1.60 meter lengte radiator met zij aansluitingen

Sander02

  • #1
Ik vroeg me af wat het grootste voordeel is van een radiator van lengte 1600, hoogte 500, type 22, met aan-en afvoer aan 1 kant te hebben, maar aan beide kanten.

Ik snap wel dat logischerwijs warme water eerder weer bij de afvoer terecht komt dan door hele radiator stroomt, maar ik heb hier 1 radiator van 1.60 die aan 1 kant aan-en afvoer heeft en die wordt toch vrij snel helemaal warm.

Heeft het meer te maken met energiebesparing soms, of krijg je bij nog langere radiatoren pas het probleem dat 1 kant maar heel traag warm wordt?

Ik ga nu een radiator in de woonkamer plaatsen en ben dus bezig met het bepalen of ik een onder aansluiting neem en zo niet of ik dan de 2 aansluitingen aan 1 zijkant gebruik of afvoer aan andere kant.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hier een radiator 200x40cm. twee platen met daar tussen dubbelzijdig ribbelplaat. Enkelzijdig aangesloten. Sinds ik hier onderwerpen lees geleerd dat er binnen in een buis loopt tot het midden. Je kan dat voelen daar is de temperatuur in het begin iets hoger.
Geen reden om dit te verbeteren. Doen. :wink:
 

Sander02

  • #3
Fijn, dank je!

Is trouwens rechtsonder zijkant aanvoer + thermostaat en linksonder zijkant afvoer ook een goedwerkende manier.

Zoals dit:

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Kijk naar mij Avator. Daar ben ik meer in thuis.

Lijkt mij wel een manier voor HR ketels in verband met die 20 gr. verschil tussen temperatuur aan- afvoer.
Er komt beslist een nog deskundige voorbij.
 

Tiho

  • #5
Aanvoer kun je beter aan de bovenkant doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Waarom.
 

Tiho

  • #7
Dan hoeft de warmte niet eerst omhoog. De radiator geeft de meeste warmte af als hij helemaal warm wordt lijkt me.
 

Xr8

  • #8
In getoonde paneelradiator zit geen straalbuis. Genoemde lengte van 60cm heeft weinig zin om overhoeks aan te sluiten. Zijn de radiatoren langer bv 2 meter dan kan het helpen om overhoeks aan te sluiten, het water wordt dan gedwongen door de hele radiator heen gepompt. Heb echter wel radiatoren toegepast van 3,04m welke onder aan een kant zijn aangesloten, werkt prima.

Ook te getoonde onderaansluiting aan beide zijden werkt goed. Ook wel toegepast omdat de klant zo weinig mogelijk leiding wil zien. Er zijn of waren zelfs radiatoren te krijgen welke alleen zo aangesloten konden worden.

Succes.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Die aansluiting ziet er inderdaad netjes uit. Het lijkt mij ook erg netjes. Of het handig is, je moet de buizen behoorlijk nauwkeurig uit de vloer laten komen.
 

Sander02

  • #10
Dank jullie wel.

De conclusie is dus, dat het bij een radiator van 1.60 meter lengte niet uitmaakt hoe je deze aansluit. De manier zoals op de afbeelding, is inderdaad een goede manier om geen leiding te zien en bespaart je de kosten van een duurdere radiator met onder aansluitingen.

Kan me wel voorstellen dat een thermostaat die zo laag zit iets sneller aanslaat. En dat diagonaal aansluiten, de gehele radiator iets sneller totaal warm krijgt. Maar dat zal wel te verwaarlozen zijn dan.

En Wgb, die van dat plaatje, komen niet uit de vloer, maar gaan met een hoekaansluiting de muur in.
 

Xr8

  • #11
De kraan laag kan geen kwaad, de koude lucht zakt. Vaak als je onder een vensterbank oid zit plaats je een kop met capilair. Deze plaats je dan op de plint onder de radiator, zo trekt de koudere lucht langs deze voeler.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu