Buitenlamp zonder aarde aansluiten op snoer met aarde

Lalena

 • #1
Hoi,
Ik wilde een ledlamp met bewegingssensor aansluiten buiten boven de schuurdeur, professorisch dat wel. De elektricien komt later in het jaar naast de inductieplaat ook allemaal kleine dingetjes aansluiten en verbeteren dus dit ook :-)
Maar tot dan wilde ik licht hebben in de tuin. Deze kunststof ledlamp (Luceco van 18,95 gekocht bij Hornbach) heeft IP 54 en van binnen een bruine en blauwe draad aan een kroonsteentje. Ik dacht een verlengsnoer te pakken en het eind eraf te knippen en blauw op blauw en bruin op bruin aan te sluiten. Alleen het snoer van het verlengsnoer heeft een aardedraad en de lamp niet. Deze heb ik met wat isolatietape omwonden en de andere kant uit gevouwen in de lamp. Toen deed ik de stekker in het stopcontact en toen was er….geen licht. Ik heb lopen zoeken hoe dat zit met die aardedraad en overal lees ik alleen over aardedraad die wel in een lamp maar niet uit bv het plafond komt en dat dat wel kan, maar kan je ook een lamp zonder aarde aansluiten op een snoer met aarde? Ik heb gecontroleerd of het stopcontact het wel doet en of de draadeindjes wel goed in het kroonsteentje zitten, maar verder zou ik dus niet weten waarom hij het niet doet.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Het zal een dubbel geïsoleerde verlichtingsarmatuur zijn, deze heeft geen aarde nodig en daar kun je dus inderdaad niet de aardedraad op aansluiten.

Aansluiten met alleen fase en nul zoals jij hebt gedaan zou goed moeten zijn.

Weet je zeker dat de lamp niet werkt? Er zit een ingebouwde bewegingsmelder met lichtsensor in, misschien is het buiten nog gewoon te licht en moet je even tot vanavond wachten? Draai beide stelschroefjes anders even helemaal naar rechts om te testen (maar dan nog moet je minder dan 2000 lux licht hebben voordat de lamp inschakelt).

Lalena schreef:
Ik wilde een ledlamp met bewegingssensor aansluiten buiten boven de schuurdeur, professorisch dat wel
Ben je een professor?
 
 • Like
Waarderingen: Sner_utrecht, robdeb en Vonken_trekker

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #3
Als een lamp geen aarde nodig heeft kun je de aardedraad in je kabel gewoon afknippen of in een lasklem steken zonder hem te gebruiken.
Maar klapt de eindschakelaar er uit of doet alleen de lamp het niet?
Klapt de eindschakelaar/aardlek er uit dan de lamp geheel niet aansluiten en alleen de stekker van het verlengsnoer in het stopcontact steekt blijft alles het dan wel doen?
Het zal nl. niet de 1e keer zijn dat er een beschadiging in het verlengsnoer zit.
 

Lalena

 • #4
De lamp doet het inderdaad “gewoon” niet en er klapt niets uit, geen kortsluiting ofzo. Ik had de lichtduur en lichtsterkte naar het midden gedraaid. Ik twijfelde ook of er misschien een lichtsensor in zat, maar volgens de gebruiksaanwijzing heeft ie dat niet. Kijk, misschien is de lamp wel kapot, maar ik wilde eerst weten of ik niets geks had gedaan met het aansluiten. Het verlengsnoer was nieuw, al is dat geen garantie dat het niet een draadbreuk is, en ik heb dat niet van te voren getest helaas.

“Ben je een professor?” …..volgens mijn moeder ben ik Professor Knowitall haha
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #5
Met de lichtsterkte in het midden ingesteld schakelt de lamp dus pas in bij een omgevingslichtsterkte lager dan 1.000 lux.

Ik meet hier buiten nu 37.000 lux.
 

Lalena

 • #6
Ik zal het kapje er even afhalen en helemaal naar rechts draaien, maar dat zou toch alleen moeten uitmaken als er een lichtsensor in zit, en dit is voor zover ik weet alleen een bewegingssensor.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #7
Er zit een lichtsensor in, anders kon je de lichtsterkte niet instellen.

Probeer het nog eens als het donker is.
 

Ijssel87

 • #8
Kun je geen doek of iets dergelijks gebruiken om de lichtsensor voor een test af te dekken? Zo heb ik mijn buitenlampen ook getest.
 

Lalena

 • #9
Die lichtsterkte is voor fel de lamp schijnt zover ik weet. Zal kijken met een doek idd. En mss even het donder afwachten.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #10
Nee daar is dat stelknopje niet voor, de lamp is niet dimbaar.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Lalena

 • #11
Nou, net de lichtsterkte en lichtduur helemaal naar rechts gedraaid, en donker -roberen te maken maar niets noppes nada. Toen dacht ik, ik kijk even met een schroevendraaier met zo’n lampje erin. Als ik hem in het stopcontact deed, ging het lampje in de schroevendraaier aan, maar toen ik de draadjes uit het kroonsteentje had gehaald, stekker weer in het stopcontact, kreeg ik geen lampje, nog bij blauw, noch bij bruin. Zou het dan toch aan het snoer liggen?
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #12
Er zit altijd een vertraging in dit soort lampen, voor het geval dat er even een wolkje is
of dat er toevallig net een vogel precies langs vliegt. Aanzetten, lichtsensor afdekken en
dan een paar minuten wachten.
 

Lalena

 • #13
Ik vervang het snoer voor eentje die ik net heb getest, om dat uit te sluiten. Dan denk ik beter even wachten tot vanavond, just to be sure.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #14
En, brandt het licht al?

Het zou eventueel ook kunnen dat het voor deze lamp belangrijk is dat fase en nul correct zijn aangesloten. Met een stekker weet je dit niet zeker, aangezien onze stekkers op 2 manieren in de contactdozen passen. Het zou eigenlijk niet uit mogen maken bij wisselspanning, maar ik heb al eens vaker een bewegingsmelder getroffen waar het blijkbaar wel verschil maakte. Je kunt eens proberen om de stekker 180 graden te draaien.

Als je er nog steeds geen licht uit krijgt, ook niet nu het buiten donker is, begint het er op te lijken dat de armatuur defect is.
 

Lalena

 • #15
Jaaaa! Hij doet het. Oogverblindend haast. Heel fel, ik het hem natuurlijk ook helemaal naar rechts gedraaid. Maar lijkt er dus op dat er naast een bewegingssensor ook een lichtsensor in zit. En dat voor 18 euro.....gek dat ie het overdag niet deed als ik er wat voor hield, maar zal nog niet donker genoeg zijn geweest.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #16
Minder fel ga je hem niet krijgen... Als je het rechter knopje terugdraait zal hij pas inschakelen bij nog minder omgevingslicht. Verder heeft het knopje geen invloed op de lichtopbrengst van de lamp, deze is niet dimbaar.

Maar mooi dat het in ieder geval werkt. :wink:

Testen door de sensor af te dekken is lastig, want terwijl de sensor is afgedekt moet deze natuurlijk ook nog wel beweging detecteren. :roll:
 

Ijssel87

 • #17
Aan de bewegingsmelder had ik inderdaad even niet gedacht.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #18
De vertraging in zo'n melder werkt meestal 2 kanten op, het moet eerst een poosje donker zijn geweest voordat hij gaat werken, maar het moet ook eerste een poosje licht zijn geweest voordat hij niet meer werkt (anders zou hij 's nachts bij elke voorbij komende auto plots niet meer werken)
Dus gewoon een doos er overheen, 5 min wachten en dan doet hij het meestal wel als je de doos weghaalt.
 

Ijssel87

 • #19
De lampen die ik heb springen binnen een paar seconden aan of uit bij licht of donker. Maar die nemen geen beweging waar, daar ging ik de fout in.
 

Lalena

 • #20
Ohja stom zeg, niet aan gedacht dat met afschermen dus geen beweging wordt waargenomen. En ik was overtuigd dat die lux sterkte de dimbaarheid was. Nu weet ik het, dus zal de kap wel voor de helft zwart maken zodat ie minder fel is.

Thanks allemaal voor de snelle reacties. Was fijn dat ik er meteen mee aan te slag kon.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu