Aansluiten 10mm2 YmVK-as 5 aderig grondkabel

Wxll

  • #1
Hoi,

Ik ben een autolaadpunt aan het aanleggen (32A), en aangezien ik maar 1x wil spitten en dan voorlopig goed wil zitten voor nog hogere vermogens heb ik 10mm2 YmVK-as 5 aderig kabel aangeschaft en ingespit.

Deze wil ik nu aansluiten aan een 3 fase automaat met aardlek gecombineerd.

De 10mm2 kabel is echter geen 5x massieve 10mm2 koper draad maar iedere draad (L1, L2, L3 etc) bestaat uit een bundel van 7 dunnere koperdraad die gezamenlijk dus de 1x 10mm2 draad vormen

Normaal mag je geen koperdraadjes zoals je die in elektriciteit-snoer zitten opdraaien en aansluiten in de meterkast zonder dat er zo'n hulsje omheen geklemd zit (schoentje?).

Mijn vraag, voor die 10mm2 kabels, geldt dit hier ook dat er een hulsje omheen geklemd moet worden voordat deze in de klem van automaat gestoken mag worden? Of mag je deze bundel er wel zo op de klemmen van de automaat aansluiten.


Alvast heel hartelijk dank voor jullie advies.

Wxll
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als de automaat klemt dmv een schroef direct op de kabel mag het niet en zal je de ader moeten voorzien van adereindhuls of vergelijkbaar.

Als de automaat klemt dmv een kooiklem dan mag je daar gewoon samengestelde draad en kabel mee klemmen zonder adereindhuls.
 

Wxll

  • #3
Mooi dan weet ik genoeg!
Dank je!

Wxll
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu