1 natte vloerbalk (maar de rest helemaal top)

Ribruijn

  • #1
Een vraag aan de experts:

Mijn 2 jaar geleden gekochte woning uit 1958 is op een aantal plaatsen uitgebouwd. Zo is er aan de zijkant een praktijkruimte aangebouwd, voor een impressie zie foto 1. De woning staat op zandgrond en heeft houten vloeren en balken.
De afgelopen week heb ik alle kruipruimtes (ik heb er 3) schoongemaakt en van alle puin ontdaan. Tevens heb ik heel goed naar de vloer en balken gekeken. Alle kruipruimtes zijn niet vochtig en vloer + planken zijn droog en keihard. Op 1 balk na. Dit betreft de eerste balk die rechtevenredig aan de voorzijde van de uitbouw loopt. Aan deze balk hangen druppels en in de hoeken ook aan de vloerplanken. Op de 2e foto is de linker (hoek) zijde te zien, op de rechterfoto de zijde van de aanbouw aan de woning. De uitbouw staat op het zuiden en aan de voorzijde is de grond buiten iets opgehoogd omdat er een terras ligt. Tevens is hier een ventilatiegat (goed te zien op de foto's) wat goed doorblaast. De betreffende balk vervangen kan altijd (mits nodig, bovenzijde is nog keihard, onderzijde is zacht) maar wat zou de oorzaak van de druppels/vocht kunnen zijn? En waarom alleen hier en zijn alle andere balken top? Ik zou heel erg graag de oorzaak willen weghalen indien mogelijk....

Dank voor jullie reacties!



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die eerste balk is wat kouder dan de overige balken. Er komt een toch wat warmte en vocht van boven de vloer de kruipruimte in. Op de koude plekken condenseerd het vocht daar op.
Zodra de temperatuur omhoog gaat zal die balk weer opdrogen.
Je kan wat experimenteren met iets minder ventilatie zodat de temperatuur in de kruipruimt iets omhoog gaat.
 

Ribruijn

  • #3
Ik heb uiteraard eerst flink gezocht maar omdat ik duidelijke foto's heb kunnen maken heb ik toch even een apart topic gestart. Minder ventilatie en de vloer wellicht isoleren? De balk is echter flink zacht aan de onderzijde in de hoeken. Dit lijkt me dus een proces wat continu doorgaat? (de balk is NOOIT droog en wordt dus langzaam zacht/rot)?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als de balk door het seizoen heen te lang nat blijft zal je ervoor moeten zorgen dat of de temperatuur in de kruipruimte omhoog gaat of de luchtvochtigheid naar beneden.
 

Ribruijn

  • #5
Duidelijk. Dus wat minder ventileren (rooster dicht bij maanden met de "R" en de overige maanden open) en onder de uitbouw vloerisolatie toepassen (schelpen, korrels). En deze ruimte is inderdaad koeler, ook omdat we daar veel minder stoken. Dat lijkt me dan een goede aanpak, mee eens?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Condens is net iets te complex om ja of nee te tegen te zeggen.
De ventilatie beperken lijkt mij een goede manier. T.z.t even controleren of het werkt. Bij condens zie je snel of je op het goede spoor zit. Schelpen of korrels daarvan zegt men is een goede manier om de temperatuur in de kruipruimte omhoog te krijgen. Er wordt een isolerende laag op de koude grond gelegd. Ook heeft het spul invloed op de luchtvochtigheid. Maar hoe dat zit begrijp ik niet helemaal.
Ik zou me ook kunnen voorstellen als je een folie op de grond legt dat het voldoende is om de luchtvochtigheid voldoende naar beneden te krijgen.
 

Ribruijn

  • #7
Klopt. Vandaar ook een "eigen" topic. Ik heb de ventilatie afgesloten. Na een week ga ik kijken wat dat gedaan heeft. Dan ga ik folie plaatsen. Bij geen effect wellicht "echte" isolatie. Ik zal de resultaten hier melden, wellicht ook ter lering voor anderen. Dank voor je reactie.
 

Tiho

  • #8
De isolatiewaarde van een gewone folie is dan alleen weer bar slecht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
0,0001 of zo. :P
Maar de als je de luchtvochtigheid een 10% naar beneden krijgt dan zakt het dauwpunt wel een flink eind.
Zou Ribruijn ook nog kunnen meten hoe het zit bij hem.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #10
De schelpen en korrels zijn inderdaad toepasingen die de luchtvochtigheid behoorlijk naar beneden brengen.
Vooral de schelpen.
Schelpen hebben als eigenschap dat zij vochtregulerend zijn.
De schelpen die op de koude grond liggen werken als dampscherm.
Vocht wat uit de grond omhoog komt slaat tegen de schelp aan en condenceerd daar en het water valt weer naar beneden.
De luchtvochtigheid in de kruipruimte kan wel met 20 % dalen mits er voldoende laagdikte is aangebracht.
En wat WGB aangaf is een mooie leidraad om te zien wat een dampscherm op de grond doet.
Ik denk zeker dat de luchtvochtigheid behoorlijk zal dalen als de bodem word afgedekt met folie.
De folie werkt dan ongeveer gelijk als de eerste cm van de schelpen.

Rene
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #11
Heb zelf een huis gehad uit 1987 met een betonnen vloer welke gebouwd was op een voormalig weiland bestaande uit kleigrond.
De bodem was ondanks verticale drainage behoorlijk nat.
Heb meteen het eerste jaar de kruipruimte voorzien van kruipruimtefolie, hierna kon ik met gewone kleding onder de vloer kruipen.
Het was er superdroog zelfs.
Volgens de toen bijgeleverde documentatie ademde deze folie wel maar liet geen vocht door.
Heb helaas geen gegevens meer van deze oranje folie maar wellicht dat dit via google te vinden is,
Suc6, René.
 

Ribruijn

  • #12
Nu 3 dagen lang de ventilatie nagenoeg gestopt. Resultaat: een nog wat licht vochtige balk (bij lange na niet meer zo nat als 3 dagen geleden). Drogen gaat natuurlijk ook niet zo snel. Bj wijze van proef worden er in de kruipruimte van de uitbouw eps chips gespoten (15m2, 250 Euro). Vooralsnog alleen daar en niet met als doel isolatie (de meningen zijn verdeeld of dit wel helpt) maar wel met als doel om ten alle tijden het condensatiepunt de bodem te laten zijn. Ventileren i die ruimte doe ik dan vrijwel niet in de maanden met de "R" maar wel weer in de zomermaanden. Ik houd jullie op de hoogte.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik ben ook zeer benieuwd. Hoe dik wordt de laag chips.
 

Ribruijn

  • #14
Zo'n 30 cm. Een zeer uitgebreide zoektocht laat zien dat -ondanks dat er flink mee wordt geadverteerd- chips in de praktijk weinig tot geen isolerend effect hebben. De verhandeling zal ik je besparen. Daarentegen zijn zowel vriend als vijand het er over eens dat je je condenspunt definitief naar de bodem verplaatst (mits je niet te veel ventileert, maar dat spreekt voor zich en was primaire oorzaak voor mijn natte balk). Luchtlaag boven de chips zal ook iets warmer zijn (minder doortrekkend vocht/kou vanuit de grond en wat meer warmtedoorgifte via de vloer naar beneden. Dat scheelt ook weer in de relatieve vochtigheid.
Heb een vochtmeter in de ruimte staan, ik maak er gewoon een groot experiment van (ik heb meerdere gescheiden kruipruimtes in de woning).

I'll keep you all informed!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
:prima:
 

Ribruijn

  • #16
Een week lang met vrijwel dichte ventilatie gaf ter plaatste van de vochtige balk een daling van RV van 98% naar 92%. Balk voelt aan onderzijde nog klam aan, maar lijkt vooral veroorzaakt door het vocht dat nog in het hout zit (geen druppels meer). Ik heb een gat in de houten vloer gemaakt om de situatie te kunnen blijven beoordelen. Vanmorgen is er 30 cm EPS chips in de betreffende kruipruimte gespoten, nu eens kijken wat er verder gebeurt.

Plan is om de ventilatie in de maanden met de "R" zwaar te verminderen en om (wanneer de buitentemperatuur hoger is dan de grondtemperatuur) de ventilatie weer open te zetten. Immers: zelfs met een chipslaag zal koude lucht ervoor zorgen dat juist de afgekoelde balk weer het condensatiepunt wordt (en juist de chips brengen het condensatiepunt naar de grond). Althans: zo zou het moeten zijn als ik alle informatie correct tot mij heb genomen geloof ik.......

Volgende week weer een update.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #17
Zo als je al aangaf is de luchtvochtigheid al gedaald.
Houd nu maar eens in de gaten hoe ver het gaat zakken met de roosters zoals ze nu zijn.
Ik denk dat het nogwel een procent als 10 15 gaat zakken omdat het vocht wat uit de grond komt nu gekeerd word door de schips.
 

Ribruijn

  • #18
Weer een dikke week verder. Balk droogt verder, vrijwel niet vochtig meer (vocht wat ik nog meen te voelen is juist vocht wat nog aan de onderzijde in de balk zat en er toch uit moet). Onderkant balk heeft dus wat vochtschade opgelopen, bovenkant is keihard. Ventilatie nog altijd vrijwel dicht.

Raar: luchtvochtigheid is nog altijd 92% (verandert dus niet sinds anderhalve week). Ik heb geen idee hoe snel dit zal moeten dalen met chips in de kruipruimte? Geduld is een schone zaak?

Niet raar: temperatuur in de kruipruimte (gemeten tussen de chipslaag en de houten vloer) is nu 2 graden warmer dan anderhalve week geleden.

Volgende update over een maand.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Heeft de chip aanbrenger geen advies gegeven hoe je het klimaat in de kruipruimte goed kan verbeteren. Zij moeten daar toch veel ervaring mee hebben.
Als de rel.vocht 6% is gezakt komt het dauwpunt ongeveer een graad lager te liggen.
16 gr temp. rel.vocht 92% 14,7
16 gr temp. rel vocht 98% 15,7
De temperatuur van de kruipruimte heb ik maar even aangenomen. Wat is de temperatuur van de kruipruimte werkelijk.
 

Ribruijn

  • #20
Is nu 11.8 gr. Celsius (tussen de chips en de balken). Was 9.6 gr. Celsius voor de chips. Hygrometer leest 92% RV. Maar heel erg veel vertrouwen heb ik niet in de meter qua accuraatheid van RV. Is zo'n simpel ding welke draadloos doorstuurt aan basisstation. Maar als de RV daalt zal ik dat wel zien, uiteraard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu