Aarde buitenlamp - op een andere manier aarden?

Finn_

  • #1
Ik heb een mooie RVS buitenlamp gekocht, echter het ding blijkt te moeten worden geaard.
Er is helaas in de buurt van de plaats waar die lamp moet komen nergens een geaard stopcontact, sterker nog, het dichtstbijzijnde geaarde contact zit aan de andere kant van het huis in de keuken, en daar een hele draad vandaan trekken lijkt me noch fraai, noch slim. Een tijdklok boven mijn aanrecht zie ik ook niet erg zitten...

Vandaar dat ik in mijn andere topic die din rail WCD wilde aansluiten, de buitenlamp komt namelijk vrij dicht bij de meterkast. Nu die dinrail WCD grote problemen blijkt te geven (en een installateur die ik elders sprak me vertelde dat die dingen helemaal niet voor thuis bedoeld zijn) zoek ik naar een andere oplossing omdat ik toch erg graag op korte termijn mijn buitenlamp wil hebben hangen, daar de straatverlichting hier regelmatig uitvalt en ik dan graag wat licht bij mijn voordeur heb.


Dus: Is het mogelijk de lamp wel aan te sluiten (een niet geaard stopcontact heb ik wel maar dan op een andere manier te aarden?

Een (dure) oplossing zou kunnen zijn zelf of door een electricien een extra stopcontact te laten aanleggen (bijvoorbeeld in de meterkast naast de groepenkast ipv erin op de dinrail) maar nu lees ik in een topic uit 2005 over dit onderwerp dat iemand, verder zonder informatie waarom, meldt dat je een buitenlamp niet met een stekker mag aansluiten.

Echter elke kluswijzer hierover doet dat wèl, en zonder meteen een hele professionele installatie (zoals met een dinrail tijdschakelaar (duur en dan zit ik weer te kloten met dingen in mijn groepenkast, wat dus niet gaat) te laten aanleggen zie ik ook geen manier om een tijdschakelaar aan de lamp te krijgen zonder van een stekker gebruik te maken.

Ik zie ook nergens waar in bestaande bouw later een buitenlamp is toegevoegd een andere oplossing benut dan een stekker met evt tijdklok, of hooguit een aftakking vanuit de trekdoos onder een stopcontact en dan een schakelaartje in de kabel, wat voor zo ver ik kan beredeneren geen haar beter is dan gewoon een stekker te gebruiken. je elimineert dan wel de stekker, maar verder lijkt het aansluitingstechnisch dezelfde verbinding.

Alleen in een nieuwbouw huis waar de buitenlampen in het ontwerp zijn meegenomen heb ik ooit een buitenlamp met een inbouw muurschakelaar gezien.

Dus graag tips over hoe de buitenlamp aan te sluiten valt in deze situatie en toch geaard kan worden. Ik wil niet t risico nemen dat er straks een dood iemand voor de deur ligt die per ongeluk mn lamp aanraakte, maar iemand voor de deur hebben liggen die zn nek brak over het hekje van mijn voortuin omdat hij niks kon zien in het donker is ook niet wenselijk :P
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als ik een buitenlamp moest hangen en ik kon makkelijk bij de verdeelkast komen, dan zou ik toch mooi een tijdklokje op DIN-rail halen.

Voor €65 heb je al hele mooie digitale klokken met automatische zomer/wintertijd en astrofunctie enzo (dan weet de klok wanneer de zon onder gaat). Wanneer je minder eisen stelt moet dat goedkoper kunnen.

Eenmalig aanleggen, instellen en je hebt er de komende 15 jaar geen omkijken meer naar. Ik wist het wel voor die €0,36 per maand. ;)

Aansluiten kan dan gewoon met XMVK of YMVK.

Als je niet in de groepenkast wilt werken dan kun je één van de afgaande leidingen onderbreken met een lasdoos. Van hier uit kun je dan naar de tijdschakelklok en de lamp, al heb je dan weer wel een extra behuizing nodig om de schakelklok in te bouwen.

Als je zo nodig een WCD wilt dan kun je die op een soortgelijke manier aanleggen, gewoon een lasdoosje boven de verdeelkast in een bestaande leiding zetten en daar een WCD op aansluiten (of een lasdoosdeksel met WCD kopen, dan ben je nog sneller klaar).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Klinkt een beetje als een balpen voor de ruimte te ontwikkelen terwijl je ook een potlood mee kan nemen: Waarom geen lamp met schemerschakelaar? Waarom een stekker?

Je zegt dat de lamp in de buurt van de meterkast komt. Daar zit aarde.

Is er al een huidige aansluiting? Normaal gaat er een buis via een schakelaar/centraaldoos naar de meterkast. Daar kan je een aardedraad bijtrekken.

Plaats anders wat foto's van de plek en meterkast.
 

Finn_

  • #4
XanderH schreef:
Bedankt voor je reactie :)

36 cent per maand klinkt leuk, en zo een klok klinkt echt tof, maar ik moet dan wel vooraf betalen, en 63 euro vind ik nogal wat voor aleen even een buitenlamp, zeker gezien mijn beperkt budget. Als ik 63 euro kon neergooien alsof het niets was had ik denk ik voor 300 gegaan en de hele groepenkast laten vervangen.

Sowieso moet ik dat ding dan wrs laten installeren wat ook zo 50 erbovenop kost, en het is de vraag of zoiets niet onder 'ingrijpende verandering' valt waardoor het hele groepenkastje ook meteen aan de NEN norm van heden moet gaan voldoen

In het andere topic suggereerde iemand al een extra groep voor die wcd, echter die kosten 73 euro, wat ook nogal duur is alleen voor 1 stopcontact.

Het probleem met die dinrail wcd is dus
A: dat ik hoor dat dat niet de beodeling is omdat die voor industrieel gebruik zijn

en B: wat ook telt voor andere dinrail apparaten: de groepenkast is nogal een rommeltje volgens de mensen die er op reageren, er is ook geen ruimte in de groepen voor nog meer draden (al verschillen de reacties hierover van mening)

Een stopcontact is wel te preferen, daar momenteel ik ook mijn modem in de meterkast heb, en die krijgt nu stroom met een lange kabel, die vanuit de woonkamer, door de muur, onder het laminaat in de gang de meterkast in gaat. Die aansluiting heeft echter geen aarde dus kan de buitenlamp daar weer niet op tenzij ik een andere aardmethode kan vinden.

Het is helaas gewoon een oud huis met een onhandige en verouderde installatie die vaak een hoop gehannes eist om dingen gedaan te krijgen, en alles is altijd 4x zoveel werk als je had gedacht omdat er allerlei bijkomende problemen ontstaan...en dat is zeker niet alleen op de electra van toepassing. Wil je een wcd ophangen of vervangen, mag je eerst de muur verstevigen omdat de pluggen er uit lazeren bijvoorbeeld. Ook is mijn budget beperkt en kan ik dus niet even een paar 100 euro aan een klein dingetje besteden.

Waarom ik niet een aftakking heb gemaakt is voornamelijk de tegenstrijdige informatie. Sommigen zeggen dat dat brandgevaar oplevert als je een groep aftakt en dan met laskappen doorverbindt in je meterkast, en raden juist een dinrail wcd aan.
Dat leek de simpelste oplossing, maar was het dus niet :P
 

Finn_

  • #5
Ook alvast bedankt voor de reactie :)
IJkenhout schreef:
Klinkt een beetje als een balpen voor de ruimte te ontwikkelen terwijl je ook een potlood mee kan nemen: Waarom geen lamp met schemerschakelaar? Waarom een stekker?
Omdat er ongeveer 3 lampen met schemerschakelaar onder de 200 euro bij de gamma/praxis etc lagen, die allemaal butt ugly waren, en ook online weinig keus en/of heel duur.

De rest had allemaal niets of alleen bewegingsssensors en dat wil je echt niet bij je voordeur. Worden je buren gek van en ook voor voorbijgangers is dat niet echt leuk.
Iemand had dat hier in de buurt... gek genoeg staat die nu altijd uit :P

Je zegt dat de lamp in de buurt van de meterkast komt. Daar zit aarde.

Is er al een huidige aansluiting? Normaal gaat er een buis via een schakelaar/centraaldoos naar de meterkast. Daar kan je een aardedraad bijtrekken.

Plaats anders wat foto's van de plek en meterkast.
de lamp komt relatief dicht bij de meterkast, aan de andere kant van de voordeur, zo een meter of 3 aan kabel verderop. En dat ik aarde heb in de meterkast weet ik, daarom zat ik dus ook te denken daar een wcd te maken. Alleen loopt dat dus tegen problemen aan.

Normaal bestaat in dit huis niet, dat is 1 ding wat zeker is :P

Ik had in mijn andere topic al een foto geplaatst, maar ik zal even kijken of ik die hier ook kan bijvoegen... ah daar is ie :)



en nog 1


de lamp komt dus op deze foto links van de meter.. als je een kwartslag naar links zou draaien zie je de voordeur, en daar zou de lamp weer links van komen... kabel bovenlangs de voordeur dus en het hoekje om naar de meterkast.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Finn_ schreef:
Waarom ik niet een aftakking heb gemaakt is voornamelijk de tegenstrijdige informatie. Sommigen zeggen dat dat brandgevaar oplevert als je een groep aftakt en dan met laskappen doorverbindt in je meterkast, en raden juist een dinrail wcd aan.
Aftakken doe je dan ook niet in de groepenkast, maar in een lasdoos daarbuiten. (Dus wel in de meterkast... De meterkast is de bouwkundige ruimte waarin de groepen​kast / verdeelkast hangt)

Kies dan wel een algemene groep, niet de aparte eindgroep van de wasmachine ofzo.
 

Finn_

  • #7
Ik zei dus al 'meterkast' en niet 'groepenkast' ;)
Toch wezen velen op brandgevaar van aftakken, ook in topics op dit forum. Waarbij regelmatig dus een dinrail als goed alternatief werd genoemd.
Weer zonder duidelijke uitleg helaas, net als waarom een buitenlamp niet op een stekker zou mogen.

Aftakken zou, als dat wel brandveilig is idd wel mogelijk zijn al weet ik niet of de kabels die uit de buizen naar de groepenkast lopen lang genoeg zijn om het naar ergens te redden waar ik een lasdoos in de meterkast zou kunnen plaatsen... daarom dacht ik dus zo een dinrail ding te doen omdat dat het simpelst leek: stroom pakken daar waar het begint zo gezegd.

Dank voor de tip welke groep het best is, want er zit idd een groep waar de wasmachine op zit, (de linkse op de foto) en die heeft ook geen aansluiting op de aardlekschakelaar volgens een instalatteur die de fotos bekeek. (handig toch dit soort forums want voor mij leek het of dat wel zo was, daar elke groep met een draadje aan de ALS zit, of iig zo lijkt voor mij als groepenkastleek...)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Even vooropgesteld: Ik vind de huidige situatie met die 2 kabels die zo losjes de kast ingevoerd worden alles behalve fraai. Dit zou in buis moeten zitten (de kast heeft immers geen kabelinvoeren, maar buisinvoeren) en een paar beugels of zadels zouden ook geen overbodige luxe zijn.

Maar het is nu wel eventjes makkelijk... Die rechter kabel zit zo te zien op een algemene groep. Haal deze los in de kast en voer hem in zo'n soort doos in:


Vanuit die doos ga je met een klein stukje nieuwe kabel weer de groepenkast in. De boel terug aansluiten op de automaat/aardrail en in de doos netjes doorverbinden met lasklemmen. Ik zie hier geen enkel brandgevaar in...?

En dan is het verder aan jou wat je vanaf die doos wilt maken...

- Je kunt er rechtstreeks een WCD op zetten:


- Je kunt er een derde kabel invoeren naar de lamp toe en dan een lamp met bewegingsmelder of schemerschakelaar ophangen

- Je kunt er een derde kabel invoeren naar de lamp en een vierde kabel welke naar een simpele opbouw wandschakelaar gaat

- Je kunt er een derde kabel invoeren naar de lamp en een vierde kabel welke naar een tijdschakelklok gaat

Ik zie trouwens niet wat er mis zou zijn met zo'n DIN-rail WCD in huishoudelijke toepassingen. Ik zou zelf alleen wat minder vrolijk worden als er een tijdschakelklok en een stekker permanent aan de verdeelkast zouden hangen.
 

Finn_

  • #9
Hee tof, bedankt voor de goede tips :)

bestaan er dan ook schakelklokken waar je gewoon kabels in kan voeren, dus zonder stekker?

het ophangen van een lamp met schemerschakelaar zou ik wel willen, maar dan heb ik dus
A: de keuze uit drie spuuglelijke modellen/kleuren of meteen 100+ euro te betalen, ben echt weken op zoek geweest naar modellen met schemerschakelaar. Zijn gek genoeg erg zeldzaam op het moment.
B: of een aparte schemerschakelaar te kopen a minimaal 40 euro en veel gedoe te hebben die juist te plaatsen zodat de lamp niet zn eigen schakelaar triggert.
C: nog geen aarde voor mijn lamp bij de voordeur + ook geen wcd in de meterkast voor mijn modem zodat ik die lelijke constructie met een draad van 3 meter vanuit de woonkamer kan wegslopen.

ja, ik snapte het ook niet helemaal van dat gevaar, het kan gewoon met een zelfde maat draad als het huis in gaat en naar alle stopcontacten loopt, in wezen lijkt het me dan alleen kwa locatie anders dan een wcd buiten de meterkast, tenzij je een kabel voor een kookplaat af zou takken of zwakstroom laskappen zou gebruiken ofzo..

maar ja ik ben geen elektrotechnicus, slechts iemand die wel regelmatig buiten de meterkast dingen heeft aangesloten, dus als iemand met een air van autoriteit schrijft dat dat gevaarlijk is ga ik niet gokken dat ik t beter weet... t mag een oud huis zijn met veel gedoe maar ik zie t liever staan dan afbranden :)

Wat het gewicht betreft, daar had ik idd ook aan gedacht. Daarom zie je op de foto ook een verdeeldoosje liggen met de tijdklok er al in, want ik wilde idd die in die dinrail wcd steken en dan ophangen zodat die verdeeldoos het gewicht vangt.
Maar fijn dat je meedenkt, zou wel een lollig iets zijn als mn volgende topic was "groepenkast half van de muur gescheurd door dinrail wcd -help!!" :P

Het probleem met de dinrail wcd was overigens tweeledig, ten eerste dat er geen goede ruimte meer is om nog draden bij te steken in de groepen, en ten tweede dat iemand hier op het forum zei dat de groepenkast zo een puinhoop was dat die eerst verbeterd moest worden. Maar dat lijkt mee te vallen begrijp ik van anderen... verwarrend soms hoor.

Ja t is absoluut geen fraaie meterkast/groepenkast, en de hoofdaansluiting is zo oud, dat toen de kap van de hoofdzekering kapot ging deze niet meer te vervangen was door een passend model, de liander monteur heeft zich een breuk gezocht op de sloop maar kon alleen deze vinden die half past, wel goed genoeg voor de veiligheid maar niet goed genoeg om verzegeld te kunnen worden.

Er loopt dus ook nog katoen ommantelde bedrading van buiten via een metalen buis naar de hoofdzekering, en alle buizen en trekdozen op de benedenverdieping zijn ijzer.

Het is 'gewoon' dat de woningbouw voornamelijk naar kosten kijkt, en dus het minimum doet waar ze mee weg kunnen komen, en ook is een punt: ze hebben amper eigen vakpersoneel. Opzichters zijn overwerkt of liever lui dan moe

Alles gaat door externe aannemertjes die soms dan zelf weer andere aannemertjes huren, wat eigenlijk duurder is op termijn, ook omdat ze niet genoeg gecontroleerd worden en dus vaak met de franse slag dingen doen.... ben al zo veel broddelwerk tegengekomen... zou een heel topic alleen al daarover kunnen voltikken.
Goedkoop is duurkoop dus. pff doe mij een jaartje directeur van een woningcorporatie, mogen ze de maserati houden en gooi ik meteen de bezem erdoor, meteen weer een stel vakloodgieters,electriciens timmerlui en tegelzetters etc. een leuke vaste baan. :P

maar ja.. blaah. iig bedankt voor je tips, hier kom ik wel weer wat verder mee!
Jammer dat de rommel in de kast allemaal net niet illegaal is anders had ik de WBV de boel kunnen laten opknappen en dan die electricien die er dan toch is ff kunnen vragen of ie meteen een wcdtje wil zetten. vaklui zijn meestal zeer geschikt en doen een hoop als je vriendelijk bent en een kop koffie en/of krat bier levert, heb ik al vaak ondervonden :) Het is op de kantoren waar het mis gaat en de problemen ontstaan.
 

Pete Ka

  • #10
Kan iemand mij vertellen wat dit is zat in de kelder

20201108_132220.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
@Pete Ka
Je plakt je vraag zomaar bij een (heel oud) onderwerp van heel iemand anders. Heeft ook nog eens niets te maken met dat topic.
Dat heet topic kapen en wordt hier niet echt gewaardeerd.

Daarom het dringende advies hiervoor een eigen topic (onderwerp) te starten.

Klik daarvoor bovenaan deze bladzijde op de knop NIEUW ONDERWERP.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Inderdaad graag een nieuw topic aanmaken. En eventueel meteen een foto van verder weg plaatsen. Lijkt op een isra punt van KPN. Een oud type met de welbekende 'lasdop'. Foto van verder af kan uitsluitsel geven.
 

Pete Ka

  • #13
Sorry ben voor het eerst op een forum ben net een week bezig met een computer 65 jaar
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Dat is een oude computer :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu