Grondwater muurtje metselen

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #21
Mijn advies zou zijn te onderzoeken waar de vaste laag zit.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #22
Een gat boren is zo moeilijk niet lijkt me inderdaad.
Immers de vaste grond kan per locatie flink verschillen en terwijl jij denk dat het meters diep weg zit kan het ook op een vrij bereikbare diepte zitten.
Maar het kan ook tegenvallen, graaf ik hier nl. vlak bij het huis dan zit de vaste grond op ruim 1,5m graaf ik achter in de tuin (20m verderop) dan zit er op 1,2m ook vaste grond maar die is maar 30 cm dik en dan komt er nog een laag zwart zand van 50 cm en zit je pas bij 2m op de vaste grond.
Maar ook het zwarte zand is hier zo hard dat ik er met mijn 95 Kg geen schop in kan duwen, die moet je er echt gewoon in trappen, vandaar dat ik ook poeren heb gestort en niet 2m diepe naar de vaste grond ben gegaan.
 

Joerai

  • #23
Dag allemaal, na een veel te lange natte winter heb ik het weer opgepakt en maar gewoon het hele spul vol geblubberd met beton, better safe dan sorry... Direct een mooie vloer voor de overkapping die naast het schuurtje moet komen! Mede dankzij jullie advies goed gelukt, dank.

Nu loop ik tegen het volgende aan, ik heb een borstwering op de betonplaat gemetseld (in 2 keer). En nu pak ik de stenen er na 2 dagen uitharden zonder enige moeite weer af. Daartussen keurige plakken uitgeharde specie, die je er zo af tilt. De vier lagen baksteen daar onder (van de eerste avond metselen, 3 dagen geleden) lijken allemaal wel prima vast te zitten. Alle losse stenen maar weer weg gehaald en opgestapeld...

Na hoeveel tijd mag je verwachten dat bakstenen vast zitten? Kan je in verschillende dagen verschillende lagen metselen? Welke specie kan ik het best gebruiken voor gewone bakstenen? Wat heb ik verkeerd gedaan? Veel vragen, alle tips zijn welkom!
 

Joerai

  • #24


Voor een beetje context, zo ziet het er inmiddels uit!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #25
Te droge stenen vermetseld, icm het warme weer.
Stenen een dag eerder goed nat spuiten.
 

Joerai

  • #26
Daar was ik al bang voor... de onderste laag lijkt wel goed vast te zitten... en dat was dezelfde lading stenen, dus dat is wel gek. Moet ik mortel met of zonder kalk gebruiken bij gewone bakstenen?

Horen de stenen na een dag al redelijk vast te zitten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #27
Specie moet meteen hechten. Je kan eenvoudig deze hechting testen. Doe specie tussen twee stenen in je hand en trek na een paar seconden de stenen van elkaar. Er moet aan beide stenen evenveel specie blijven zitten.

De stenen mogen ook niet te nat zijn. Ik spuit soms met een plantenspuit de steen even vochtig vlak voor het metselen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #28
Als de steen alleen aan de buitenkant vochtig is en van binnen kurkdroog dan krijg je hetzelfde effect, geen hechting en de specie verbrand. Daarom een dag eerder nat maken, dan zijn ze van binnen vochtig en van buiten droog.
 

Joerai

  • #29
Weer een poging verder. Ik heb voor de zekerheid een paar testjes gedaan, om te voorkomen dat ik het weer helemaal afmaak en weer opnieuw kan beginnen.

Ik heb kant en klare metselmortel met en zonder kalk geprobeerd. Ik heb geprobeerd de stenen wat nat te spuiten, en ik heb ze helemaal ondergedompeld gehad in een bak water.

Allemaal vergelijkbare resultaten. Het plakt al na een minuutje (kan de ene steen met de andere optillen als ik er twee aan elkaar metsel). Een dag later kan ik echter met weinig moeite de stenen weer van elkaar trekken. Een klein tikje is voldoende om ze weer van elkaar af te halen. Ook valt op dat de specie wat zanderig blijft na een dag. Ik heb het ook met wat nattere specie geprobeerd, zelfde resultaat.

Doe ik iets niet goed?? Of ben ik te ongeduldig en moet ik langer wachten tot het uitgehard is? Moet ik misschien andere specie gebruiken?
 

Joerai

  • #30




Deze stenen en mortel gaat het om.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #31
Sla eens een steen doormidden, is deze droog of vochtig vanbinnen?
Trek je de steen in de specie of klop je deze erin?
Met dit weer metselen vraagt om aanvullende maatregelen, zoals muren nathouden e.d.
 

Joerai

  • #32
Dank voor je reactie. Ik heb er twee door midden geslagen. Degene die ik gisteren een minuutje gedompeld hen zijn vochtig van binnen, de andere, die ik heb gesproeid is droog. Ik probeer de stenen zo veel mogelijk met een vloeiende beweging in de specie te glijden.

Ik zie ook dat de specie tussen de natte stenen wel wat harder en minder zanderig lijkt te worden. Neemt niet weg dat je ze er zo af tikt...

Heb je tips voor me? Welke mortel, hoe nat moet deze zijn? Ik wil graag zeker weten dat ik de goede methode te pakken heb deze keer. Heb al een heleboel tijd verknoeid aan dit projectje :-D
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #33
Het is nu extreem warm.
Als je nu metselt moet je het metselwerk zeker een paar dagen dag bevochtigen en niet laten opdrogen en bij voorkeur ook afdekken zodat de mortel niet verbrand.

Mortel droogt niet het wordt hard doordat het water zich aan de cement bind.
(ook onder water werkt dit chemische proces)

je kan die muur na een dag als de eerste verharding is opgetreden echt zeiknat maken
zolang je dit maar met een zachte sproeier doet
en de mortel niet uitsproeld.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #34
Stenen dus nog natter maken een dag voor het verwerken. Specie moet smeuïg zijn, niet te nat, dan loopt de specie uit de voeg, niet te droog, dan is de steen er niet in te vleien.
 

Joerai

  • #35
Dank voor de tips, veel water is dus het antwoord! Welke specie kan ik het best gebruiken. Met of zonder kalk?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #36
Met kalk.
En neem voldoende maatregelen tegen te snel opdrogen, zie de post van boertje125.
 

Joerai

  • #37
Top, ga ik doen. Bedankt voor alle input weer!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu