Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notitie: This feature may not be available in some browsers.
Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een alternatieve webbrowser te gebruiken.
Mag/kan ik 2 groepen door 1 YMVK-as kabel laten gaan ? Draaddoorsnede 2,5 mm². Met gezamenlijke aardlitze. Dus 1 groep de bruine en blauwe draad en de tweede groep de grijze en zwarte ?
Als de kabel 5x2.5 is. Dan wordt het in de regel toegepast. Ik zou dan bruin fase en blauw nul / en de andere zwart fase en grijs nul. groen/geel aarde. Zo doe ik het ook vaak. Voor bedrade flex heeft ook die kleuren.
Bij welke toepassing zou jij dit adviseren? Want voor mij heeft 2 stuks 3-aderige kabel (of 2-aderig + litze) nog steeds de voorkeur als het geen kookgroep (of krachtstroom, maar dat is hier nvt) is. Je kunt niet stellen dat afwijken van de NEN1010 de regel is.
Voor een kook groep, zie het probleem niet helemaal. En anders trek je 5 losse draden in een buis doe je hetzelfde toch?
Alleen dan is het een beetje lastig uitzoeken zonder multimeter. Dus 5 aparte kleuren werkt perfect
Voor een kookgroep mag het ook omdat alles op 1 toestel wordt aangesloten en ook met 1 handeling in de meterkast uitgezet kan worden.
Gewoon 2 losse groepen door 1 kabel is simpelweg niet toegestaan, zou je dan 1 groep uit zetten in de meterkast dan staat er op andere aders nog gewoon spanning hetgeen tot gevaarlijke situaties kan leiden.
Wil je 2 groepen zonder kookgroep maar op een eigen automaat dan moet je ook 2 losse 3 aderige kabels trekken.
Dat is wat ik ook aangeef, voor een kookgroep mag het omdat die 2 groepen altijd met 1 handeling gelijktijdig uitgezet worden.
Voor 2 losse groepen mag het gewoon niet en moet je 2 kabels leggen.
Dat het voor een kookgroep wel toegestaan is is nu wel duidelijk lijkt mij.
Maar jij @Sander 1972 , zaaide wat verwarring in post #4, omdat je daar niet de kookgroep benoemde. Uit alleen die post zou kunnen lijken dat je 2 losse, aparte groepen (geen kookgroep zijnde) in 1 kabel mag combineren. Want dat bericht mist verdere context.
TS heeft helemaal (nog) niet genoemd om wat voor toepassing het gaat, maar ik vermoed géén kopgroep.
Bedankt voor jullie antwoorden. Het betreft een grondkabel naar een overkapping. Op het dak wil ik 2 sets plugin zonnepanelen aanbrengen (920 Wp elk). Daarnaast wil ik wcd's en lichtpunten in de overkapping, vandaar dat ik dacht om ze apart op een groep te zetten. Maar alles op 1 groep kan ook omdat het maar 4 panelen zijn.
Op een stopcontact mag je max. 600 W invoeden. Dus 2x 920 W zou ik niet doen.
Bedenk dat een installateur dit niet mag volgens de NEN1010, maar de maas is dat een particulier niet volgens de NEN1010 hoeft te werken. Of je brandverzekering er ook zo over denkt...