?

Die M20plus wartel is een hele goede tip, scheelt mij weer 100 euro voor vervangen van de kabel voor een 2x2,5mm².
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Js kunt in huis bruin, blauw en geelgroen direct op de voeding aansluiten en zwart via de schakelaar laten lopen. Mocht je een dubbele schakelaar hebben dan kun je ook grijs nog geschakeld maken.

Wordt vaak gedaan voor verlichting maar ook bijvoorbeeld een vijverpomp die je dan vanaf binnen kunt schakelen.

Aardlitze moet je niet direct op een schroefverbinding doen, dan kunnen de kleine draadjes kapot gaan. Beste is Inderdaad een lasklem voor soepele draad (lasklem met hendeltjes) toepassen en met Vd draad verder gaan.

Resterende aders kun je inderdaad afwerken met een lasklem mits je daarvoor plek hebt in de wcd.

Er zijn zelfs nog m25 wartels dus andere kabel hoeft zeker niet.
 
  • Like
Waarderingen: Nick8k

Nick8k

  • #6
Bedankt! Dan zal ik de aardlitze middels een lasklem en vd draad aansluiten en overige aders afwerken met een lasklem in de wcd's.

Ik weet niet precies hoe de schakelaar in de woning aangesloten zit, enkel dat deze goed functioneert met de grondkabel. Maar ik neem aan dat de configuratie binnenshuis klopt gezien dit met de bouw zo is opgeleverd.

Enige vraag die ik nog heb is hoe ik dan precies de WCD's aansluit vanuit de grondkabel, zodat deze werkt met schakelaar. Doe ik dat door blauw, zwart en aarde te gebruiken en bruin, grijs buiten werking te laten? Zoals onderstaande afbeelding.

Noname2.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Op welke ader zit de schakelaar? Op zwart? Dan klopt je voorbeeld. Maar op die manier zijn dan wel alle wcd's geschakeld.

Je kunt ook even de schakelaar openen en aan de voedende zijde van de schakelaar de bruine ader van de grondkabel erbij aansluiten (op hetzelfde contact als de bruine VD draad die de schakelaar in gaat).

Je hebt dan buiten een constante spanning op bruin en geschakeld op zwart. Zo kun je nog kiezen welke wcd's je achter de schakelaar wilt hebben en welke je continu onder spanning wilt hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Nick8k

Nick8k

  • #8
Nogmaals bedankt voor je reactie!

Dat klopt, de schakelaar zit op zwart. Heb de schakelaar even geopend, hier zie ik dat er 2 bruine draden en 1 zwart draad op aangesloten is. Grijs is niet aangesloten en aarde en blauw lopen niet via de schakelaar.

Het is de bedoeling dat beide WCD's geschakeld zijn op dezelfde schakelaar. Dan ga ik van het weekend de WCD's installeren volgens bovenstaand voorbeeld.

Photo 28-01-2021, 07 51 59.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Oke mooi, dan kun je de wcd's inderdaad met zwart aansluiten.

Vooral de andere aders niet afknippen, dan kun je ze later nog gebruiken voor andere functies indien gewenst.
 
  • Like
Waarderingen: Nick8k

Nick8k

  • #10
Bedankt! De klus is inmiddels afgerond, beide wcd's functioneren goed en ook middels de schakelaar.

In de wcd, zwart, blauw en aarde (VD draad) aangesloten, bruin en grijs afgeschermd met een lasklem. Kabel gesplitst met een gietmof, gevuld met hars. Grondkabel 50cm diep ingegraven. Wcd gemonteerd op houten schutting en pvc buisje bevestigd onder de wcd met een klem en in de grond, ter bescherming van de kabel. Hieronder enkele foto's. Nogmaals bedankt!

Photo 30-01-2021, 15 33 05.jpg

Photo 31-01-2021, 10 38 30.jpg

Photo 01-02-2021, 08 31 12.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Ziet er prima uit!

Er zijn overigens ook kleinere/plattere lasklemmen met hendeltjes van hetzelfde merk als je nu hebt. Kan in zulke kleine behuizingen ooit makkelijk zijn (al had ik hiervoor normale klemmen zonder hendeltjes gepakt).
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Ik heb een tijdje terug dezelfde contactdozen geplaatst en daar zelfs 2x 4x2,5mm²+as ingevoerd (doorgelust naar een volgende). Plek zat.

Kleinere klemmen scheelt inderdaad wel iets.

20210201_131203.jpg


(Als ik had geweten dat ik de foto hier ging gebruiken had ik het misschien wat fotogenieker aangesloten :lol: )
 
  • Like
Waarderingen: Nick8k en Vonken_trekker

Sake909

  • #13
Welke wartel heb je hiervoor gebruikt? Ik heb exact dezelfde wandcontactdoos + grondkabel maar krijg de kabel niet door de wartel.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Daar zal je al snel M25 wartels voor nodig hebben. M20 wordt hem niet met 4x2.5mm kabel (kabel is 16mm terwijl in een M20 wartel meen ik max. 13 mm past).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Diverse fabrikanten maken ook M20 wartels waar net een iets dikkere kabel in past. Zoek bijvoorbeeld maar eens op "M20 extended clamping range".

Scheelt niet veel maar het scheelt net genoeg.
 

Nick8k

  • #16
Hangt van de wartel af, sommige kunnen net een extra mm meer hebben in diameter. Zou als ik jou was even de buitendiameter van de kabel meten en dan kijken bij de specs van de wartel of het past. Volgens mij had ik deze wartel: Wiska ESKV - Kabelwartel 563958.
 
  • Like
Waarderingen: Sake909

Sake909

  • #17
Een M25 wartel past niet in mijn wcd. Goede tip om de specificaties van de betreffende wartel te bekijken.

Wel vreemd dat XanderH wel een 4x2,5mm²+as ingevoerd krijgt, misschien een ander merk met andere diameter.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Dat is dus met grotere wartels zoals reeds in mijn allereerste post hier benoemd. :wink:

Als ik de specs moet geloven gaan de wartels tot 14mm en is de kabel 14,5mm... Blijkbaar past het toch.
 

Sake909

  • #19
Ik heb ze gevonden; ESKV 20 Plus, thanks. Nu eens een winkel zoeken :)

Mooi te weten dat dit kan, want nu kan ik de extra lasdoos op het stroompaaltje verwijderen.
 
  • Like
Waarderingen: Nick8k

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
Heb je trouwens inderdaad exact dezelfde wandcontactdoos, dus met dubbele wartels?

Als je maar 1 wartel hebt zou je ook nog een verloopring van M20 naar M25 kunnen plaatsen:
F-1239201350-f-4c-1008-jpg-600x600bw0c0q70.jpg

Met daar in een M25 wartel natuurlijk. Dan krijg je de kabel zeker ingevoerd.

Echt fraai is het niet...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu