Eerst groepenkast of eerst bedrading vervangen?

SemTex

  • #1
Hallo allemaal,

In mijn eerste post toch eerst even mijn complimenten voor dit informatieve forum! :-)

On topic: In ons nieuwe huis (jaren '40 rijtjeshuis) ben ik bezig alle muren en plafonds te strippen, en wil dan ook de groepenkast en bedrading door het hele huis gaan vervangen.

De groepenkast is nu nog oude kast met smeltzekeringen en 5 groepen. De bedrading is al wel bedrading met 'nieuwe' kleuren, maar nu alle muren en plafonds open komen te liggen, wil ik ook meteen de bedrading toch opnieuw 'inrichten'. Het plan is om per verdieping de muren en plafonds te strippen en de bedrading te vervangen.

De oude groepenkast wil ik laten vervangen door een erkend installateur die een nieuwe groepenkast met 8 groepen, aardlekschakelaars en hoofdschakelaar aanlegt.

Mijn vraag: Wat is de meest handige/logische volgorde? Moet ik eerst de bedrading vervangen en deze voorlopig aansluiten op de oude groepenkast, en als laatste handeling de oude groepenkast laten vervangen, of is het slimmer om te beginnen met het laten vervangen van de groepenkast en vervolgens de bedrading te vervangen?

Alvast bedankt!
 

Pirke

  • #2
Nee, je eerste gedachte is juist.
Leidingen vervangen, en weer aansluiten. En vooral Veel nieuwe groepen en loze leidingen aanleggen voor p.c., beveiliging, buitenverlichting en evt toekomstige aanbouw. Meer als nodig is en naar alle uithoeken van je huis. Ik zit nu ook met spijt.

Daarna laat je een nieuwe groepenkast hangen. Op deze manier wordt hij ook niet vies tijdens de bouw. Vergeet de aarding van het huis niet na te lopen of dat nog goed is.
 

Millew

  • #3
Ik heb het net andersom gedaan. Dit is vooral ingegeven omdat ik maar twee groepen met oude stoppen en zonder aardlek had. Ik vond het veiliger om eerst die oude troep te vervangen. Heb nu ook 8 groepen, maar er is nog uitbreiding mogelijk.

Ik heb dus eerst de groepenkast laten vervangen en nu ben ik bezig om geleidelijk alle leidingen en bedrading te vernieuwen tijdens de renovatie. Gaandeweg neem ik telkens een nieuwe groep in gebruik. Dan liggen de buizen naar de groepenkast ook gelijk op de goede plaats. Anders moet ik dat weer gaan verleggen op het moment dat de nieuwe groepenkast wordt geplaatst.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het voordeel van eerst de leidingen vervangen is dat bij het plaatsen van de nieuwe groepenkast alles meteen doorgemeten kan worden. Anders "moet" je iemand opnieuw laten komen.
 

R Verbeek

  • #5
Mijn voorkeur gaat ook uit naar eerst de bedrading en dan pas de groepenkast.
Mocht je onverhoopt meer groepen nodig hebben (denk aan keukenapperatuur ed) dan je de alles ineens in de kast laten monteren en laten meten.

Wellicht zul je wel voor de veiligheid een afweging moeten maken welke je al (tijdelijke) op je oude groepenkast wilt aansluiten en welke kunnen wachten tot de installatie van je nieuwe kast.

Succes met de verbouwing
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Eerst verbouwen en pas als laatste de kast vervangen.
Reden:

Aardlekschakelaars kunnen zeer slecht tegen breekstof, al vaker meegemaakt dat je de kast deels kan vervangen na bouwwerkzaamheden omdat de als-en niet meer willen inschakelen.

Het meten wat hierboven genoemd word is leuk maar dan moet je daar wel opdracht voor geven.
 

SemTex

  • #7
Helder; dank voor de reacties allemaal!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu