Betonvloer in kruipruimte - hoe grondwater tegen te gaan

mrbossnl

  • #1
In een woning die wij vrij recentelijk gekocht hebben ligt een betonvloer in de kruipruimte. Dat is op zich erg fijn, omdat je er goed en netjes in kan werken. Echter, deze betonlaag is ongeveer 5cm dik, en het grondwater komt er doorheen (druk). Links en rechts zaten er ook gaten in.

De funderingsmuren zijn aangetast door salpeter (door het optrekkende vocht) en de voegen zijn er op veel plaatsen uit. Ik ben inmiddels bezig met de volgende zaken:
  • Funderingsmuren loszittende delen wegkappen en schoonmaken
  • Met Weberad amirol waterdicht zandcement maken en de muren opnieuw voegen en aansmeren
  • Gaten in funderingsvloer gedicht met cement
Nou ben ik eigenlijk nieuwsgierig naar een oplossing voor het grondwater wat door het beton heendringt. Ik zit zelf te denken aan de volgende oplossingen:
  • De hele vloer aansmeren met een dunne laag 'waterdicht' beton
  • De hele vloer impregneren met bijvoorbeeld permacon
  • of eventueel een combi van beide

Ik verneem graag van enkele ervaringsdeskundigen of ingenieurs welke oplossing het beste is, en als er een betere oplossing is hoor ik dat natuurlijk ook graag. Let wel; wij hebben zowel voor als achter de woning water, en de grondwaterpeilen zijn hier ook vrij hoog. Er moet dus rekening worden gehouden met een vrij constante druk van onderen.

Hartelijk dank alvast.
 

Auto-Geen

  • #2
De woning aan de buitenzijde rondom voorzien van drainage zal eerder slagen dan het water binnen tegenhouden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het gaat niet lukken het grondwater tegen te houden. De druk van onder maakt alles wat je er van gaat maken kapot.

Wat is precies het probleem van wat water in de kruipruimte?
 

mrbossnl

  • #4
Hoi IJkenhout en Auto-Geen, dank voor jullie reacties.
Een kelder is wel bestand tegen de druk van onderen, onze kelder is bijvoorbeeld gebouwd uit 15 - 20 cm beton en is zo goed als waterdicht (condens daargelaten). Dan moet het toch mogelijk zijn om onder de vloer de zaak ook dicht te krijgen? Grotendeels is die ook dicht, alleen aan de zijkanten is het nog problematisch.

Ik wil de kruipruimte graag droog hebben omdat we een houten vloer hebben, en vocht zorgt ook voor afkoeling en andere problemen die ik liever niet heb. Het is een vrij hoge kruipruimte, denk dat het ongeveer een meter is, dus je kan er wel goed onder werken.

Is het niet zo dat het waterdichte beton de zaak tegenhoudt? Ik zag op internet een filmpje voorbij komen waarbij ze aan de zijkanten een soort drainage gemaakt hadden, dit vangt het water van onderen op en het werd zo het riool o.i.d. ingepompt.

Buiten de hele zaak draineren is nogal een flinke klus, en daar had ik ook al naar gekeken maar lijkt mij voor nu niet handig omdat we over enkele jaren willen ver/aanbouwen en het dan slimmer is denk ik.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Een kruipruimte is geen kelder. Een kruipruimte"vloer" is niet tegen de druk bestand. Je kan er een gewapend betonvloer in gaan storten, maar dan ben je een kelder aan het maken en heb je een vergunning nodig.

Ik begrijp dat er nu geen probleem is. Dan valt er ook niets op te lossen. Heel je plan van waterdicht maken van de kruipruimtebodem gaat juist voor problemen zorgen, omdat het water niet makkelijk meer weg kan (het komt toch altijd binnen)

Het is daarentegen wel zinvol om de houten vloer aan de onderkant te gaan isoleren. En controleer de ventilatie van de kruipruimte. Dan hoef je je verder nergens over zorgen te maken (over dit onderwerp).

Je eerste twee punten van het herstel zijn natuurlijk ook aan te raden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Het is geen gewapende betonvloer, maar een bodemafsluiter. Dan kan je redelijk schoon in de kruipruimte werken. 5 cm is nooit waterdicht.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik zou er niets aan doen. Wij hebben in de kruipruimte 12cm beton met wapening, dan heb je een kurkdroge kruipruimte, maar bij ons zit het grondwater veel lager dan dat. Een keer een lekkage in de hwa gehad, dat water ging er dus niet meer uit, heb ik afgepompt en daarna de kruipruimte laten drogen, dat duurde meer dan twee maanden. Als je hoog grondwater hebt zou ik hier nooit aan beginnen, je krijgt het zelf waarschijnlijk niet helemaal dicht en verergert vochtproblemen. En als je het wel dicht wil krijgen moet je een hele zware constructie maken die eigenlijk nergens toe dient.
 

mrbossnl

  • #8
De vorige bewoners hebben de betonvloer zodanig gestort dat hij een afschot heeft naar een put waarin een dompelpomp ligt. Bij overmatig waterpeil wordt alles dus automatisch weggepompt naar het riool.


Het waterdichte beton houdt geen water vast en lijkt mij een heel stuk beter omdat het dan ook niet langzaamaan verdampt. De randen van de betonplaat smeer ik ook dicht net zoals de funderingsmuren (want aan de randen was de plaat soms heel dun of bevatte gaten), en gaan dan eens zien wat er gaat gebeuren bij veel neerslag/hoog grondwater.

Ik houd jullie op de hoogte. Dank voor de tips!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
mrbossnl schreef:
Bij overmatig waterpeil wordt alles dus automatisch weggepompt naar het riool.
Ik vind dat niet echt een slimme oplossing. Als het hard regent, staat het riool vol en kan er geen (overbodig / onzinnig) grondwater bij. Volgens mij heb je hiervoor ook een vergunning van het waterschap nodig, het zou me verbazen als je daar toestemming voor krijgt.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #10
Als je toch heel graag het vocht weg wil houden kun je ook gewoon een zeil op de bodem liggen en tegen de muren op bevestigen. Mocht er water komen blijft het onder het zeil, zakt het vanzelf weg, maar zal het de luchtvochtigheid in je kelder niet verhogen.

Verder zoals al eerder aangegeven hoeft grondwater geen probleem te zijn bij een houten vloer mits er voldoende ventilatie is.
 

mrbossnl

  • #11
Dank voor de tips. Ik zal er mijn lering uit trekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu