2 apparaten met krachtstroom

rudy---

  • #1
Hallo,

Ik heb 2 apparaten op krachtstroom (1x pellet kachel) en 1x hydraulische pers.
De pellet kachel werkt al geruime tijd (deze is aangesloten via rode/grijze stekker op de meterkast) (zie bijlage) (hij draait op het moment, kan de stekker er dus niet uit halen.

Nu heb ik een hydraulische pers gekocht waar een blauwe krachtstroom stekker aan zit. (zie bijlage)
Hoe kan ik deze apparaten laten werken?
Kan ik aan de toevoer stekker die nu aan de pelletkachel hangt een krachtstroom stekker doos hangen (zoiets als deze: https://www.conrad.nl/nl/p/brennenstuhl-cee-stroomverdeler-1153680100-400-v-16-a-1763493.html)
Of moet ik ook naar het aantal ampere van de machines kijken of moet ik vanuit de meterkasten extra aansluiten laten maken?
MVG Rudy

20201127_132034_resized.jpg
20201127_132137_resized.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De blauwe stekker die aan dat apparaat hangt is geen krachtstroom (driefase) stekker, maar een enkelfasige CEE stekker.
Zo'n stekker is (voorzover mij bekend) gewoon bedoeld voor 230V, alleen meestal voor buitengebruik, op campings komt deze stekker veel voor.

Indien het betreffende apparaat een aansluitwaarde kleiner dan 16 A heeft (dat zou op het apparaat moeten staan) en het apparaat binnen gebruikt gaat worden, zou je de stekker kunnen vervangen door een normale randaardestekker. Alternatief is tussenschakeling van een "Koppelsnoer caravan CEE3 (Female)". Een tussensnoer zou ik normaal gesproken niet adviseren vanwege de extra contactovergangen, maar vakkundig aansluiten van een randaardestekker voor hoge stroom met de daarvoor benodigde adereindhulsen is niet iets wat een ieder beheerst. Dan is een dergelijke oplossing wel zo veilig.

Zorg er wel voor dat de wcd waar deze op aangesloten wordt, inderdaad 16A kan leveren, dus dat op de betreffende groep geen andere verbuikers zitten (of in elk geval geen gebruikers die veel stroom vragen).
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Hoeveel Ampere is die hydraulische pers? Want deze blauwe stekkers zijn er in verschillende Amperages. Als het maximaal 16 Ampere is kun je er een gewone stekker aan zetten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Vermeld idd ff de aansluitwaarde van beide toestellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu