Jacuzzi 3kW op bestaande groep 16A (naar 20A) - advies gevraagd

JasperP

  • #21
Oké, helder @Vonken_trekker

Wellicht wordt het via de wcd van de bijkeuken (alleen wasmachine op groep) naar buiten. Is gebruik maken van een combiswitch dan een goed idee? Of kan je beter zelf in acht nemen dat als je de Jacuzzi gebruikt, niet de Wasmachine aanzet en vice versa.
 

ABCDE

  • #22
Dat laatste is wel veruit het goedkoopste ja. Zit die wel achter 30mA aardlekbeveiling?
 

JasperP

  • #23
@ABCDE Gaat niet zo zeer om de kosten. Lijkt me achteraf toch niet handig als de stroom continu wordt uitgeschakeld op de jacuzzi als de wasmachine aangezet wordt. Immers kan de Jacuzzi dan gewoon in stand-by/verwarm functie actief blijven.

Lijkt mij dat die WCD wel achter een aardlekbeveiliging zit. Waarom zou dat niet zo zijn?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #24
Een combiswitch kan alleen als het apparaat dat uitgeschakeld wordt daarmee om kan gaan.
Als er op de jacuzzi timers e.d. zitten, dan kans dat ie uit blijft. Makkelijk te testen: kan de stekker eruit en weer erin, zonder dat het de werking van de jacuzzi beïnvloed?

Zelf in achter nemen, gaat waarschijnlijk niet werken omdat de jacuzzi altijd aan blijft staan om het water op temperatuur te houden.
 

ABCDE

  • #25
Vast aangesloten apparatuur mag in enkele gevallen zonder aardlekschakelaar. En gezien de keuze voor Gacia is dus al e.e.a. aan centenknijperij gedaan. Maar ik zie onderin de kast 3 2P aardlekschakelaars zitten, dus dan zullen die 9 enkelfase groepen daar wel achter zitten.

Wasmachine en Jacuzzi tegelijk verwarmen gaat waarschijnlijk ook niet goed.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

JasperP

  • #26
Nieuwe vraag: hoe lang mag de kabel (3 x 1,5) van Jacuzzi (3 kW) maximaal zijn? Is nu 10 meter en gaat goed. Maar zijn hier regels voor? En/of is 3 x 2,5 misschien beter?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #27
Ik zou altijd 3x2.5 gebruiken. deze lengtes zijn peanuts. Ik heb zo de tabellen nu niet bij de hand maar je mag gerust tientallen meters kabel van 2.5 mm hebben op B16 voordat dit een probleem wordt.
 

JasperP

  • #28
@Vonken_trekker Helder!

Update:
Ik heb er nu een goede elektricien bij. Wat is het plan: van jacuzzi naar wcd bijkeuken (heb voor zekerheid de randaarde ook nog gecheckt en functioneert) met grondkabel (is dan sowieso 3x2.5) plusminus 10 meter. Deze wcd zit nu op een aparte groep B16 (voorheen enkel wasmachine). B16 wordt vervangen voor C16 (schijnt voor Jacuzzi's beste te zien ivm piek).

Wasmachine en droger (beide nieuwe apparaten, droger 1 kW en wasmachine 2.5 kW) middels een combiswitch op één groep (voorheen alleen voor droger). Overigens draaien we zelden droger en wasmachine samen - dus dat moet goed gaan. Vermoed gezien totaal van 3.5 kW dat het misschien ook net samen kan? Probleem is dan dus wel dat er nog e.e.a. op die groep zit zoals vermeld in de opstartpost.

Heb de Jacuzzi vanochtend hele ochtend, als test op B16 (ex wasmachine) gehad, met alle toeters en bellen aan en dat gaf geen problemen. Ondertussen in huis ook alles aangezet (to be sure) en ging allemaal goed.

Hoe vinden jullie bovenstaande 'oplossing'. In achtneming dat er dus geen extra (nieuwe) groep naar de achtertuin kan en dat de oplossing van iemand in mijn kennissenkring was om B16 naar B20 te doen (eindgroep). Wat ik dus na jullie overtuigingen zeker niet wilde.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

ABCDE

  • #29
Jacuzzi op die wasmachinegroep en niet wassen / drogen als dat ding aanstaat.
 

JasperP

  • #30
@ABCDE De jacuzzi komt dus op de wasmachinegroep, alleen is de Jacuzzi de enige verbruiker dan omdat de wasmachine en droger samen (met combiswitch) op andere groep van droger gaan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #31
Ik denk dat dat de best mogelijke oplossing is in jouw geval en binnen de regels. Ik zou wel lekker de B16 laten zitten als dat gewoon blijkt te werken. Bespaart je ook de kosten van een nieuwe automaat.

Ik neem aan dat de electricien wel de circuitweerstand heeft gemeten en vastgesteld dat die voldoende laag is dat er een C automaat op mag?
 

JasperP

  • #32
@Vonken_trekker Toevallig kwam hij net binnenlopen en zei hij ook dat hij de B16 zou laten zitten want als het werkt dat werkt het (was z'n motivatie).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #33
Mooi opgelost zo dan :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu