3 Fasen Elektrisch Fornuis helft kookplaat werkt niet

Pianic

  • #1
Goedemiddag,

Ik ben onlangs verhuisd en heb weinig verstand van elektriciteit. Ik heb een 3 fasen elektrisch fornuis aangeschaft, namelijk de Beko FSM67010GW. Nou ben ik aan het twijfelen of ik een 1,2 of 3 fasen aansluiting heb.

Mijn probleem is dat het fornuis niet volledig werkt. De oven en de 2 linker pitten van de kookplaat werken, de 2 rechter niet.
Nadat we de bedrading in de stekker hadden aangepast werkten de volledige kookplaat, maar de oven werkte niet, toen we daarna nogmaals de bedrading in de stekker hadden aangepast werkten de oven en de 2 rechter pitten van de kookplaat maar de linker pitten niet.

Ik ben nu in mijn stoppenkast aan het kijken om te proberen te begrijpen hoeveel fasen ik daadwerkelijk heb. Volgens google heb je een 3-fasen groepenkast als je 3x220/230v kan zien (zie foto's). Echter moeten er ook 4 draden uit de onderkant van mijn groepenkast komen wat ik niet goed kan zien in mijn stoppenkast, daarnaast lijkt er ook 1 van de kabels in mijn stoppenkast niet aangesloten.

ik hoop dat iemand mij kan uitleggen wat voor soort fasen aansluiting ik heb gebaseerd op de foto's, voordat ik een straks een verkeerd fornuis bestel of dat er iets niet klopt met mijn stoppenkast :(

01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
 

Pianic

  • #2
Screenshot_20220704-172358_Gallery.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Jij hebt een 1 fase aansluiting. Een kookplaat op 3 fasen gaat hierop dus niet werken.

Dat wordt een nieuwe kookplaat of een nieuwe huisaansluiting.
 

Pianic

  • #4
Dank voor je reactie!

Vandaar dat het niet werkte, ik was verward omdat ik wel een perilex aansluiting heb, ik dacht mischien heb ik wel 2 fasen dan. Ik heb dus een 1 fasen aansluiting, moet ik mijn perilex aansluiting dan omzetten in een normale dan of kan ik het zo laten?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Je moet een andere kookplaat kopen die wel geschikt is voor een fornuisgroep. Of door de netbeheerder de huisaansluiting laten ombouwen naar 3 fasen.

Het zo laten geeft risico op brand.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Een groot inductiefornuis heeft vaak een 3 fase krachtgroep nodig omdat het vermogen al snel richting 11kw gaat. Jij hebt een 2 fase kookgroep van dezelfde fase. Dus dat wilt zeggen onderin je perilex zit 2x 230v en bovenin zit 2x een nul. Kan zijn dat er op het schema achterop het fornuis wel een aansluitmogelijkheid is voor deze aansluiting dan zal een fase worden doorverbonden met een brug. Dit moet dan vermeld staan als 2n 2x230v o.i.d je kookplaat gaat dan hoogst waarschijnlijk wel schipperen om hiermee te kunnen koken. Je kunt evt foto plaatsen van het schema achterop of uit de handleiding.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu