Groepenkast bedrading van aardleks en (aardlek)automaten

Xynyxs

  • #1
Ik woon in een oud huis waar de groepenkast / meterkast al voor mijn komst een beetje kerstboom was geworden. Nu ik ook zonnepanelen ga aansluiten is de tijd gekomen de zaak te saneren en weer overzichtelijk te maken. Puzzelend over de indeling van de groepenkast stuit ik op enkele waarschijnlijk nogal triviale vragen waar ik echter wel een antwoord op moet hebben alvorend een mooie indeling te maken:

1. Is het van belang aan welke zijde van automaten, aardlekschakelaars en aardlekautomaten de voeding wordt aangesloten?
2. (en daarmee samenhangend) heeft de even dan wel oneven nummering van de polen een vaste betekenis en is die eventueel relevant ivm regelgeving?

In zijn algemeenheid kan ik wel logica ontdekken in de al dan niet met kammen gemaakte verbindingen tussen de verschillende onderdelen, maar met name daar waar ik eventueel aarlekautomaten bovenin de kast zou zetten ter vervanging van een of meer aardlek+automaten-combinaties ontstaat verwarring.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Gezien je vraagstelling kan ik maar 1 tip geven: Laat het doen.
 

Xynyxs

  • #3
Ik had gehoopt die reactie te voorkomen door expliciet te vermelden dat ik besef dat de vraag nogal triviaal is;en wel juist tegen de achtergrond van de illusie dat ik een heleboel wel weet :?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Het probleem is altijd dat er mogelijk andere (triviale) zaken over het hoofd worden gezien als iemand met, laten we zeggen, niet volledige kennis van zaken, dit ter plaatse beoordeeld.

Plaats anders eens een paar duidelijke foto's van de groepenkast hier. Aan de hand daarvan kunnen de beantwoorders eea beter inschatten en heb je meer kans op inhoudelijke reacties.
 

Xynyxs

  • #6
Dank Peter. Die link is to the point; zelfs dubbel op omdat hij niet alleen mijn vraag weergeeft maar daarna mijn verwarring vergroot :( Ik stuit namelijk op aardlekautomaten die juist graag van bovenaf gevoed lijken te willen worden (afbeelding) en als dat moet dan moet het, maar het komt me niet goed uit


Ook de vraag hoe wenselijk/verplicht het is dat de inwendige schakeling wel of niet onder spanning blijft had mij bezig gehouden, en ik begrijp dat het antwoord is "liever niet dus hou de inwendige verbrekers aan de voedingskant"

PS plaatjes van de huidige groepenkast hebben geen zin want die gaat er helemaal uit. Zoals gezegd: saneren en geen losse kastjes met fornuisgroepen meer en zo ...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Als het je niet uitkomt, dan kies je toch een ander merk?
 

Xynyxs

  • #8
Dat kan, maar
uiteraard kijk ik ook naar prijs en er zijn zowel

-exemplaren die zeer expliciet zijn over de gewenste aansluitrichting
-maar ook ongemarkeerde exemplaren die geen uitsluitsel geven
-en exemplaren met de even/oneven nummering

waarbij ik dus vroeg naar een officiele betekenis van die nummering omdat ik schemas tegenkom waar ik althans (door mijn onwetendheid of door onnauwkeurige info, of omdat het er weinig toe doet???) geen eenduidig syteem in kan ontdekken:




Het blijft dus nog steeds de vraag aan de professionals

-of ik iets moet met die markeringen als ik niet kies voor een (duurder) exemplaar met expliciete 'in' en 'out'
-of dat er zwaarwegende bezwaren zijn als ik er iets goedkopers in stop zonder mij om in/uit te bekommeren als er niks op staat dat zich daar expliciet tegen verzet;
-of zelfs zeer goedkope chinezen (met C€) zichtbaar op hun kop mag monteren

EN PS: aangezien dit over de punten en komma's dan wel de puntjes op de I gaat: Mijn vraag gaat dus vooral over aardlekautomaten (alamat's); ik kan mij voorstellen dat dat verschil maakt
 

Yvan

  • #9
Ik weet niet hoe dat in NL zit, maar in B bestaat de mogelijkheid verdeelkasten te laten bestukken en kableren op maat en specificatie van de klant. In de regel is dat een stuk goedkoper dan de componenten aan te kopen en het zelf te doen.
Dat is hier o.m. het geval voor sommige populaire kasten.


Naam van product verwijderd i.v.m. reclame, lees de forumregels, mod.
 

Yvan

  • #10
Aardlekautomaten hebben een testknop, waarmee de correcte werking kan gecontroleerd worden.

Volgens ons (B) A.R.E.I. ("Algemeen Reglement Elektrische Installaties") moet alle schakelapparatuur aangesloten worden overeenkomstig de specificaties van de fabrikant.
Nog volgens het A.R.E.I. moeten zekeringen, aardlekautomaten enz. steeds zo gemonteerd worden, dat de in-/uitschakelknop, als die van het kanteltype is, in uitgeschakelde toestand naar beneden wijst, om accidenteel inschakelen o.i.v. van de zwaartekracht te voorkomen.
Het zou me verwonderen moest dat in NL anders zijn.

Wie hier een beetje van wanten weet en een projectje van enige omvang heeft, gaat niet naar een DHZ-zaak (peperduur!), maar naar een groothandel en bedingt daar de "elektriciensprijs".
Afhankelijk van de grootte van het project, resulteert dat in een korting van 10 - 30% + een bijkomende korting bij contante betaling (doorgaans 2 - 3%) (kan je nagaan hoe groot de winstmarge is en wat installateurs verdienen aan het geplaatste materiaal...). Onaangebroken verpakkingen worden meestal teruggenomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu