Zware kroonluchter ophangen

Kvido

  • #1
In de hal hebben wij nieuw plafond laten plaatsen. Dit is d.m.v. gipsplaten gerealiseerd (die uiteraard gestuct zijn).
Nou hangt er een zielig peertje als verlichting .. en ik dacht, wat zou het mooi zijn als er een kroonluchter zou hangen.

Nu heb ik gisteren een paar gezien maar ze zijn allemaal zo zwaar! En ik ben bang dat het plafond dus zoiets niet zou kunnen dragen. Er zit nl. ook geen haakje, de draden komen uit een plastic buis die in het plafond verwerkt is. Ik neem aan dat er ergens achter nog een plastic doos zit (van die electrische gevallen, weet ik niet hoe het heet) ...

Maar, hoe moet ik zo'n zware kroonluchter ophangen dat ie straks niet naar beneden valt en geen gat schuurt in de gipsplaten?
 

EdP

  • #2
Als het goed is zit er achter de gipsplaten ook nog "vlees", bijv. de houten balken bij een balkvloer (niet te verwarren met rachels, houten latjes). Met een beetje geluk zit de centraaldoos op een balk vast, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Probeer eens of je iets kunt zien daarachter.
 

Gerrit

  • #3
Dat is de reden dat ingebouwde leidingen op een doos dienen te eindigen.
Als de draden uit een buis komen, zit er helemaal geen centraaldoos en dus ook geen ophangmogelijkheid.

Het worden dus gokken, kijken en meten om een balk te vinden. Zoals EdP terecht opmerkt; hang de boel niet aan een lat, dat is vaak te licht.

Succes
 

Kvido

  • #4
Tja .. ik zou het aan de aannemer moeten vragen waarom hij soms wel een contactdoos heeft gebruikt en soms niet - zoals in de hal!
Nu ga ik echt niet het mooie glade gestucte plafond weghakken om te kijken of er toevallig balk achter zit. Nou, daar gaat het idee van de kroonluchter in de hal.
 

EdP

  • #5
Je kunt ook nog een apparaatje kopen of huren om een balk te detecteren.
Als het een goeie is dan ziet-ie het verschil tussen een latje en een balk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu