2e meterkast maken

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil in mijn tuin een 2e meterkast maken i.v.m de bereikbaarheid van mijn normale meterkast.
Ik heb namelijk in mijn tuin een aantal dingen die ik van stroom moet voorzien.

-Diverse verlichting
-Elektrisch hek voor de auto
-Garage
-Buiten keuken
-Pomp (Zwembad)
-Verwarming (Zwembad)

Hoe dik moet zo'n kabel zijn en hoe moet ik deze afzekeren in mijn 1e meterkast? Want een 16A automaat lijkt mij niet voldoende voor met name de pomp en de verwarming voor het zwembad. Die wil ik in mijn 2e meterkast bouwen dus 2 aparte automaten voor deze 2 apparaten. Daar kom ik wel uit.

Ik wil alleen weten hoe dik mijn kabel moet zijn naar mijn 2e meterkast en hoe zwaar de automaat moet zijn in mijn 1e meterkast. Iemand die mij hierbij kan helpen?
Hoe kan ik dit berekenen?

Groet,

Ben
 
Dit gaat je vaak meer geld kosten per jaar aan vastrecht.

je moet de vermogens vij elkaar nemen, daarop kan je je voorbeveiliging berekenen, vanaf de voorbeveiliging kan je icm de lengte de kabeldikte berekenen, en vervolgens de selectieviteit uitrekenen.

eigenlijk zijn dit echt geen dhz klussen.
 
Waarom is de bereikbaarheid van je "normale" meterkast een overweging om een subverdeler te plaatsen?
Je gaat er toch niet van uit dat er om de paar uur een zekering uit vliegt?

Wat is de aansluitwaarde van die buitenkeuken en zwambadverwarming?
 
Buiten en binnen gescheiden houden. En dan hoef ik maar 1x een kabel onder het huis door te trekken i.p.v meerdere losse kabels voor verlichting, buitenkeuken, elektrisch hek, pomp voor de vijver, pomp voor het zwembad etc..

Buitenkeuken:
-Koelkast 700w
-stopcontacten (frituurpan, koffie apparaat etc)

Zwembad:
-Verwarming 3000w
-Pomp 1400w

Rest is allemaal verlichting etc is allemaal niet zo heel spannend. Maar ik ben gewoon benieuwd hoe ik dat allemaal bereken. En of je een zwaardere zekering mag plaatsen in je 1e meterkast? Want als ik dat heb dan is het een koud kunstje om zekeringen te plaatsen in de kast die buiten komt.

Ik weet dat ik alle spanningen bij elkaar moet berekenen om mijn zekering te bepalen. Maar hoe bereken ik een kabel dikte die hierbij nodig is?
 
De verwarming moet op een eigen groep. Voor de keuken heb je 2 groepen nodig en op een daarvan mag je ook de zwembadpomp aansluiten. Komt neer op 3 groepen van 16 A.
Als je dat met een onderverdeling wilt oplossen, dan moet je de leiding ernaartoe afzekeren met 25 A. Je hoofdzekering moet dan 40 A zijn.

Een standaard huisaansluiting is meestal lager afgezekerd. Je moet kijken wat je voor een aansluiting hebt. De kosten van verzwaren (zowel eenmalig als verhoogd vastrecht per maand) zijn erg hoog, zodat het in de meeste gevallen beter is om gescheiden groepen naar het tuinhuisje te leggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan