2 fase fornuis aansluiten op 3 fase aansluiting?

Tommy1987

 • #1
Wij hebben een 2-fase fornuis gekocht voor onze keuken aangezien wij geen
3-fase/krachtstroom hebben.
Nu is mijn vraag als wij straks verhuizen naar een huis waar wel 3-fase/krachtstroom aanwezig is of wij het fornuis daar ook op aan kunnen sluiten of kan het uitsluiten alleen op een 2-fase aansluiting?

Gr. Tom
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Kan ook op 3 fasen 400v net
   

  FrankV.

  • #3
  Je fornuis is nu aangesloten op 2 zekeringen in je meterkast. Eigenlijk gewoon 2 x 230 Volt (a 16A) dus...

  Wanneer je "krachtstroom" hebt kun je deze op verschillende manieren gebruiken.

  Je krachtstroom aansluiting bestaat uit 3 fases: L1, L2, L3 ; 1 nul en aarde.

  Gemeten tussen de fases meet je 380 V ; gemeten tussen een fasedraad en nul meet je 230 Volt.

  Een echte krachtstroom motor (380V) sluit je aan op L1,L2 en L3 en al dan niet in ster of driehoek. Omdat dit niet van toepassing zal zijn maar gauw vergeten...

  Je kan je oude fornuis gebruiken door deze aan te sluiten op L1 + L2 + nul + aarde . Wanneer je de kookzones (zie binnenzijde kookplaat met metalen plaatjes) dusdanig verdeeld dat L1 en L2 gelijkmatig worden belast; dan zal de stroom door de nuldraad vrij klein zijn.
  Dit komt overeen met 2 x 230 V (a "X" A; waarschijnlijk is de krachtgroep 25A gezekerd)

  Het zou ook kunnen dat jouw kookplaat echt op 380V kan werken maar die zijn zeldzaam... verdeling over 2 of 3 x 230 V is gebruikelijk. Om daar zeker van te zijn zou je de aansluiting onder de kookplaat moeten openen en kijken wat daar precies staat. Over het algemeen staat het duidelijk met een sticker aangegeven en worden metalen verbindingsplaatjes gebruikt om te kunnen kiezsen tussen 2 of 3 groepen.

  Daarom heeft de nul ook een zelfde draad diameter dan de afzonderlijke fasedraden. Je zou verwachten dat deze nul alle stroom van de drie afzonderlijke fases te verwerken krijgt. Praktijk is echter dat de fases onderling 120 graden "uit fase" staan. Zolang je de belasting zo gelijk mogelijk verdeeld, is er geen probleem.

  Nooit bedacht waarom een bij een perilex alle draden dezelfde diameter hebben... nu weet je dus waarom ...

  Succes!

  Frank V.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu