2 losse automaten ipv fornuisgroep op perilex stopcontact

XanderH

Specialist Elektra
  • #41
Zoals gezegd mogen aardlekschakelaars type AC volgens de normen sinds 1997 niet meer toegepast worden.

De manier waarop normen werken, is dat jouw installatie moet voldoen aan de normen ten tijde van aanleg (en dat doet het dus). Er is geen wettelijke verplichting om de installatie aan te passen iedere keer wanneer er nieuwe normen worden uitgegeven, dat zou nogal vergaand zijn.

Wél moet bij wijzigingen en uitbreidingen de nieuwste norm aangehouden worden. En 3x raden wat je nu van plan bent...? De groepenkast wijzigen en uitbreiden! Dit is dus het moment om te zorgen dat het weer aan de jongste norm voldoet, door tenminste een hoofdschakelaar toe te voegen en de aardlekschakelaars te vervangen voor type A. Als je een hoofdschakelaar, twee aardlekschakelaars en een kookgroep moet gaan kopen zou ik overwegen om de hele groepenkast te vervangen. Zo veel duurder is dat niet (als je de werkzaamheden laat uitvoeren is het waarschijnlijk zelfs goedkoper!). Vergeet ook niet dat die hele kast al 35 jaar oud is, economisch is het gewoon afgeschreven. ABB kasten van die leeftijd kennende breek je vandaag of morgen het broos geworden deksel doormidden en kun je alsnog iets nieuws aanschaffen...

Buiten het wettelijke verhaal; zoals je zelf al hebt gevonden werken deze aardlekschakelaars niet meer goed met hedendaagse apparatuur. En hoewel de elektrische installatie 35 jaar oud is, is je apparatuur dat waarschijnlijk niet. Je hebt in die tijd vast wel eens een nieuwe wasmachine, computer of magnetron gekocht en het is niet gezegd dat jouw aardlekschakelaars adequaat reageren bij een defect in één van die apparaten. Uiteindelijk gaat het wel over de veiligheid van jou en je eventuele huisgenoten hè.

Ik kom ook steeds vaker in de handleiding van apparaten tegen dat er een aardlekschakelaar type A geplaatst moet zijn. Dit vond ik bijvoorbeeld in de handleiding van mijn wasmachine:
als1.png
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

ABCDE

  • #42
Mullers schreef:
@ABCDE Ik lees ik op Wikipedia: De twee groepen moeten nog steeds individueel uit kunnen schakelen bij overbelasting. Er dient echter een klepje aanwezig te zijn waardoor het mogelijk is beide groepen in 1 handeling met de hand uit te schakelen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kookgroep).
Dus wat ik begrijp zullen niet "beide" groepen eruit gaan mocht er 1 overbelast raken.
Het maakt mij echt niet uit wat er op Wikipedia staat, elke gek kan dat aanpassen. Maar in dit geval klopt dat wel, en dat is ook precies wat ik al eerder gezegd heb.
 

Rob Sax

  • #43
Walker schreef:
En dat is dus niet veilig.
Waarom zou dit niet veilig zijn? Wat zie ik over het hoofd?

  • Als er kortsluiting in het apparaat ontstaat van fase naar nul, dan spreekt de automaat aan. De andere fase blijft onder spanning staan, maar de kookplaat stopt helemaal met werken.
  • Als er sluiting van een fase naar aarde ontstaat, dan valt naast dat de automaat waarschijnlijk aanspreekt, ook de losse aardlekschakelaar uit die beide groepen voedt.
  • Ik kan de kookplaat niet openen zonder de perilex-stekker ervan eerst los te nemen waardoor alle spanning weg is.
  • Als ik een probleem in de kabel of in de WCD heb, dan schakel ik beide groepen uit. Ook over 10 jaar zal de opmerking ‘Koopgroepen beide uitschakelen’ mij of iemand anders hieraan herinneren.

tijdelijk.JPG
 

ABCDE

  • #44
Rob Sax schreef:
Als ik een probleem in de kabel of in de WCD heb, dan schakel ik beide groepen uit. Ook over 10 jaar zal de opmerking ‘Koopgroepen beide uitschakelen’ mij of iemand anders hieraan herinneren.
Geklieder op een papiertje is nooit een valide excuus voor incorrecte installatie.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie, Walker en Vonken_trekker

The headhunter

Specialist Elektra
  • #45
Je voldoet gewoon niet aan bouwbesluit.
Een groep moet in 1 handeling uit te schakelen zijn.
en ook iemand die niet kan lezen moet het kunnen begrijpen.

mmaar.....
Jij ben verantwoordelijk voor het juist en veilig in werking hebben van installaties.
Mocht het fout gaan ben ook jij daarvoor aansprakelijk.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #46
Niks maar aan toe te voegen!

Tegen dovemansoren is het moeilijk praten....
 

Rob Sax

  • #47
Ik weet dat het niet aan de norm voldoet, maar ik zie dus niets over het hoofd. Het enige gevaar is dus dat als een monteur iets aan mijn Perilex-WCD wil doen, hij naar mijn meterkast loopt, niet de opmerking ziet (of niet kan lezen :-) en daarom slechts 1 groep uitschakelt. (Het valt hem dus ook niet op dat het geen 3fasegroep is of een dubbele enkelfase groep.) Daarna meet hij niet in WCD of de spanning echt weg is en gaat vervolgens aan de slag…
Soms slaat regelgeving wel eens door.
 

ABCDE

  • #48
Rob Sax schreef:
Soms slaat regelgeving wel eens door.
In dit geval slaat hobbybob door.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #49
Moeten we hier echt nog serieus op reageren of hebben we te maken met een zgn. Troll die ons voor de gek houdt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #50
Ik zet het topic op slot, het is nu een kwestie van herhalen van zetten.
Ik vraag me af waarom er advies gevraagd wordt als je toch niet van plan bent je daar ook aan te houden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu