Grondwater muurtje metselen

Dag! Hopelijk kan iemand me helpen met deze vraag. Ik wil een klein schuurtje bouwen (2.5 x 3 meter) met een pannendakje. Ik wil daarvoor graag een fundering metselen van stoeptegels en daarop, boven het maaiveld een borstwering van ongeveer 50 cm metselen. Het gaat om een halfsteens muurtje

Als ik een geul graaf voor nijn fundering loopt daar echter in een paar uur een laagje water in. Hoe kan ik in zo'n situatie toch een stevige fundering maken?

En nog een vraag: ik wil op de borstwering een houtskelet maken, wat is een goede manier om het houtskelet op de borstwering te bevestigen? Tegen optrekkend vocht wil ik er dpc folie tussen doen, is dat voldoende of moeten de balken ook in de menie?

Bedankt voor het meedenken!
 
Strookje dpc tegen optrekken vocht kan. Voor het bevestigen kun je een lang stuk draadeind inmetselen, of inboren en met een chemisch anker vastzetten.
 
Het water blijft maar komen, zelfs met bovengenoemde oplossing veranderd het binnen de kortste keren in een modderpoel waar ik geen muurtje op durf te metselen. Het lijkt eerst even mooie vaste grond maar zodra ik door dr geul loop om eea glad te trekken veranderd het in modder... Betekent dit dat de bodem niet goed is verdicht? Situatie nu: geul ca. 70 cm diep door een laagje klei heen gegraven daaronder op zandgrond gestuit (die dus steeds in modder veranderd...)


Moet ik aan een andere fundering gaan denken? Welke methode is het beste (en betaalbaar?) Gezien het maar een klein schuurtje moet worden wil ik dr fundering ook een beetje bescheiden houden, is dat haalbaar?


Alle tips zijn welkom, het idee met de borstwering wil ik wel graag hetzelfde, ik heb de stenen al en esthetisch vind ik dat mooier dan een volledig houten schuurtje.
 
Ik zou denken een bak maken van stroken hout, daar plastic in en dan een betonbalk storten en van daaruit verder opmetselen.

Alternatief (maar wel meer werk) is wat verderop rondom een diepere geul graven en daar het water uit wegpompen zodat je funderingsgeul droog blijft.

Maar voor alles moet de grond natuurlijk wel stevig genoeg zijn om er zo'n fundering op te kunnen maken.

suc6

Gerrit
 
Dank voor het mee denken!

Huis staat bij mijn weten niet op palen maar wel erg diepe fundering volgens mij, nog dieper graven geeft wel een heel diepe fundering, moet ik die dan helemaal vol storten met beton!? Het lijkt me allemaal zo ingrijpend voor een kleine schuur..

Heien lijkt me ook een ingrijpende klus voor een klein schuurtje, of kan ik dat ook zelf? Zijn er nog alternatieve methoden om het te funderen?
 
Om een heel diepe fundering te voorkomen kun je ook gaten boren tot op de vaste grond, daar buizen in zetten en die volgieten met beton.
Daarop kun je dan weer een betonbalk storten en de rest opmetselen.
Alternatief is om voor een lichte bouwvorm te kiezen (dus geen zware gemetselde muren ed. toe te passen) Je kunt dan betonpoeren storten en daar je gehele schuur op gaan zetten, zo heb ik mijn schuur ook gebouwd.
Ik heb gekozen voor een lichtgewicht stalen geraamte, een borstwering van 60 x 60 betontegels, wanden van sandwichpanelen en het geheel daarna bekleden met rabatdelen. Maar ja het grondwater zit hier ook pas op 8m diepte.(vaste grond op 1m50)
Risico van deze bouwvorm is nl. wel dat als de ondergrond niet stabiel genoeg is e.e.a op den duur wel scheef kan gaan zakken.

suc6

Gerrit
 
Hoef je als je met betonpoeren en een lichte constructie werkt niet tot op vaste grond dan?? Of mijn constructie echt zwaar te noemen is weet ik niet. Ik ga er wel dakpannen op leggen, verder houtskelet en borstwering van ca 60 cm. Heel ander materiaal gebruiken zit er niet in, heb al veel in huis nl.

Het idee met de betonnen palen storten in een buis op vaste grond lijkt me goed haalbaar en ook niet zo duur?! Heb er wel een paar vragen over:

100/125 mm doorsnede pvc voldoende hiervoor?

Hoeveel van deze palen zou ik nodig hebben voor een voldoende basis?

Hoe weet ik wanneer ik voldoende vaste grond heb bereikt bij het boren van de gaten?

Hoe diep moet dan de betonnen fundering minimaal onder het maaiveld komen die ik boven op de palen stort (bewapenen is nodig denk ik?)

Kan ik dit af met zo'n hand grondboor of zouden jullie wat anders adviseren?

Nogmaals bedankt voor het mee denken! Het project begint weer een beetje haalbaar te lijken door de adviezen:).
 
Bij de buurman een eindje verderop hebben ze een geul gegraven van 60 cm diep in die geul hebben ze om de meter een buis van 110 de grond in geboord tot 30 cm in het gele zand. (waren buizen van ongeveer 1m80 lang)
De buizen zijn aan de bovenkant glad afgezaagd, bouwstaal er in en verweven met het bouwstaal in de balk
Daarna in 1 keer de buizen gevuld en de balk van 30 x 30 op gestort (kon hij er na de tijd evt. nog een spouwmuur van maken) en daar is de garage op gemetseld.

Zelf heb ik op de korte zijde 3 betonpoeren bestort en op de lange zijde nog 2
3950_1e_kozijn_geplaatst_klein_1.jpg


de betonpoeren zijn zo'n 40 cm diep
3950_20160711_092958_resized_1.jpg


en daarna de schuur verder afgebouwd (ben ik nog steeds mee bezig)
3950_de_voorkant_en_een_deel_van_de_achterkant_met_planken_2.jpg


Deze schuur is in totaal zo'n 4,5m (en aan de achterkant 5,5m) bij 4m

Staal met hout en sandwichpanelen met dakpanplaten zijn natuurlijk wel een stuk lichter dan steen en dakpannen.

suc6

Gerrit
 
Je hoeft niet alles vol beton te gooien.
je kan ook eerst weer omhoog met zand maar dat moet je wel goed verdichten met een trilplaat.

dat heet grondverbetering
 
Grondverbetering heeft vooral zin als je weet waaruit de ondergrond bestaat. Hetzelfde geldt trouwens voor de oplossing met poeren. Dan moet je wel weten waar de vaste laag zit.

Bij kleigrond is het vaak voldoende de ondergrond zo weinig mogelijk te roeren en de druk over een groter oppervlak te verdelen. Een schuurtje weegt niet zoveel. Je wil niet dat de fundering zoveel gewicht toe gaat voegen dat het juist daardoor gaat zakken.
 
Dus als ik het verhaal van ijkenhout goed begrijp is in het geval van kleigrond een voldoende brede betonnen fundering ook voldoende als ik deze op de kleigrond stort? Zijn poeren op de vaste grond van beton dan niet noodzakelijk? Als het niet noodzakelijk is begin ik daar ook niet aan en timmer ik een bekisting voor een betonnen fundering uit 1 stuk. Wat is een goede dikte en breedte voor deze gestorte balk?
 
Precies. Als je niet weet waar de vaste laag zit heeft het geen weinig zin te gaan graven.

Wel de fundering op ongeroerde grond maken :idea:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via