Zonnepanelen groepenkast schuur

Bartvis

  • #1
Hallo forumleden, vakmensen en specialisten,

Er is al veel over geschreven. Heb er ook al veel over gelezen, maar omdat mijn situatie toch weer net anders is besloten er een topic over te beginnen. Wat mij opvalt is dat er ook onder installateurs lang niet altijd dezelfde regels gehanteerd worden. Laat staan onder de zonnepaneel leggers welke laatste tijd explosief als paddestoelen uit de grond reizen. Zo kom ik montage methodes tegen waar ik behoorlijk van onder de indruk ben alleen niet positief.

Daarom heb ik besloten mijn panelen zelf te leggen. Omdat er meerdere wegen naar Rome leiden wil ik mijn huidige installatie en idee graag met jullie delen.

ik heb 8 Longi panelen van 370Wp en een Growatt Mic2500tl-x 1 fase omvormer gekocht. De panelen liggen op mijn schuurdak en de omvormer wil ik in de schuur plaatsen. Dit is enkele meters van de panelen. Nu mijn vraag, de omvormer sluit ik het liefst aan op de 2e groepenkast in de schuur. Kan dit op dezelfde wijze als een omvormer aansluiten in de groepenkast van de woning? Met een aardlekautomaat? De huidige situatie heb ik in een schemaatje gezet. Voor zover ik kan zien klopt het, ook wat betreft selectiviteit. Toch ziet een expert het misschien wel anders, daar ben ik erg benieuwd naar dan.

De omvormer heb ik er nog niet in getekend maar dit zou dan een extra groep in de 2e groepenkast moeten worden. Mag en kan dat? Of zijn er betere opties?

8BDF8531-7E4C-4809-AFF4-8F0B120F3D22.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Die onderverdeler in de schuur mag er niet zitten. 20A is niet selectief tegenover 25A hoofdzekering.

Waarom heb je meerdere groepen in de schuur zitten? Gebruik je daar zoveel vermogen dan?

Ik zou de onderverdeler saneren en dan de omvormer met een pv verdeler aansluiten.
 

Bartvis

  • #3
Oké! Die 20A automaat heeft de installateur erin gezet bij het verbouwen van de woning. In de woning is alles vernieuwd. Dit heb ik laten doen. De schuur heb ik zelf gebouwd. De groepenkast in de schuur komt uit de woning. Het is een hobby schuur dus een lasapparaat, slijptol, boormachine etc. Er staat een 3,5t hefbrug op 380V. Leek mij beter om de boel op deze manier te beveiligen. Maar 20A in de woning tov de 3x25A hoofdaansluiting mag al niet dus. Dan heeft het ook geen zin om een groepenkast te gebruiken inderdaad.
Dan moet hij in huis op 16A gezekerd worden en kan ik in de schuur rechtstreeks naar de verbruikers? En de aardlekschakelaar moet dan ook in de woning komen? En evt een hoofdschakelaar in de schuur mag wel?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Klinkt of je en 5x2.5 en een 3x2.5 nodig hebt naar de schuur. 5 aderig voor de brug en 3 aderige voor al de rest. En dan nog een 3x2.5 voor de pv.

In de schuur mag je evt. een werkschakelaar plaatsen als je alles wilt kunnen afschakelen.
 

Bartvis

  • #5
@Vonken_trekker, Bedankt voor het meedenken.

Naar de schuur liggen een 5x4mm2 die nu dus gebruikt wordt en nog een ongebruikte 3x2,5mm2 beide rond de 25 meter lang. De 3x2,5mm2 wilde ik eerst gebruiken voor de panelen maar heel officieel is deze te dun. Growatt schrijft zelf voor de mic2500 minimaal 3,3mm2 bij iets van Max 40 meter lengte voor.

Wat ik zou kunnen doen is de 5x4mm2 in de schuur gebruiken voor 380V en de 3x2,5mm2 in de schuur gebruiken voor 230V. Beide in de groepenkast in huis via een eigen aardlekautomaat zodat het aparte groepen zijn. Dan zit ik alleen nog met de 1 fase omvormer die eigenlijk niet op de 2,5mm2 kan. Kan en mag je die op 1 fase van de krachtgroep zetten via een Pv verdeler of is dat uit den boze?
 

Bartvis

  • #6
Waarom ik trouwens alles verdeeld heb met een 2e groepenkast is omdat voor mijn gevoel alles beter verdeeld is over 3 fases. Niet alles op 1 fase is toch fijner?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu