1 ventilator voor 2 wc's

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #41
Technisch zal het met zo'n relais ongetwijfeld werken, daar twijfel ik niet aan, ik heb me daar (nog) verder niet in verdiept. Maar buiten dat, waar laat je het relais? Zoals ik het op de foto kan zien zit er een DIN rail voetje bij, dus het relais zal dan ergens in een eigen DIN kastje of in de groepenkast moeten komen, zo'n relais kun je normtechnisch niet zo ergens open en bloot opstellen, dat betekent een extra leiding voor het relais, waar dan weer stuurstroom en hoofdstroom draden doorheen moeten.
Met 2 dubbelpolige schakelaars heb je verder geen extra leiding nodig ( op eventueel een extra leiding naar de ventilator na dan, maar die heb je bij het relais variant ook nodig).
Bij de dubbelpolige schakelaars variant heb ik het even bekeken, je hebt buiten de ventilator leiding plus bedrading maar 3 extra schakeldraden in je huidige installatie nodig om het binnen de kaders van de NEN werkend te krijgen.
In mijn volgende post zal ik het een en ander met een schema toelichten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #42
In buis 1 heb je, als het goed is, 1 bruine en 1 zwarte draad lopen, de zwarte gaat naar je lamp op de wc beneden.
In buis 2 heb je, als het goed is, 1 bruine, 1 blauwe en eventueel 1 geel/groene draad lopen. Tussen de twee blauwe dozen op de tekening kunnen eventueel 1 of meer dozen zitten, maar voor de draadkleuren maakt dit verder niet uit.
In buis 3 heb je, als het goed is, 1 bruine en 1 zwarte draad lopen, de zwarte gaat naar je lamp op de wc boven.

Wat is nu de bedoeling?
In buis 1 komt een extra zwarte draad, die van de schakelaar beneden via de doos beneden, buis 2 en via de bovenste doos door buis 3 naar de schakelaar boven gaat, deze draad verbind je in dit geval in de bovenste doos ook door met een zwarte draad naar de ventilator.

Naar de ventilator (eventueel nieuw aan te leggen buis, nummer 4) heb je in ieder geval een blauwe, zwarte, en als er een aarde aansluiting op zit ook een geel/groene draad nodig. Als er een naloop functie op zit ook een bruine draad.

woens1.jpg


Hier onder het stroomkringschema.
woens.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en XanderH

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #43
Lampje45 schreef:
Waarbij je het wisselcontact aan de ventilator zet en de nul gebruikt van de locatie waar hij zit (1) en de spoel laat voeden door een zwarte draad uit de tweede locatie.(2) Het relais in rust verbindt lamp 1 met de vent via het NC contact en in bekrachtigde toestand wordt lamp van locatie 2 verbonden via het NO contact met de vent
Ik heb jouw schakeling 'werkend' gekregen, mooie schakeling trouwens, maar dan zou ik, om binnen de NEN kaders te blijven in dat geval een DIN rail relais met 2 NO en 2 NC contacten of 2 wisselcontacten, en een DIN rail kastje nemen, het relais die jij bedoelt is mooi voor o.a. printmontage, zoiets zou ik niet zo gauw in een vaste huisinstallatie opnemen.
Mooi project voor een kenner, maar de gemiddelde dhz'er doet het toch liever eenvoudiger.:wink:
 

Lampje45

  • #44
Jules, misschien dat ik daarin niet helemaal duidelijk ben geweest, dit was een voorbeeld om dit type minirelais met toch wel forse vermogens toe te passen. Als je de datasheet bekijkt heb je verschillende montagemogelijkheden ook gewoon met schroeven en mijn gedachte was, dit relais in te bouwen in de ventilator of als dat niet zou passen in een montagedoosje naast de fan. Zie de datasheet https://www.farnell.com/datasheets/2790229.pdf.
Maar er zijn ook nog kleinere modellen die toch ook nog minimaal 10 ampere aankunnen.
Maar of de vraagsteller dit technisch aankan is natuurlijk aan hem en kan ik met de huidige gegevens slecht inschatten. En de oplossing met de dubbelpolige schakelaar voldoet natuurlijk ook. En is waarschijnlijk makkelijker te installeren. Er zijn ook hier meer wegen naar Rome.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #45
In de ventilatorbehuizing hoort die relais al helemaal niet thuis, de juiste materialen op de juiste manier gebruiken, duidelijk een NEN norm.
Al zou je zo'n relais met een DIN voetje in een DIN rail kastje steken en vanuit zo'n kastje met de juiste materialen de nodige verbindingen realiseren, ook prima.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Woens

  • #46
Hoi. Ik ga voor de oplossing met de 2polige schakelaars gaan, de manier met relais is me wat te ingewikkeld.
Sowieso spanningsloos werken, bij een lampje met 1 schakelaar durf ik het ook wel eens met te doen, maar eigenlijk....
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie, Vonken_trekker en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #47
Lijkt me geen verkeerde keuze.
Ook met een lampje met één schakelaar toch ook de stroom eraf halen, jij bent de eerste en zeker ook de laatste niet, waar het vrouwtje of iemand anders de schakelaar aan zet, terwijl je daar op een trappetje aan je lamp staat te sleutelen, alhoewel dat ook geen garanties biedt.
Zo kan ik me nog een voorbeeld van een oud collega herinneren, dat ook de stroom eraf halen niet altijd zonder risico is.
Hij ging in de keuken met een contactdoos aan de gang, netjes de stroom van de groep af gehaald, vrouwtje van het boodschappen doen thuis gekomen, "hé,geen stroom?" dacht ze. Dus zij schakelde vrolijk de groep weer aan met en hoop gevloek en getier uit de keuken als gevolg.
 

Lampje45

  • #48
Volgens de NEN 2768 norm moet de meterkast uitgerust zijn met een slot en is dat dus te voorkomen door de sleutel om te draaien en in je zak te steken.
 

Lampje45

  • #49
Jules1962 schreef:
In de ventilatorbehuizing hoort die relais al helemaal niet thuis, de juiste materialen op de juiste manier gebruiken, duidelijk een NEN norm.
Ik zou niet weten waarom niet, want er zit toch ook al een nadraairelais, en als je bij de montage voldoet aan de CE normen, zie ik daarin geen enkel probleem.
Maar het is natuurlijk niet eenvoudiger als twee dubbelpolige schakelaars. Maar wel mooier.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #50
Ik neem aan dat je CE-markering bedoelt in plaats van CE-normen. Wat zo'n markering aangeeft is dat de fabrikant instaat dat het apparaat conform Europese regelgeving is en op basis daarvan de functionaliteit en veiligheid garandeert. Zodra je iets wijzigt aan het apparaat--bijvoorbeeld het in het apparaat plaatsen van een relais--vervalt die CE-markering want de fabrikant zal nooit garanties geven op het gepruts van de eindgebruiker.

Om terug te komen op het probleem van de vraagsteller, de dubbelpolige schakelaar oplossing is de eenvoudige en veilige oplossing.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962, Vonken_trekker en XanderH

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #51
Het spreekt inderdaad voor zich dat garantie direct vervalt wanneer je zelf gaat zitten knutselen met een apparaat.

Gelukkig heeft TS al laten weten voor de dubbelpolige schakelaar te gaan; inderdaad het gemakkelijkste en veiligste.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #52
Waarom niet de meest simpele oplossing: Een MV-box? Want ventileren in het pand moet je toch. Een buisventilator heeft te weinig capaciteit voor 2 WC's.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #53
Als dat past, het meest eenvoudige, dan gewoon constant laten draaien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu