Nieuwe meterkast maken (alleen voor electra)

Estrij

  • #1
Goedendag,

Ik ben op dit moment mijn schuur aan het verbouwen. Nu staat hier een verdeelkast met een 3 x 16amp aansluiting van het hoofdgebouw. Deze aansluiting zal later hergebruikt worden om stroom vanuit zonnepanelen terug te voeren naar het hoofdgebouw.

Echter in deze te verbouwen schuur komt een nieuwe electra aansluiting met een eigen meter. De huidige kast is ook te klein om alle nieuwe aansluitingen te maken en voldoet ook niet meer aan de regels. Voor zover ik heb begrepen. Zie hier de foto van de huidige situatie.



Ik wil sowieso een nieuwe muur maken links naast de kast en hier tegen aan de nieuwe kast maken. De betekend dat de deur van de huidige kast word verwijderd en onderdeel gaat uitmaken van de nieuwe kast. Deze zal aan binnenzijde (incl. 18mm MDF panelen) zo'n meter breed worden, 2.4m hoog en +/- 0,75cm diep. De huidige deur zal indien mogelijk worden hergebruikt.

Er zal 45 cm van de linkerkant (nieuwe situatie) een rode elektra invoerbocht worden geplaats die naar buiten >50cm onder maaiveld uitkomt. Alles haaks en recht uiteraard. Hier moet de nieuwe aansluiting naar binnenkomen. Nieuwe elektrameter. Daarna word door de elktriciën het verder afgewerkt, door ook de oude groepenkast hierop aan te sluiten en de 3x 16amp lost te koppelen.

Omdat de kast 1m3 dan is zal ik een lamp in de kast plaatsen, er is al een stopcontact in de oude situatie. Ik plaats ook een brandmelder.

Ik zal geen gebruik maken van een pre-fap bodemplaat aangezien er geen gas, water, CAI, Telefoon, of anderszijds zal komen. Alleen elektra. Ik begrijp dat dit niet een verplichting is om deze pre-fap bodemplaat te gebruiken.

De aanvraag is al uitgezet naar mijnaansluiting.nl, echter voordat de schouwer komt wil ik de situatie getoetst hebben.

Er staat nergens dat ik de kast niet zou mogen vergroten. Ik zie soms wel terugkomen dat men de kast niet te groot wil hebben vanwege eventueel misbruik van de ruimte met andere spullen vanwege brandgevaar e.d.
 

Estrij

  • #2
 

CV__

  • #3
Bij de netbeheerders is er wel een pdf te downloaden waaraan een meterkast moet voldoen. Zie bijv;
https://www.enexis.nl/meter/richtlijnen-meterkast-en-bouwkast
Liander heeft een idem document.

Zal me niks verbazen als de plaatsing aan de zijkant niet goed keuren. Je kunt er dan veel moeilijker bij.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu