16 A WCD achter B10

HBH

  • #1
Dag klussers, weet iemand toevallig of men een 10 A eindgroep voor wat LED zolderlampen en uitgevoerd in 1,5 mm2, zonder aanpassing van de automaat en/of bedrading, mag uitbreiden met een 16 A WCD? (bedoeld voor gebruik van een 1.800 W stofzuiger)
Bij voorbaat dank.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Niet in een door leken gebruikte installatie, het word dan een groep voor algemeen gebruik en die moet in 2.5qmm uitgevoerd worden.
 

HBH

  • #3
Bedankt voor je reactie @The headhunter.
Ik zit een beetje met de uitdrukking "door leken gebruikt".
Betekent dit dat het bijv. bij jouw thuis (als niet leek zijnde) dan wel zou zijn toegestaan?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De norm benoemt geen leken, maar een woonbestemming.

Om overbelasting te voorkomen moet voor de voeding van contactdozen voor algemeen gebruik in tot bewoning bestemde gebouwen, woonschepen, logiesverblijven en keukens bij toepassing van installatiedraad in buis, aangebracht volgens basisinstallatiemethode A1 of B1 volgens tabel 52.A.3 installatiedraad worden toegepast met een kerndoorsnede van ten minste 2,5 mm2.
Deze bepaling is trouwens niet overgenomen in de nieuwe NEN1010:2020. Die norm is nog niet aangewezen in het bouwbesluit en kan nog veranderen voordat dit gebeurt, maar het lijkt er op dat de bepaling komt te vervallen dus...
 

HBH

  • #5
Dat is toch wel duidelijke tekst @XanderH. Had alleen in de OP vergeten te vermelden dat dat het hier om een woonhuis ging.
En wat het "algemeen gebruik door leken" betreft, het is niet bepaald zo dat in genoemd geval "Jan en alleman' dagelijks de zolder komt stofzuigen. En om eventueel nog resterend risico voor die paar keer per jaar te minimaliseren zou men de WCD kunnen labelen met: max. 1.900 W.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu