Groepenkast uitbreiding tbv zonnepanelen

Benjamin11

  • #1
Beste mensen,

Ivm installatie van zonnepanelen moet mijn groepenkast uitgebreid worden. Aangezien ik Enphase omvormers ga gebruiken moet er een Enphase q relay geplaatst worden. Deze is 3 din modules breed (volgens mij? Nergens terug te vinden.) Verder een aardlekschakelaar en 2 installatieautomaten. Bij elkaar 7 DIN modules. Voor het mooie zou ik er ook een DIN wcd bij willen om de Enphase Envoy op aan te sluiten, maar dit gaat allemaal niet passen in mijn groepenkast. Helaas is er ook geen ruimte om er een kast naast te hangen om daar de uitbreidingen te plaatsen.

Nu heb ik het idee om een extra kast op zolder te hangen. (Hier sla ik dan 2 vliegen mee in 1 klap, de Envoy hangt zo dicht mogelijk bij de omvormers).

Het plan is om in de “hoofd”groepenkast een aardlek+installatieautomaat of een aardlekautomaat te plaatsen. Hier vandaan bedrading naar zolder trekken en deze aansluiten op de uitbreidingskast waar zich dan 2 installatieautomaten, het Enphase relay en het DIN wcd in geplaatst zijn.

Mag dit of heb ik nog iets over het hoofd gezien?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Waarschijnlijk kom je op deze manier in de problemen met de selectiviteit.
Is de nieuwe aardlek automaat in de meterkast 16A dan kun je op zolder niet zwaarder dan 10A plaatsen.
Meestal is dat niet gewenst want je je wilt wel meer vermogen als 2300W aan panelen gebruiken.
 

Benjamin11

  • #3
Wat nou als ik in de meterkast een 20A gebruik? ik heb 1 hele fase vrij voor de zonnepanelen, dus voor de selectiviteit zou dat naar mijn idee wel moeten lukken?
Uiteraard pak ik dan wel 4mm2 bedrading.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Nee, 16A is niet selectief tov 20A, en 20A is niet selectief tov 25A.

Plaats eens een foto van je groepenkast.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou me in deze toepassing geen seconde druk kunnen maken over selectiviteit. Tja, bij sluiting in de zonnepanelen valt ook de groep van de Envoy uit, maar wat boeit dat? Ik ken wel meer plekken waar sluiting in de zonnepanelen er voor zorgt dat monitoring van deze zonnepanelen niet meer werkt.

Zorg in de hoofdverdeler wel voor selectiviteit ten opzichte van de hoofdzekering, dus maximaal 16A plaatsen in geval van een 3x25A aansluiting. En dan boven ook mooi 16A automaten plaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Benjamin11

Benjamin11

  • #6
Dat was inderdaad ook een beetje mijn gedachte. Maar fijn dat het even “gekeurd” is door de specialisten! Bedankt! :)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Eens met Xander, gewoon in de groepenkast en op zolder 16A zekeren. Selectiviteit is hier niet zo spannend.
 
  • Like
Waarderingen: Benjamin11

Benjamin11

  • #8
Ik bedenk me net dat ik hiermee eigenlijk een PV-verdeler gemaakt heb. Als ik er nog een extra automaat bij zet, mag ik hier dan de wasmachine op aansluiten?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Dat is dus de reden waarom ik wel de selectiviteit zou handhaven.
De huidige gebruiker weet dat er problemen zijn met de selectiviteit, de volgende eigenaar ziet een verdeler en sluit er van alles bij op aan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Maar dat "probleem" met selectiviteit speelt bij alle PV-verdelers.

Dit is juist een hele gangbare oplossing om een aparte eindgroep van bijvoorbeeld een wasmachine voor PV te kunnen gebruiken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Wel off topic, maar dan gooi ik een stel panelen op mijn garage die 30m verderop staat, monteer daar een PV verdeler, sluit de rest van mijn garage ook aan op die PV verdeler want daar staat de bierkoelkast die in de zomer flink wat koud moet maken en hoef plots niet meer te voldoen aan de selectiviteit. :?:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Als die garage dan maar op een aparte groep is aangesloten (dus geen aftakkingen tussen hoofdverdeler en PV verdeler), dan kan dat ja. Dat is het idee van PV verdelers.

De huidig aangewezen NEN1010 (2015+C2:2016) schrijft dan ook helemaal niets over selectiviteit. Hiernaast is er nog de netcode elektriciteit, maar deze zegt alleen iets over selectiviteit ten opzichte van de beveiligingen van de netbeheerder, niets over selectiviteit tussen 2 beveiligingen in de installatie van de aangeslotene.

Dus tja, waar precies moet je dan aan voldoen??

Selectiviteit is natuurlijk wel vaak wenselijk. Als je meerdere groepen in je garage realiseert zodat het licht blijft branden als je een zekering laat trippen met je slijptol, moet je deze groepen niet onderbrengen in een onderverdeler welke niet selectief is voorbeveiligd. Maar in het geval van een PV-verdeler op de wasmachinegroep is het ergste wat er kan gebeuren dat de wasmachine uitvalt bij een storing aan de PV-installatie en andersom, zo'n ramp is dat natuurlijk ook weer niet. In het geval van de bierkoelkast is het mogelijk een groter probleem. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: robdeb, Benjamin11 en Vonken_trekker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
XanderH schreef:
De huidig aangewezen NEN1010 (2015+C2:2016) schrijft dan ook helemaal niets over selectiviteit.
Dat gaat veranderen in de NEN1010:2020
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Dat klopt, echter deze bepalingen in NEN1010:2020 (536.4.1.2 en 536.4.1.3) zijn vooralsnog enkel informatief, niet normatief. Zelfs de normmakers durven selectiviteit tussen beveiligingen tegen overstroom / kortsluiting nog niet verplicht te stellen, (ik citeer) "gezien de impact van deze bepalingen".

En deze norm is dus nog niet aangewezen in het bouwbesluit of de opvolger daarvan.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu