3x 25A of 3x35A

Status
Niet open voor verdere reacties.
Onze woning wordt zeer grondig verbouwd/gerenoveerd. Momenteel hebben we een 3x25A aansluiting. Er zijn 2 installateurs geweest. De ene zegt dat we met 3x25A uit de voeren kunnen, de ander zegt dat we naar 3x35A moeten.

Bij deze een opsomming van de grootverbruikers:
- Oven (2x16A) (dubbele oven)
- Vaatwasser
- Wasmachine
- Droger
- Elektrische vloerverarmingsmat badkamer ca 10m2
- Wamtepomp (3x16A krachtaansluiting)
- Bronpomp tbv van warmtepomp (3x16A krachtaansluiting)
- Beregeningsinstallatie (3x16A kracht)

- Totaal 11 ruimtes (incl keuken etc)
- Daarnaast staat er op het erf een grote schuur (600m2) die een eigen verdeelkast heeft (20A afgezekers vanuit de meterkast). Hierop zal een 3x16A (2e) bronpomp en 1 of 2 16A groepen aan verlichting, stopcontacten etc komen.

Ik zou graag jullie mening horen hoe jullie hierover denken. Bij 3x25A houden of toch naar 3x35A gaan?
 
Eigenlijk zou je, alleen al voor een correcte selectieviteit met de 3x20A schuurgroep, 3x35A moeten nemen. Verder zegt het soort aansluiting van je apparatuur niet veel, het gaat om de totale aansluitwaarde. Je hoofdzekeringen moeten hier ten minste 70% van kunnen leveren (gelijktijdigheidsfactor).
 
Ik denk gezien het grote aantal verbruikers dat het zeker niet verkeerd is om over te schakelen naar 3x35A. Maar je moet je eens afvragen wat er tegelijkertijd aanstaat, dan zal het alweer meevallen. Toch zou ik voor de 3x35A hoofdzekeringen gaan, ook handig vanwege je 2de verdeelkast inderdaad.
 
Dat klopt, maar het moet in eerste instantie veilig zijn, daarna ga je kijken naar de kosten. Als je een 2de onderverdeling maakt dan is het gewoon nodig om voor 3x35A te gaan als je in die onderverdeler nog 16A zekeringen wilt gebruiken om de selectiviteit te waarborgen. Daarnaast zijn er behoorlijk wat zware gebruikers aangesloten.
 
Ik zie een aantal keer 16a en 3x16a voorbij komen maar zijn die verbruikers wel 16a of moeten ze daarmee worden afgezekerd? Vind het nl. wel erg heftig voor een paar pompen. Waarschijnlijk is het daadwerkelijke verbruik een stuk lager.

Ik zou de onderverdeler laten vallen en 2 of 3 kabels trekken vanaf je hoodkast. Als je nl. een onderverdeler zou maken mag je daarin ook alleen met 10a afzekeren omdat je een stap moet overslaan dus dan krijg je:
35a hoofdzekering
25a (overslaan)
20a naar de onderverdeler
16a (overslaan)
10a naar de groepen

Er zijn echt aanzienlijke jaarlijkse meerkosten aan 3x35A dus doe het niet als het niet per se moet. Denk gewoon goed na over een faseverdeling dan denk ik dat je het best red. Geef eens daadwerkelijke vermogens van die pompen en weet je wellicht ook nog hoe vaak die dingen echt draaien?

Gr. Richard.
 
Er is alleen iets over te zeggen als de aansluitwaarden bekend zijn. De rest is puur speculatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan