2 losse automaten ipv fornuisgroep op perilex stopcontact

ABCDE

  • #22
Ja, maar dan zijn je aardlekschakelaars ook van verouderd type.
 

Mullers

  • #23
Is er een reden waarom deze vervangen zouden worden dan?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #24
Volgens mij wordt het tijd dat je een vakman inschakelt. Je lijkt onvoldoende kennis te hebben van de groepenkast en het ook niet zo belangrijk te vinden dat alles volgens de normen wordt aangelegd. Enige juiste advies vind ik dan om er een vakman bij te halen.

Die kan dan meteen de rest van de groepenkast beoordelen en zorgen dat die kookgroep in orde komt.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH en Freakie

XanderH

Specialist Elektra
  • #25
@ABCDE Voor die SN201 automaten bestaat inderdaad ook een brug, maar dat is een ander model dan werd getoont. Het getoonde model past alleen op flexomaten. Hij toont de 1SPF006906F0155, niet de 1SPE007715T9992. Volgens mij klopt het dus prima wat ik zei n.a.v. die afbeelding.

@Mullers Voor jouw ABB automaten verkoopt ABB helaas geen losse brug. Er is wel een kookgroep te koop in dezelfde serie, zoek maar eens op "7921.310". Die zou je 1 op 1 uit kunnen wisselen, met gebruik van de huidige kammen enzo. Maar dan besteed je onnodig veel geld aan een oud model automaat, alleen maar zodat het lekker makkelijk uit te wisselen is en je de antieke ongeisoleerde kammen kunt blijven gebruiken... Ik zou dat niet doen.

Zoals gezegd zul je waarschijnlijk nog type AC aardlekschakelaars hebben, misschien zelfs met een aanspreekstroom hoger dan 30mA. Die mogen sinds 1997 niet meer worden toegepast. Als je dat ook zou willen (laten) vervangen dan wordt het misschien interessanter om een nieuwe groepenkast te laten installeren.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Rob Sax

  • #26
Ik heb het (tijdelijk) zo opgelost.

tijdelijk.JPG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #27
Ook een rode kaart voor jou dan.... :?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #28
En dat is dus niet veilig.
 

Rob Sax

  • #29
Als ik niet degene zou zijn die er zelf aan sleutelt, dan kan de monteur wel lezen denk ik.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #30
Dit heeft niets met sleutelen te maken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #31
Ik snap al niet dat je zoiets maakt, laat staan dat je er nog trots op durft te zijn én het ook nog als een advies op een forum plaatst....
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

The headhunter

Specialist Elektra
  • #32
Een installatie moet veilig te gebruiken zijn door een leek, een monteur heeft apparatuur om te controleren een leek niet.
Mocht het fout gaan ben jij hoe dan ook de Sjaak, je wist dat het mogelijk gevaar kon opleveren.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Mullers

  • #33
@Walker Waarom is dit niet veilig? Is het dan puur omdat de groep(en) niet samen uit te schakelen is / zijn? Want volgens mij is het buiten dat net zo veilig als een fornuisgroep?

@Vonken_trekker Ik snap wat je bedoelt. Echter een fornuisgroep realiseren is iets waar ik echt geen specialist voor nodig heb. Want laten we eerlijk zijn, zo moeilijk is het niet om een (fornuis)groep te vervangen / plaatsen. Wellicht laat ik later wel eens kijken naar de verouderde aardlekschakelaars en situatie.

@XanderH Het is niet nodig hoor om de oude kammen in gebruik te houden. Zoals gezegd zo moeilijk is het niet zijn om de 2 groepen te vervangen door een kookgroep nu ik er eens goed naar gekeken heb.

Ik heb inderdaad een aardlekschakelaar met 40 mA. Deze zal dan wellicht beter vervangen kunnen worden. Deze zijn overigens niet zelf te vervangen? Dit aangezien daar de spanning niet af te halen is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #34
Een 40mA aardlekschakelaar bestaat niet. Het zal een aardlekschakelaar met een nominaalstroom van 40A zijn.

Maar ik doelde niet op de nominaalstroom, maar op de foutstroom. Deze zal 30mA, 300mA of 500mA zijn.

Als je nog geen hoofdschakelaar hebt (zoals sinds 2005 verplicht) kun je dit inderdaad niet veilig zelf vervangen.
 

ABCDE

  • #35
Mullers schreef:
@Walker Waarom is dit niet veilig? Is het dan puur omdat de groep(en) niet samen uit te schakelen is / zijn
Ja.

Omdat als je nu 1 helft uitschakelt een moderne plaat helemaal niks meer doet, maar het aansluitpunt dus voor de helft nog wel spanning op staat.
 

Mullers

  • #36

XanderH

Specialist Elektra
  • #37
Die zijn wel 30mA dus (0,03A).

Maar inderdaad ook het verouderde type AC.
 

Mullers

  • #38
@ABCDE Ik lees ik op Wikipedia: De twee groepen moeten nog steeds individueel uit kunnen schakelen bij overbelasting. Er dient echter een klepje aanwezig te zijn waardoor het mogelijk is beide groepen in 1 handeling met de hand uit te schakelen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kookgroep).
Dus wat ik begrijp zullen niet "beide" groepen eruit gaan mocht er 1 overbelast raken.
 

Mullers

  • #39
XanderH schreef:
Die zijn wel 30mA dus (0,03A).

Maar inderdaad ook het verouderde type AC.
Maar nodig om te vervangen?

Edit: ik vond wel dit:
KLASSE AC
De eerste exemplaren waren van een type dat werd aangeduid met “AC”. De goede werking van dit type aardlekschakelaar is alleen gegarandeerd als de foutstroom zuiver sinusvorming is, ofwel niet wordt verstoord door zogenoemde netvervuiling van dimmers, frequentie regelaars, enz. Dat kan in de hedendaagse elektrische installatie niet meer worden gegarandeerd zodat dit type aardlekschakelaar in installaties vanaf 1996 niet meer mag worden toegepast. Treft u een dergelijk type aardlekschakelaar nog aan in uw elektrische installatie, vervang die dan door ten minste een exemplaar van klasse A.
(Bron: https://advies-elektrotechniek.nl/juiste-aardlekschakelaar-biedt-volledige-bescherming/)

Dus blijkbaar wel.
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #40
Waar maak je je druk om het is jouw huis en jouw verantwoording dat de installaties veilig zijn conform bouwbesluit. Ach en pas als er doden of ernstig gewonden zijn of brand gaan ze kijken of jij je aan de wetgeving hebt gehouden. Dus gewoon lekker doen waar je zin in hebt.

Probeer straks maar eens uit te leggen dat het fout ging omdat jij geen geld wil uitgeven aan een installatie zolang de nieuwe kookplaat maar werkt.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu