2e CV thermostaat mogelijk als de eerste modulerend is?

Fry35

  • #1
Hoi,

Via het zoeken op het forum realiseer ik me dat deze vraag in min of meerdere mate soms al zijdelings aan de orde is geweest, maar helaas is voor mij het antwoord nog niet helemaal duidelijk. Dus ik zal mijn vraag maar zo duidelijk mogelijk formuleren:

De situatie: zolder met cv is veel te koud. Benedenverdieping is goed en daar hangt een modulerende thermostaat aan de muur. Alle radiatoren (op 1 na natuurlijk ;-) hebben overigens standaard thermostaatkranen. Vraag: kan ik boven op zolder een 2e thermostaat bijplaatsen ondanks dat de hoofdthermostaat beneden modulerend is? Bieden digitale thermostaatkranen anders uitkomst? Wat is een andere mogelijke oplossing om de kou boven te verdrijven?

bedankt alvast voor een antwoord!
 

JanR

  • #2
Beiden kunnen hun probleem oplossen door de kamerthermostaat hoger in te stellen (vb: 28°C) en met de thermostatische kranen de themperatuur te regelen waar er warmte gevraagd wordt. De circulatiepomp zal dan altijd blijven draaien tot de thermostaat in nacht of lagere themperatuur wordt overgeschakeld.
Met draadloze thermostaten werken meestal naar een gemotoriseerd zoneventiel dat opengaat wanneer er warmte gevraagd wordt, maar is hier niet van toepassing.
Tweede optie is een apart cirquit met een eigen circulatiepomp.
 

Chathanky

  • #3
Het probleem zit waarschijnlijk meer dat of je zolder meer warmte verliest in verhouding tot de overige ruimtes.
Misschien is je radiator op zolder aan de kleine kant of is de zolder slecht geïsoleerd.

Een tweede thermostaat kan maar is geen aanpak van het probleem zelf.
Want met een tweede thermostaat stop je ook warmte in ruimtes die het niet behoeven.

Ik zou eerst dit eens goed bekijken voordat je wellicht een probleem gaat verschuiven.
 

Grashopper

  • #4
Je kunt sowiezo niet een aan/uit thermostaat op dezelfde ingang als een modulerende thermostaat aansluiten. Je sluit dan de modulerende thermostaat kort.
Je zou weersafhankelijk kunnen regelen. Kost alleen meer gas. De optie om de kamerthermostaat hoog te zetten en dan de temperatuur te beperken met de thermostaatkranen lijkt me niet handig. De thermostaat blijft continu vragen waardoor de ketel veel meer starts gaat maken.
Het toepassen van elektrische radiatorkranen zou een optie kunnen zijn. Je zou ook de radiatoren in de kamer wat kunnen knijpen (bijv. voetventiel plaatsen of gewone radiatorkranen die je niet helemaal open doet) zodat de kamer minder snel opwarmt. Hierdoor zal de radiator op zolder ook langer worden voorzien van warm water.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ook de zolder heeft een radiator? Staat die inclusief eventueel voetventiel en/of voorregeling van de thermostaatkraan helemaal open?
Als dit zo is en u wilt de zolder continu warmer, dan moet(en) de radiator(en) in de woonkamer wat dichter, liefst met een voetventiel en als dat er niet is met de radiatorkraan. De kamerthermostaat regelt de CV dan naar een hogere watertemperatuur, om de woonkamer met thermostaat op de daar ingestelde temperatuur te krijgen/houden. Deze hogere watertemperatuur gaat ook naar de zolderradiator en deze geeft meer warmte af.
Door de hogere watertemperatuur werkt de ketel iets minder efficiënt, en de zolder moet meer energie krijgen, maar er worden niet onnodig ruimten te warm gehouden.

Uw oplossing met een aan/uit en een modulerende thermostaat is op sommige ketels mogelijk, die hebben dan aparte aansluitingen voor modulerend en aan/uit. Als de aan/uit thermostaat aan staat gaat de ketel voluit branden, ook al is dit volgens de modulerende thermostaat niet nodig. De ruimte met de modulerende thermostaat wordt dan warmer dan nodig, ten koste van extra gasverbruik. Alleen handig als u de zolder niet de hele dag gebruikt.

Bij elektrische radiatorkranen moet je ook goed gaan afvragen hoe de CV watertemperatuur geregeld wordt.
 

RoyH

  • #6
Ik heb een 2e modulerende thermostaat gemonteerd op dezelfde aansluitpunten in de ketel, op de slaapkamer (2e thermostaat) heb ik een shakelaartje ingebouwd zodat of de ene of de andere thermostaat aan is.
Aan de aansluitpunten dus 1 punt rechstreeks naar de thermostaat, ander aansluitbunt via de wissel schakelaar.

Ik heb dit gedaan omdat ik in de kamer waar de hoofd thermostaat hangt een houtkachel heb op die manier kan ik de andere ruimte dus toch warm stoken via de CV. Wat ook kan is als je overal thermostaat kranen hebt (behalve een) is de thermostaat naar de zolder verplaatsen, let dan wel op met eventueele thermostaat kraan op zolder, staat deze lager dan je thermostaat dan blijft de ketel branden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu