Gipskarton versus fermacell

Robin

  • #1
Hallo,

We willen een verlaagd plafond maken. Daarvoor hadden we gipsplaten in gedachte en die tegen het rachelwerk van het plafond (hout) aanschroeven. Vervolgens randen met naadband (van dat plakkende kunststofgaas) afplakken, vullen, schuren en de boel verven.

Nu had mijn bouwer het over fermacell platen i.p.v. gipskartonnen stucplaten. Dat is volgens hem steviger, beter qua geluid en langer stabiel. Wel wat zwaarder, waardoor de balkenlaag iets verstevigd moet worden.

Kent iemand dat fermacell-soort platen? Wat zijn de voors en tegens ervan?

Dankjewel, Robin.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #2
Waarom neemt iemand Fermacel?
Voor een plafond vind ik het een beetje zonde van het geld: 2.5 x zo duur als gipskartonplaat.
Tegenwoordig kan je het gelukkig wel net zo vlak afwerken als gipsk.plaat doordat ze nu ook "afgeschuinde kanten" leveren voor gebruik met gaas/vuller.

Verder wil ik eigenlijk geen voor of nadelen opnoemen, daar is dit forum niet voor. We gaan geen merken afkraken of zo...
Hij zou zijn eigen reden er wel voor hebben.

willem.

:D
 

Robin

  • #3
Hallo Willem,

Dank voor je antwoord. Is Fermacell een specifiek merk dan? Ik dacht dat het gewoon een ander type product was dan gipskartonplaten. Gips met lijm en nog wat componenten in een plaat verwerkt i.p.v. gips tussen twee stukjes karton.

Zelf zou ik geneigd zijn om gewoon Stucplaten te laten gebruiken voor het plafond, maar kan dat ook als ze het plafond uiteindelijk niet gaan stuken, maar met kleefband de naden dichtplakken en vervolgens met een pasta de schroeven en randen afkitten en schuren?

Dank voor je reactie, Robin.
 

H@ns

  • #4
De 1 is gipsplaat zoals jij die benoemd, de ander is gipsvezelplaat. Zonder karton maar verstekt met natuurvezel.
Stucplaten zijn ook versterkt, er zitten (volgens mij een soort glas)vezels in die allen dezelfde kant op gericht zijn. Dit geeft stijfheid, meer dan bij gewone gipsplaat en voorkomt uitzakken.

Ik zie eerlijk gezegt niet het voordeel van gipsvezelplaat in jouw situatie. Bovendien moet je die eerst weer voorstrijken wat niet nodig is bij stucplaat.

Als afwerking kun je het best structuurverf nemen, die effent kleine verschillen nog wat weg.
 

Robin

  • #5
OK, ik snap het verschil tussen gipsplaat e gipsvezelplaat. Fermacell is dus een merk gipsvezelplaat en niet een type. Nu snap ik de opmerking van Willem ook; immers: "geen merkgebonden adviezen op het forum".

Voor een te stucen plafond neem je dan een niet al te zware plaat lijkt mij. Immers hoe zwaarder de plaat, hoe meer kans er op is dat het geheel gaat 'doorhangen' onder zijn eigen gewicht. Toch?

Als ik de klusfolders van Gamma, Karwei en Praxis zo een beetje op een rij leg, dan is stucplaat ook minder dik dan een gipsvezelplaat (8 mm versus 12,5 mm). Dat zal wel een hoop gewicht schelen.

Groet, Robin.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #6
Een stucplaat is 9.5mm dik, en gipsvezelplaat is er ook in 10mm.

E.v.t. doorhangen heeft zuiver te maken met de stevigheid van de ondergrond c.q. rachelwerk.

Stucplaat heeft gewone gips als kern, maar heeft slechts één licht geperforeerde kartonlaag als hechtlaag voor de mortel, ipv meerdere papierlagen, waaronder de witte zichtzijde-papierlaag.

Deze papierlaag kan onder invloed van de stuclaag losscheuren van de rest.

willem.
:D
 

Abb

  • #7
Als een fermacell plaat in contact komt met water dan zet het uit, maar na droging krijgt de plaat zijn eigenschappen gewoon weer terug en is er niks aan de hand.

Een stuucplaat reageert "iets" anders op water. etc...
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #8
Sorry Ab, maar hier hebben we het niet over een badkamer (blijkbaar).

En: Hang gipsvezelplaat maar eens in een bak water, met daarnaast een even groot etc. stuk WR-gipsk.plaat.
Na een paar dagen is gipsPAPIERvezelplaat (jawel) snot.

Dus: gewoon stucplaat als er gestucadoord gaat worden, en normale bij zichtwerk. (in dit geval)

willem.

:D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu